Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


promjena pilule


Autor Poruka

alanna825

18.05.2009. 13:55

Poštovana doktorice,

nakon što sam nešto više od dvije godine uzimala Logest, zbog utjecaja na raspoloženje i libido, odlučila sam , na Vašu preporuku, napravit pauzu od jednog mjeseca pa preći na Triquilar.Mislim, Vi ste mi preporučili Triquilar, a do ovog prepametnog zaključka o pauzi sam sama došla. Sad moram čekat cijeli mjesec da bi ih opet počela pit.
Zanima me u čemu je razlika između te dvije vrste pilula i zašto mislite da bi mi one mogle pomoć u vezi s tim problemima?
Dal u Triquilaru ima više hormona i hoću li opet imati onaj period od tri- četiri mjeseca prilagodbe, kao kad sam prvi put počela uzimati pilule? I da li bi taj period prilagodbe izbjegla da nisam napravila ovu pauzu ili je to svejedno?
U kom slučaju Vi svojim pacijenticama preporučujete Triquilar?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

18.05.2009. 15:40

Triquilar su trofazne, a Logest monofazne pilule. Trofazne znači da imaju 3 faze jačine kojima se imitira prirodni ciklus, za razliku od monofaznih koje uvijek imaju jednaku količinu hormona u svakoj piluli. Zato sam vam ih preporučila, jer su sasvim drugačije od Logesta. Od Logesta vam nisam mogla preporučiti slabije pilule (jer su najslabije na tržištu), što bih vjerojatno napravila da imate iste probleme ali pijete Yasmin ili Cilest naprimjer.
Sve pilule na Hrvatskom tržištu su niskodozirane, što znači da imaju između 20 i 35 mcg estradiola, tako da o tome ne brinite. A za prilagodbu ćemo vidjeti.

rusha

21.05.2009. 12:00

Poštovana,

imam slično pitanje. Ja koristim Triquilar već 8 godina i nisam primjećivala nikakve nuspojave. U međuvremenu sam rodila tako da nisam pila pilule neko vrijeme (do 14 mjeseci starosti djeteta, zbog dojenja). Sad kad ih ponovo pijem primjećujem da mi utječu na libido. Prije nisam primjećivala jednostavno zato što nisam imala razdoblja kad ih nisam pila da bi imala s čime usporediti. Zanima me koje bi mi pilule mogli preporučiti (neke sa nižom dozom ili kombinacijom hormona) kako bi pokušala riješiti taj mali problemčić?

Drugo pitanje je da li "zaboravljena" pilula ili općenito višekratno neredovito uzimanje pilula (npr. ako se dva puta mjesečno dogodi da zaboravim pilulu) ima utjecaja na organizam (nevezano za mogućnost trudnoće).

Treće pitanje je da li mogu popiti tri kutije pilula bez onih pauza između (kako bi jedno vrijeme izbjegla krvarenje) ili to nije preporučljivo? Naravno to pitam zbog nadolazećeg ljeta.

Hvala na Vašim odgovorima.

Srdačan pozdrav.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

21.05.2009. 13:15

Probajte Logest. Zaboravljanje neće imati utjecaja, a i uzimati bez pauze možete probati. Ako prokrvarite uz kontinuirano uzimanje, napravite kraću pauzu pa nastavite.

alanna825

03.06.2009. 12:30

Poštovana doktorice,
evo ja sam još uvijek na ovoj pauzi i nikako ne mogu dočekat menstruaciju da počmem sa triquilarom.
Zadnju pilulu Logesta sam popila25.4., a menstruaciju ( ili što već ) sam imala 28.4.
Sad bi već ova prva prava menstruacija trebala doći po svim pravilima.

Prilikom svakog odnosa u ovih mjesec dana sam koristila kondom, pravilno, od početka do kraja, bez pucanja i ispadanja, tako da što se toga tiče ne vidim straha trudnoći.

Jedino ima jedan problem, naime, da nisam radila ovu pauzu , pilulu sam trebala popiti 2.5.
Međutim, 28.4. sam imala odnos bez zaštite, dan nakon toga sam dobila redovno krvarenje, i poslije toga više nisam imala niti jedan nezaštičeni odnos.

Zanima me da li postoji mogućnost, i teoretska, trudnoće u ovoj sedmodnevnoj pauzi od pilula ako nakon nje nisam nastavila sa pilulama?

Oprostite ako sam zakomplicirala pitanje, ali vrah je strah,

puno hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.06.2009. 13:35

Za taj put ne vjerujem, ali ne bih se toliko pouzdavala u kondom. Napravite vi test pa smo mirni.

alanna825

04.06.2009. 16:30

doktorice,
jutros sam napravila test, hvala Bogu negativan.
Sad ću pričekat još par dana, možda dođe menstruacija sad kad sam sredila živce, ako ne javit ću se ginekologu slijedeći tjedan.

Puno Vam hvala,
lijep pozdrav!

jeje

21.04.2011. 11:07

poštovana doktorice,
imam jedno pitanje.moj me ginekolog poslao na neke pretrage kako bi mi prepisao kontracepciju,ali nalaz za protein s će biti gotov tek za mjesec dana.ja idući mjesec iz osobnih razloga moram biti zaštićena od trudnoće,a mišljenje je nekih ginekologa da prvi mjesec korištenja pilule treba koristiti dodatnu zaštitu. zbog toga je moj ginekolog meni prepisao za ovaj mjesec trinovum tablete koje sam dobila na recept,a idući mjesec ću početi piti neke druge,vjerojatno yaz. danas sam popila prvu tabletu,a menstruacija mi je završila prije 6 dana.znam da ovaj mjesec nisam zaštićena tim pakiranjem trinovum tableta budući da ih ne pijem od prvog dana ciklusa i znam da će mi to odgoditi menstruaciju.ono što me zanima jest, ako pijem trinovum ovaj mjesec i prvi dan iduće menstruacije počnem piti neke druge tablete,ima li to negativni utjecaj odnosno jesam li tada zaštićena i dalje?pitam zbog tog mišljenja da prvi mjesec korištenja pilule nismo sasvim sigurne od trudnoće a ne znam kako to funkcionira ako se pilula mijenja nakon samo jednog mjeseca.nadam se da ste shvatili moje pitanje i unaprijed Vam hvala na odgovoru happy

Natalija Beljo, dr. med.

23.04.2011. 19:25

jeje Zaštićeni ste .

jeje

26.04.2011. 00:35

hvala vam doktorice!ali zaboravila sam vas pitat jos nesto...iduce pakiranje tih novih tableta pocinjem piti prvi dan mjesecnice ili nakon isteka onih uobicajenih 28 dana nakon kojih se pije drugo pakovanje tableta?hvala Vam!lijep pozdrav

Natalija Beljo, dr. med.

26.04.2011. 21:45

Kad prelazite na drugi kontraceptiv onda nakon zadnje aktivne tbl počinjete novi kontraceptiv tako da preskačete mjesečnicu za taj mjesec je jedna opcija ili onako kako ste napisali kad dobijete mjesečnicu počinjete piti .

Leninoelle

14.01.2013. 09:50

Pila sam godinu dana diane35 ali zbog vena i kapilara doktor me prebacio na Yaz.
Pošto u ponedjeljak 21.01. imam važan dan a tada bih trebala dobiti menstruaciju, razmišljala sam malo "ubrzati" menstruaciju, a zbog prelaska na nove pilule iskreno malo me strah. Ukoliko sad prekinem piti diane, i čekam menstruaciju, i odmah s pojavom menstrucije krenem piti Yaz da li sam zaštićena?
Negdje sam čak pročitala da neke djevojke odmah po ispijenom blisteru starih kontracepcijskih prelaze na nove, bez ikakve pauze.
Molim Vas za odgovor jer mi vrijeme curi happy hvala puno

Leninoelle

15.01.2013. 15:20

Odlučila sam popiti još tih 5 tableta od diana koje su ostale u blisteru. Da li ako popijem Yaz odmah nakon zadnje tablete diane zaštita ostaje obzirom da su slabije kontracepcijske tablete i da li će se menstruacija na taj način odgoditi?

Obzirom da sam imala još dva cijela blistera od diana, palo mi je na pamet i stati sad piti diane, pa s pojavom menstruacija opet krenuti sa dianama ali niti jedna moja kolegica koja pije kontracepcije nije znala da li sam zaštićena.

Lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.01.2013. 22:40

Poštovana, potrebna vam je dodatna zaštita od 7-10 dana jer prelazite na slabije pilule.

lady_88

01.10.2016. 11:10

Poštovana/i,
pijem Diane 35 već 8 mj. (na preporuku ginekologa) i muči me što mi znatno utiče na libido. Skoro pa ne postoji. Razmišljam već neko vrijeme da prijeđem na neke druge pilule. Možete li me posavjetovati koje bi bile dobar izbor?
Hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.10.2016. 17:05

To ćete dogovoriti sa svojim ginekologom. Npr. Belara ili Lindynette.

julijajucaa

01.10.2016. 21:30

Postovani,
Od marta meseca pijem Legravan. Posto sam cula da su to jedne od najstarijih pilula sa najvecom dozom hormona farmaceut mi je preporucio da predjem na Jeanine. Poslednju tabletu iz kutije legravana sam popila juce, menstruaciju treba da dobijem za tri dana, u utorak. Da li sa Jeanine pilulama pocinjem na dan krvarenja, ili sa regularnom pauzom od sedam dana? I da li sam isto zasticena kad krenem sa novim pilulama ili mi treba dodatna zastita?
Hvala unapred.

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.10.2016. 17:15

Nakon sedam dana i uz dodatnu zaštitu tjedan dana jer prelazite na slabije pilule.

julijajucaa

24.10.2016. 11:45

Postovani,
Pre oko 2 nedelje sam presla sa legravan pilula na jeanine. Pre 5 dana sam primetila braon iscedak koji od tada traje, i to ne u bas malim kolicinama. Da li treba da se zabrinem, jer ne vidim da se kolicina smanjuje, ili je to normalno pri promeni pilula?

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.10.2016. 18:10

Normalno je pri promjeni pilula i prešli ste s jačih na slabije. To je razlog.