Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula


Autor Poruka

teica_ri

09.12.2008. 19:15

Poštovana doktorice,
imam pitanje vezano uz prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula Logest. Iste sam uzimala 3 i pol godine. Odlucila sam se za njih iskljucivo zbog funkcije kontracepcije, nisam imala nikakvih problema s redovitošću menstruacija niti jajnicima. U 6. mj ove godine odlucila sam ih prestati koristiti zbog zasicenja.. Od tada nadalje menstruacije su mi jako neredovite (ciklus 45-50 dana), kosa mi se promijenila, strasno puno opada i oslabila je. Na pregledu kod ginekologa utvrđeno je da imam policistične jajnike, sto me jako uplasilo. Moja ginekologica tvrdi kako se ne trebam brinuti i da dodjem na kontrolu za 3 mjeseca. Meni kosa i dalje opada, i dalje mi menstruacija kasni i i dalje se bojim. Koliko je bilo pametno poceti s uzimanjem kontracepcijskih pilula uzmem li u obzir sve posljedice nakon prestanka uzimanja??? Hoce li se moji jajnici spontano "vratiti u normalu" ili sam osuđena na vraćanje na pilule??
najljepsa hvala (postavljam pitanje vama jer moja ginekologica ima doslovno 5 minuta koje moze posvetiti svakoj pacijentici te mi nije objasnila doslovno nista o policisticnim jajnicima, sve sto znam saznala sam na internetu pa mpretpostavljam da razumijete moju nervozuhappy

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.12.2008. 01:35

Pitanje kokoš ili jaje? Niste dobili sindrom policističnih jajnika radi pilula, nego zato što vam je tako bilo zapisano u zvijezdama, dobili bi ga i bez pilula. Pilule su to samo uspješno skrivale, sve dok ih niste prestali uzimati. I inače, pilule su odlična terapija za sindrom policističnih jajnika, jer umiruju jajnike i zaustavljaju njihov (loš) rad.

teica_ri

10.12.2008. 15:25

E sad..sto je prije..kokos ili jaje.. meni kao laiku to je esko reci, znam samo da mi je ginekologica rekla da su moji policisticni jajnici REAKCIJA NA PRESTANAK UZIMANJA KONTRACEPCIJSKIH PILULA. Meni to zvuci kao, "najbolje da ih zauvijek pijes pa neces imati problema". I jos dobijem uputu da se ne brinem. Kako da se ne brinem kad mi se kolicina kose na glavi prepolovila?! I što ako poželim ostati trudna? (ako uzimam kontracepciju - nikako...ako ne uzimam imam policisticne jajnike - sto opet znaci tesko). Ne razumijem nista..
Stvarno ih ne zelim vise piti jer sam se osjećala loše (depresivno, tesko, tromo, grudi su mi bile neproporcionalno velike u odnosu na moju građu tijela i kilažu..). Zanima me što sad? Iz vaseg odgovora nisam shvatila postoji li mogućnost da mi se jajnici vrate u normalu, uzmem li u obzir gore navedenuo objasnjenje moje ginekologice. Postoji li neka druga opcija osim vracanja na pilule?
I imam jos jedno pitanje..koje su po vasem misljenju negativne strane uzimanja kontracepcijskih pilula? Imam osjecaj da ste u svim odgovorima "na njihovoj strani"..
Hvala najljepša i pozdrav iz ri..happy

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.12.2008. 16:05

Jesam, uvijek sam na strani pilula kod žena kojima pomažu. To nisam ja izmislila, pilule se koriste 50 godina, i točno se znaju dobrobiti (koje su ogromne) i rizici (koji su zanemarivi). Ne bih mogla stajati iza nečega u što ne vjerujem, takav sam i čovjek i doktor. I ja, vjerovali ili ne, znam ženama zabraniti pilule, ako mislim da je rizik uzimanja prevelik. Dakle, kod pravilno odabranih žena, nema straha, i nema loših karakteristika. Ovo što ste vi naveli samo su nuspojave, i trebalo bi vam promijeniti vrstu pilula.
Ne znam što bih vam rekla za vaše jajnike, jer ih nisam vidjela. Morala bih popričati s vama, vidjeti nalaze, pregledati vas, da bih vam dala pametan savjet. U svakom slučaju nemojte se bojati, medicina je danas daleko otišla, uvijek ima načina pomoći.

teica_ri

10.12.2008. 17:55

Hvala vam puno na odgovoru, smirili ste me.
Otici cu ponovno kod svoje ginekologice i zahtjevati nesto vise od 5 min vremena..happy
Lijepi pozdrav..

arwen2308

27.09.2013. 21:15

Poštovani,
počela sam s korištenjem kontracepcijskih pilula Belara prije 14 dana, prvu tabletu sam popila na prvi dan menstruacije. Sve je bilo dobro prvih tjedan dana, nisam imala nikakvih nuspojava, a nakon što sam popila 9. tabletu dobila sam strašno jaku glavobolju sutradan (inače sam sklona migrenama). Jučer i danas su se ponovile te migrene, uz veliku mučninu u želucu. S obzirom da mi je ovo prva kutija tableta, a imam još 7 za popiti, zanima me mogu li prekinuti korištenje prije jer su glavobolje neizdržive? I da još napomenem, spavala sam s dečkom nakon što sam popila 10. tabletu.
Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.09.2013. 22:45

Popijte još nekoliko. Ako ste i prije imali migrene možda bi bilo dobro nastaviti dalje s uzimanjem.

Uplasena25

30.09.2013. 09:55

Poštovani, policistični su mi jajnici utvrđeni prije oko 5 god (višak kilograma, dlakavost, akne, neredovite menstruacije) 6 mj pila sam Diane 35 koje su smirile stanje a zatim 2 i pol godine Nowynette s kojima također nisam imala nuspojava ( pomogle su mi što se tiče točna krvarenja, nestanak akni, dlakavosti, masne kose, uz dijetu smršavila sam 10 kg te sada imam urednu kilažu). Na jednom pregledu utvrđena mi je cista na jajniku ali tada mi je rečeno zna se dogoditi, nastavi s normalnih uzimanjem. Prošli tjedan na redovnoj kontroli također je nađena vodena cista na jajniku (neznam veličine, rečeno mi je mala), ginekologica mi je rekla da prestanem s uzimanjem Nowynetta i propisala mi je Duphaston 2 tablete dnevno 14-24 dana menstruacije kroz naredna 4 mj. Krvni nalazi, papa test su uredni. Već nekoliko dana nakon prestanka uzimanja Nowynetta osiječam masniju kožu, posebno kosu, napuhnutost. Nisu li Nowynette trebale djelovati na pojavu cistu? Je li došlo do njihovoh zasićenja ili koji je mogući razlog nastanka cisti iako sam pila kontracepciju? Koliko sad dugo mogu piti Duphaston? Hoću li jednog dana imati problema sa zaćećem? Postoji li neki prirodan način da si umanjim nastanak cisti? Prekomjernu kilažu koja se navodila kao prvo riješenje više nemam a ciste nastaju čak i uz kontracepciju. Isprike na puno piranja i hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.09.2013. 10:55

Terapija je opravdana i nužna. Složio bih se s terapijom vaše ginekologice.
Ciste su uglavnom funkcionalne prirode a da li ćete imati problema sa začečem ne znam jer to ovisi o mnogo parametara.

Uplasena25

01.10.2013. 17:55

Postovani, imam 26 god, 2 i pol god pila sam novynette zbog policisticnih jajnika, nadjena je vodena cista i dana terapija duphastona. Pijem ih par dana al osijecam bol jajnika, i imam napadaje vrucine u glavu. Da nastavim s terapijom? Koji je uzrok tome, sto da radim? Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.10.2013. 00:40

Nastavite dalje. Smetnje su vezane s uzimanjem duphastona.

smilealways11

24.05.2014. 23:35

Poštovani,
uzimala sam kontracepcijske pilule pola godine(promijenila 3 vrste) i stalno su mi izlazili pristici i ostavljali flekice.
Odlucila sam ih prestat piti ponajvise zbog toga, međutim oni jos uvijek dolaze. Prosla su 2 i pol mjeseca od prestanka koristenja te me zanima mogu li ocekivati povlacenje akni, da li su uopce uzrok tome pilule(s obzirom da sam probleme s aknama imala vrlo kratko u pubertetu) i koji je vas savijet?
Zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.05.2014. 12:20

Pitanje je da li su tome uzrok pilule.
Ako jesu zasigurno će se povući.

sandra.P

06.06.2014. 09:15

ovaj mjesec sam prestala uzimati kontracepciju..sada sam na sredini dobila ovulaciju rastezljiv iscjedak no on je blago žut inače mi je uvijek bio proziran..prije ovulacije sam imala bijelkasti ljepljiv iscjedak..da li se radi o infekciji ili je to zbog hormona koji su vjerojatno podivljali? hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.06.2014. 09:35

Za to bi trebao pregled da se ustvrdi o kakvom se iscjetku radi. Ako nemate smetnje mislim da ne trebate ništa poduzimati dalje.

852963

20.06.2014. 14:45

prestala sam piti kontracepciju prije tri mjeseca.Mentsruacije su mi do sad dolazile normalno svako 23-26 dana ali sad mi kasni imala sam spolni odnos sa zastitom kakva je mogucnost da sam trudna ili je kasnjenje menstruacije posljedica prestanka uzimanja pilula?

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.06.2014. 17:10

Ako odnos nije bio rizičan onda se ne radi o trudnoći.
O ostalim uzrocima kašnjenja pročitajte na našem forumu.

minicamini

29.06.2014. 12:35

Pijem lindynette20 vec 9 meseci, pocela sam ih piti zbog neredovnih menstruacija, ali i zbog kontracepcije... Zavrsila sam kutiju danas, zelim da prestanem da ih pijem, pa me zanima kad dobijem menstruaciju, da li mogu biti sigurna da nisam trudna? Pitam , zato sto su mi menstruacije na pilulama samo braon iscedak koji traje 2,3 dana i to je to, trebam li da brinem da su lazne ili mogu biti sigurna da nisam trudna? Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2014. 20:20

Možete biti sigurna.

Lionelxxx

09.04.2015. 10:20

Postovani,
koristila sam kontracepcijske pilule Diane 35 godinu dana. Odlučila sam napraviti pauzu od 2-3 mj. jer mi je doktorica rekla da su te kontracepcijske pilule opasne ako se uzimaju duže vrijeme. Zadnju mjesečnicu sam imala od 25.03. do 01.04. Nakon toga sam prestala piti tablete. Imala sam odnos s prekinutim snošajem 6.4. ali smo pazili. Zanima me kolike su šanse za trudnoću u tom razdoblju? Nisam imala više odnosa. Od 5.4. osjećam se nekako loše, desni jajnik me boli, kao da sam dobila gripu, imam glavobolju. Nekako sam paranoična. Je li to posljedica prestanka uzimanja kontracepcije? Što bi moglo biti, trebam li biti zabinuta? Hvala unaprijed na odgovoru.