Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


preejakulat


Autor Poruka

narwen

23.04.2010. 01:40

Poštovana doktorice, pročitala sam temu pilule za dan poslje i važne informacije i općenito sam educirana (u nekoj normalnoj mjeri za 21. stoljeće) o trudnoći i kontracepciji, međutim zanimaju me neke stvari o preejakulatu a na internetu nalazim previše oprečnih informacija a i nisam sklona povjerovati informacijama iza kojih može stajati tko zna tko.
Uglavnom, prema onome što ja znam, preejakulat je viskozna tekućina koja služi kao pomoć spermi, odnosno da bi smanjila štetni učinak kiseline u uretri na spermije i učinak vaginalne kiseline te da ona sama po sebi ne sadrži spermije nego da eventualni spermiji koji bi se u njoj mogli naći dolaze od prethodne ejakulacije (odnosno, ako je muškarac urinirao nakon svoje zadnje ejakulacije u preejakulatu spermija neće biti). Na većini foruma ljudi pišu da u preejakulatu ipak ima spermija i da je to realna šansa za trudnoću, koliko god da je tako nešto rijedak slučaj. Sad, osobno nisam sklona prihvaćanju savjeta sa foruma na kojima bilo tko može pisati što god mu padne na pamet, pogotovo s obzirom na nezdravu razinu edukacije i općenitog znanja po pitanjima spolnosti, ali sam naišla na jednom takvom forumu na par koji je tri godine redovito prakticirao metodu prekinutog snošaja i nakon tri godine je cura ostala trudna, pa me zanima je li to radi one prve teorije kojoj sam osobno sklonija, prema kojoj su spermiji u preejakulat došli iz prethodne ejakulacije ili u njemu ipak ima određenog broja spermija.
Prvenstveno me to zanima jer sam zadnji spolni odnos imala u petak prije dva tjedna prvo bez kondoma nekoliko minuta i kasnije sa kondomom, s tim da dečko nije svršio uopće, ni u meni niti izvan mene ali pouzdano znam da on izlučuje preejakulat i da je to bilo otprilike u vrijeme mojih plodnih dana (ne mogu pouzdano znati jer mi je menstruacija neredovita, ali posljednju sam imala 24.3. a onu prije toga 22.2.). Test ću svakako napraviti i znam koliko je mala vjerojatnost za takvu trudnoću ali me svejedno zanima Vaše mišljenje na obe teme.


Zanima me još jedna stvar.
Čula sam za slučajeve kada žene koje su ostale trudne redovito dobivaju mjesečnicu i ne pokazuju nikakve znakove trudnoće, te često nemaju pojma da su trudne.
Kako je to moguće, odnosno što se to događa u ženinu tijelu, kako je moguće da žena koja je pet mjeseci trudna nema pojma o tome i pritom dobiva savršeno redovitu menstruaciju?

Natalija Beljo, dr. med.

23.04.2010. 16:16

Slazem se s vasim misljenjem o sperijima iz prethodnog ejekulata.
Šta se tiče krvarenja u trudnoći kod svake žene koja nema anomalije maternice ne može krvariti 5 mjeseci i da trudnoća bude uredna.

narwen

25.04.2010. 13:40

hvala Vam puno happy
postoji li mogućnost da u preejakulatu ima spermija čak i ako je partner urinirao?
vidjela sam negdje na forumu link na stranicu na kojoj točno piše koliko je koja metoda kontracepcije pouzdana u slučaju da se izvede "tipično" i "savršeno", pa me zanima što se točno misli pod tim tipično i savršeno?

narwen

25.04.2010. 18:10

odnosno, postoji li šansa da ostanem trudna ako sam imala odnos noć 16./17. dana početka zadnje mjesečnice u kojem prvo vrijeme nismo koristili kondome, a kasnije jesmo, s time da dečko nije ejakulirao UOPĆE i da pouzdano znam da je urinirao od svoje zadnje ejakulacije, tj. uvijek ide na wc i otušira se nakon toga, a moguće je da je i tokom večeri bio na wc-u još koji put.
molim vas za pomoć jer nikako ne mogu smoći hrabrosti da kupim test =/
stvarno uvijek pazim na to i to mi je jako bitno jer sam užasno paranoična čak i kada spavam s dečkom i kad koristimo kondome (jer znam da čak i uz najpravilniju uporabu mogu ostati trudna) a kamoli sada, i užasno se bojim i ne mogu prestati razmišljati o tome sad
i ako sve prođe dobro hitno idem kod ginekologa da mi prepiše pilule jer stvarno ne mogu dalje ovako, da se prije svake mjesečnice nerviram a sada pogotovo

Natalija Beljo, dr. med.

26.04.2010. 22:36

Razliku izmedu "tipično" i "savrseno" ne bih znala objasniti, ako je urinirao ne bi trebalo biti spermija.I slazem se s Vama da nakon ove mjesečnice trk do ginekologa.

narwen

26.04.2010. 23:15

hvala puno happy
napravila sam test i negativan je (jedino što ga nisam napravila na prvi jutarnji urin nego oko jedan popodne) ali mi mjesečnica i dalje kasni.
sad, problem je u tome što sam nedavno navršila 18 godina i istekla mi je zdravstvena iskaznica i ne mogu do ginekologa dok to ne sredim, a danas mi je već 36. dan ciklusa i ne razumijem zbog čega još nemam menstruaciju

Natalija Beljo, dr. med.

27.04.2010. 15:05

Od ove silne panike i ona se boji doći , ali hoće.

narwen

27.04.2010. 23:15

puno Vam hvala, umirili ste me happy
nadam se da će sve biti oke, ali maloprije me počeo boliti lijevi jajnik, bol je oštra i probadajuća pa se smiri, pa onda opet...
trebam li se pak radi toga brinuti?
znam da sam Vam već dosadna i da Vas gnjavim, ali dok ne sredim socijalno ne mogu posjetiti ginekologa sad

Natalija Beljo, dr. med.

29.04.2010. 12:10

Niste dosadni meni je drago ako mogu pomoći, bol ako prestaje ništa ali ako ne popusta ili se pojača idite na hitnu ginekološku da nije nastala cista.

Ms. Samsa

26.09.2010. 13:06

Postovana,

drago mi je sto sam nasla ovu temu o predejakulatu i sto je netko napokon dao konkretan odgovor (onaj da ce u predejakulatu biti ostataka sperme samo ako decko nije urinirao poslije svoje zadnje ejakulacije).
Naime, na drugim sam temama procitala da ste ipak savjetovali nekoliko djevojaka da popiju hitnu kontracepciju iako decko nije svrsio, a bilo je predejakulata. Nije mi jasno zasto, ako ovdje navodite da se sperma nece pojaviti sama od sebe, tj. bez prethodne ejakulacije.
Uzmimo jedan izmisljeni primjer, recimo da je proslo par sati otkad je decko imao zadnju ejakulaciju, i otad je nekoliko puta urinirao, dolazi do odnosa s curom u kojem uopce ne svrsi i jedino prisutno je predejakulat. Znaci u toj situaciji nema sanse za trudnocu?
Znam da ne volite ovakva pitanja, ali ja sam samo jedna mlada osoba koja zeli biti odgovor strucne osobe.
Nadam se da vam nisam oduzela previse vremena i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

hrc987

27.09.2010. 17:30

poštovana dokrotice, i ja imam jedno pitanje o preejakulatu.zadnja mensturacija bila je 28.8.2010.g.....dana 22.10.2010. imao sam "spolni odnos" ( da previš ne ulazim u detalje, niti jednom nisam svršio u curu, ali je između 1. i 2. svršavanja bilo malo penetracije)..upravo zbog toga preejakulata mene zanima da li postoje šase za trudnoću pošto se to dogodilo 26.dan njezina menstrualnog ciklusa ( a prema izračunima to bi trebalo biti vrijeme neplodnih dana )...ciklus joj obično traje 27-34 dana

zahvaljujem na odgovoru

Natalija Beljo, dr. med.

27.09.2010. 21:06

Ms. Samsa Nekim sam savjetovala "day after " jer su vjerojatno bili plodni dani i nije bilo uriniranja prije odnosa, sta se tiče vašeg primjera ne mora sperma zaostaiti samo u spolnom udu - uretri ( pa se uriniranjem ispere); ako na internetu ukucate anatomiju muškog spolnog organa onda ćete naćiida postoji i kanalić koji nema veze sa mokrenjem, a odgovoran je za dovodenje sperme pa se tokom odnosa u preejekulatu ta sperma nade tamo gdje ne bi trebala , a dečko je urinirao prije toga. I u medicini 2+2 nikada nije 4.
hrc 987 Nisu bili plodni dani .

bežo

25.12.2010. 15:05

lijep pozdrav
molim vas za stručan savjet. dakle, inače imam poprilično neredovite menstruacijske cikluse ( traju od 28 do 35 dana ), no u zadnja 3 mj su trajala 28- 29 dana. od prethodne menstruacije imala sam 1 put odnos s dečkom i to 22 dana nakon početke zadnje menstruacije. koristili smo kondom i metodu prekinutog snošaja. dan- dva prije odnosa sam imala smećkasno krvarenje za koje sam pretpostavila da je ovulacijsko, ono je trajalo 3 - 4 dana. menstruacija mi ako je suditi po prethodnom ciklusu kasni 7 dana, a ako je suditi po ovulacijskom kravrenju 4-5 dana. već 5 dana imam grčeve u trbuhu kao pred menstruaciju al me strah jer to navodno može značiti i trudnoću (počeli su otprilike tj dana nakon odnosa ).
zanima me postoji li šansa da sam trudna?
još napominjem da sam napravila test za trudnoću 10 dana i 12 dana nakon odnosa i oba su bila je negativna.
molim vas da mi pomognete, ovih 5 dana sam sva u grču, ne znam šta da radim više, razum mi govori da su šanse izrazito malo, ali me svejedno jako strah.
i ako biste mi mogli nešto reći o ov. krvarenju , događa li se ono za vrijeme, nakon ili poslije ovulacije?
unaprijed zahvaljujem i oprostite što vas gnjavim, znam da sam postavila dosta pitanja.

i još bih nadodala vezano za temu preejakulata, znam dosta dobro anatomiju čovjeka (studiram to ), dakle, zar nije da je ductus defferens (sjemenovod )zatvoren do trenutka same ejakulacije i da prema tome u preejakulatu ne bi trebalo biti sperme, osim naravno u ovim slučajevima kad se prije novog odnosa nije uriniralo?

Natalija Beljo, dr. med.

27.12.2010. 12:15

Ovulacijsko krvarenje nastaje prilikom ovulacije ( znači isti dan ili dan nakon ovulacije). Kako su testovi negativni ne morate paničariti .Vezano za preejakulat stoji non sta se napisali, ali uvijek postoji ono ali.

leonelica

19.08.2011. 03:55

Pozdrav..imam pitanje sto se tice preejakulata...ako mi to decko izlucuje, a ja pijem pilule triquilar, spolni odnos je bio u vrijeme bas najplodnjjih dana , no medjutim izvadio je na vrijeme....sada je problem sto hoce biti kakvih problema, jer iako pijem pilule, konzumirala sam alkohol koji po nekim forumima kako kazu unistava neke supstance....alkohol se konzumirao 2puta, decko vjerojatno prije nije imao ejakulaciju..i sad hoce te tablete djelovati unatoc alkoholu i u biti zanima me jesu one sigurne za seks npr u sve dane i one plodne , da se seksa bez kondoma, a izvadi na vrijeme...sam eto taj preejakulat...?? I btno mi je znati taj alkohol i tablete, sta s tim?hvala unaprijed puno..happy

Natalija Beljo, dr. med.

20.08.2011. 10:25

Nema ovulacije dok pijete OHC i ako je za vikend konzumiran alkohol zaštita nije smanjena.

a.n.d.r.e.a.

21.08.2011. 05:00

Ispričavam se ako ponavljam nečije pitanje, ali nisam nigdje našla točno što me zanima.
Ja i dečko nismo imali spolni odnos, samo smo se ¨igrali¨ no osjetila sam da mu je kapnio predejakulat na krivo mjesto, sad mene zanima dali je moguće da ostanem trudna ako je taj predejakulat prstom prenjeo? S tim da sam zadnji put dobila 26.07. a inaće mi ciklusi traju 32-37 dana, pa zbog toga ne znam ni kako da izračunam plodne dane. Sad, dali je moguće?

Natalija Beljo, dr. med.

21.08.2011. 11:50

Ako nije bilo odnosa s prstima se ništa ne može prenjeti.

Prelijeppa

22.12.2011. 16:10

Poštovana doktorice.
Kolika je vjerojatnost da žena zatrudni spolnim odnosom za vrijeme plodnih dana, prekinutim snošajem?. Da zatrudni prejakulatom? Jeste li se ikada susretali sa takvom trudnoćom? Molim Vas pojasnite mi!
HVALA

Natalija Beljo, dr. med.

23.12.2011. 22:50

Dovoljno je da samo pročitate zadnji post ispred vašeg pitanja i dobiti ćete odgovor da je trudnoća moguća.