Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prelazak sa jedne vrste pilula na drugu


Autor Poruka

sanjchi

25.07.2014. 00:50

pijem jazz vec 6 meseci, do sada sa imala tackasto krvarenje jednom i evo sada ovaj mjesec, prosli put kada se pojavilo zakasnila sam pola sata sa uzimanjem pilule, mislila sam da je to malo vremena no kasnije sam negdje procitala da to itekako moze da dovede do tackastog krvarenja, sledeci ciklus je bio uredan, medjutim i ovaj mjesec sam zakasnila nekih 40 min i to se opet pojavilo, uz to imam i jake glavobolje, malaksalost pa sam odlucila da ih promijenim, nazvala sam svoju doktoricu i ona je rekla da predjem na yasmin jer su jace, ona je sada na godisnjem pa ne mogu da je pitam o detaljima, ali i ja sada treba da idem na more, ali posto je ovo krvarenje preslo u obilno crno, smedje , moram nositi veliki ulozak meni je u cilju da sto prije prestane, naime moje pitanje je mogu li ja sada posto sam na sredini kutije jaza prekinuti sa njim , sacekati menstruaciju i onda poceti sa yasminom jer znam da ce mi ovo tackasto krvarenje trajatai dok god ne dobijem m. tako je bilo prosli put, dakle samo nece prestati, ili da samo sada na pola kutije prestanem sa yazzom i pocnem piti yasmin, znam da bih trebala sacekati sa zavrsim kutiju, ali meni je u cilju da ovo krvarenje sto prije prestane, ili ima jos jedna mogucnost koju sam razmatrala da ih prekinem piti sada na 12 tableti i pauziram mjesec dana pa sa novom menstruacijom pocnem piti yasmin, to tada kondom + prekinut snosaj mislim da ce biti dovoljno, no sta mi vi savjetujete da se sto prije rijesim ovog spottinga ? pozdrav

sanjchi

25.07.2014. 10:20

molim vas da mi sto prije odgovorite jako mi je hitno, sta mi preporucujete, kako da se rijesim spottinga ?

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.07.2014. 21:10

Uzmite yaz 24 tablete a 25. dan krenite s yasminom.
Bijele od yaza ne uzimate.

sanjchi

25.07.2014. 23:05

hvala, sada se ovaj spotting pretvorio u pravu menstrauciju, pa me zanima hoce li on prestazi ikada jer je prosli put trajao dok nisam dobila, a posto sada necu praviti pauzu, da li ce ici stalno to ?

sanjchi

25.07.2014. 23:05

i znaci nije spotting uzrokovan kasnjenjem od pola sata sa uzimanjem tablete ?

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.07.2014. 21:50

Možete od danas započeti novi blister tj yasmin.

Martina.tina112

04.05.2019. 10:35

Postovani. Pila sam naelia tablete koje imaju 28 tableta dvije godine. Zbog spottinga mi nisu odgovarale. Presla sam na adexu koje imaju 21 tabletu. Kod prelaska sa naelie na adexu nisam bacila placebo tablete jer sam zeljela dobiti menstruaciju jer sam se bojala da sam trudna. Menstruaciju sam normalno dobila i adexu sam pocela piti dan nakon zadnje placebo tablete. U uputstvima od adexe nije tako pisalo ali je moj ginekolog rekao da tako mogu i da sam zasticena prvom tabletom adexe. Sad me muci to iz uputstva gdje pise da sam trebala popiti odmah adexu nakon zadnje aktivne naelia tablete. Imala sam spolne odnose pa se bojim da zastita nije bila smanjena i da je moglo doci do trudnoce? Spolni odnos nezasticen sam imala na 6 dan adexe. Znaci pila sam ih 6 dana vec i onda sam imala odnose. Nije proslo ni onih kriticnih tjedan dana za djelovanje. Mozete li mi objasniti mogucnost trudnoce ili se nemam potrebe brinuti?

Ivo Balenović, dr. med.

04.05.2019. 23:00

Poštovana, ne postoji mogućnost trudnoće bez obzira na pauzu. U tako kratkom vremenu nije se mogla uspostaviti hormonska osovina - hipotalamus - hipofiza. - jajnici koja bi dovela do ovulacije.

Martina.tina112

05.05.2019. 11:30

Hvala vam puno na objasnjenju. Mozete li ko smao reci jesu li adexa tablete jace nego naelia? Usporedivajuci brojeve na kutijama shvatila sam da je adexa slabija? Hvala jos jednom.

Ivo Balenović, dr. med.

06.05.2019. 11:20

Naelia sadrže niže koncentracije etinilestradiola (estrogenska komponenta) dok im je gestagenska komponenta različita. Naelia sadrži gestoden, a Adexa levonorgestrel.