Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


preuranjena mjesecnica i yasmin


Autor Poruka

rashomonorama

06.01.2008. 12:03

poštovana,
koristim yasmin cetiri mjeseca i do sad nisam imala nikakvih problema s nuspojavama niti sam imala tockasto krvarenje za vrijeme uzimanja pilula. zadnju pilulu iz cetvrte kutije trebala bih uzeti 10.01.2008 i dobiti mjesecnicu dan poslije, ali ja sam dobila mjesecnicu 3.01.2008. dakle, tjedan dana ranije. nisam kasnila sa uzimanjem pilula, ali koristila sam 3 vaginalete i kremu canesten poslije posljednje mjesecnice. jesu li moguce da su gljivice i lijekovi uzrok poremecaja ciklusa ili je nesto drugo? s obzirom na poremecaj, je li smanjena kontracepcijska zastita?
unaprijed zahvaljujem,
s postovanjem,
rashomonorama

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.01.2008. 19:30

Baratate krivom terminologijom - mjesečnica je krvarenje koje nastupa kao posljedica ovulacije. Izraz menstruacijski ciklus se također koristi samo u prirodnom ciklusu, dakle menstruacija - ovulacija - ponovna menstruacija.
Kako tablete stopiraju ovulaciju, sva krvarenja koja ste imali od početka uzimanja Yasmina su krvarenja uzrokovana prestankom uzimanja hormona. Kako se kod uzimanja tableta ne radi o menstruacijskom ciklusu, nego ciklusu uzimanja tableta, ne možete govoriti ni o poremećaju ciklusa.
Sve ovo gore samo da vam objasnim da nemate razloga za zabrinutost. Yasmin trenutno upravlja vašim hormonima, i sve čudno što se dešava je posljedica toga. Pijte tablete dalje redovno i sve će doći na svoje. Od trudnoće ste najnormalnije zaštićeni.

tijana98765

29.06.2014. 12:35

Koristim yasmin kao kontracepciju oko 18 meseci. Nisam imala nikakvih problema do ovog meseca. krvarenje je nastupalo treceg dana tokom pauze. ovog meseca je nastupilo dan ranije. u drugoj nedelji uzimanja nastao je jedan problem ne mogu se setiti jesam li popila pilulu izvadila je svakako jesam. nakon ovog pakovanja pauzu sampravila 4 dana i zapocela novo? postoji li sansa da je u toku pauze doslo do ovulacije ukoliko sam propustila tu pilulu ? izvinjavam se na veoma komplikovanom pitanju. molim vas da mi odgovorite.

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2014. 20:20

Nema veze da li je krvarenje nastupilo drugog ili trećeg dana.