Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

Natalija Beljo, dr. med.

11.06.2010. 11:00

Smatrajte da je mjesečnica počela nemojte popiti tadnje dvije i napravite pauzu i nastavite potom po shemi

limunada

15.06.2010. 10:40

poštovana doktorice, pijem yasmin već duže vrijeme. ovaj mjesec sam izgubila karticu sa dvije posljednje pilule. Zanima me da li da jednistavno napravim normalnu pauzu od 7 dana nakon 19 dana pijenja pilula, pauzu od 9 dana, ili da krenem piti iz početka za prvi dan menstruacije, ne ove pretpostavljam jer bi to bilo prebrzo - bar ja mislim, nego sljedeće za mjesec dana ???

Natalija Beljo, dr. med.

15.06.2010. 14:45

Prekinite piti , napravite pauzu od 7 dana i nastavita nakon pauze po shemi.

ivana2201

16.06.2010. 22:50

Pozdrav!

U subotu navečer sam primjetila kapljicu krvi, no htjela sam ipak pričekati nedjelju ujutro da se uvjerim da je to menstruacija, te da počnem s uzimanjem yasmina. U nedjelju sam popila prvu tabletu i krvarenje je bilo jako oskudno, inace mi tako bude i kad ne pijem tabelete, no u ponedjeljak kad sam popila drugu tabletu kravrenje je potpuno nestalo. sad to mi je jos nikad nije dogodilo, zato što sam i prije par godina pila yasmin. i sad me strah da nešto nije uredu? sad

Natalija Beljo, dr. med.

17.06.2010. 15:20

Nista , kako je mjesečnica slaba bilo je dovoljno unjeti 2 tbl Yasmina pa da ono stane.

lana79

22.06.2010. 23:00

Pozdrav!
Samo bih zeljela da dobijem potvrdu od Vas da ukoliko se yasmin pocne koristiti od 1. dana menstruacije, dodatna zastita je potrebna slijedecih 7 dana, za razliku od 3. i 5. dana gdje je potrebno koristiti dodatnu zastitu 2 sedmice?? I da li nakon 7 dana pauze, prvu tabletu drugog pakovanja uzimamo 8.dan, bez obzira koji nam je dan mjesecnice ili da li je prestala ili ne?

Unaprijed hvala i ispricavam se ukoliko su pitanja ponovljena, ima mnogo postova i nisam ih sve stigla procitati.

Natalija Beljo, dr. med.

23.06.2010. 11:50

Ukoliko počnete prvi dan mjesečniced onda nije potrebna dodatna zaštita ako ne preskočite koju , a ako počnete od 2-3 dana dodatna obavezna. I da , nakon pauze od 7 dana počinjete 8 dan ponovo piti bez obzira da li mjesečnica stala ili ne.

pixie007

25.06.2010. 15:55

Draga doktorice...Pila sam 2 godine Diane 35 i zbilja su super tablete i jako sam zadovoljna njima. No, promjenila sam ginekologa koji mi je prepisao Yasmin. Jer imaju manje hormona pa zbog toga. Počela sam piti Yasmin prije mjesec dana. Do sada je sve bilo super, no međutim prošli petak navečer me stislo oko srca i počelo me jako probadati.To bi trajalo 1-2 min i onda je sve super. Nisam mogla doći do zraka a pomaknuti se bila je noćna mora. Par dana je bilo sve super i zadnja 3 dana se to opet događa. Ići ću svojoj ginekologici odmah u ponedjeljak ujutro, očito je da mi Yasmin ne odgovara. Išla bih i danas ali pošto je praznik, ne mogu nikuda. Mene zanima, da li će mi ona natrag prepisati Diane? Ja znam da Vi ne možete reći za nju, ali bila bih jako zadovoljna kada bi se vratila na Diane. Samo se nadam da će mi izaći u susret. Jer ne želim opet mijenjati pilule. Pa nisam pokusni kunić. I nije mi jasno zašto je mijenjala pilule kad već 2 god pijem jedne koje su mi super! I da li trebam prestati piti Yasmin do ponedjeljka ili da ipak pijem? I ako ih ne popijem, znači da više nisam zaštićena što se tiče seksualnih odnosa?
Puno hvala happy

Natalija Beljo, dr. med.

28.06.2010. 12:15

Popijte Yasmin do kraja jer mislim da nuspojave nisu povezane s njim , ako ste bili zadovoljni s Dianama vratite se na njih , a šta se tiče vaše ginekologice učinila je dobro htjela je za isti učinak tretireti Vas s manjom dozom hormona.

Sanjalica

29.06.2010. 11:40

Poštovana doktorice,

voljela bih provjeriti jednu stvar. Pijem yasmin redovno, imala sam odnos otprilike sat vremena nakon što sam popila prvu tabletu iz nove kutije, pa me samo zanima je li zaštita tad bila puna.
Hvala unaprijed na odgovoru, pozdrav

Natalija Beljo, dr. med.

29.06.2010. 12:55

Naravno.

mamavesna

30.06.2010. 14:45

Poštovana doktorice,

pijem Yaz već 9 mjeseci, i prije dva mjeseca i ponovno ovaj mjesec mi se od 14-te aktivne tablete javlja krvarenje. Inače odlično podnosim Yaz,ali mi je ginekolog zbog ovog krvarenja prepisao Yasmin jer kaže da su mi preblage. Molim Vas za Vaše mišljenje i za objašnjenje kako se prelazi sa Yaza na Yasmin, budući da je moj ginekolog rekao da popijem bijele tablete pa onda Yasmin, a u uputstvima piše da se Yasmin počinje piti odmah nakon aktivnih tableta, bez bijelih.
Jako me je strah zbog prelaska na nove tablete pa zato toliko ispitujem.
Puno pozdrava!

shg

01.07.2010. 11:10

postovana doktorice,
pocela sam piti Yasmin prvog dana mjesecnice, prije 9 dana. Ali jos uvijek imam oskudno krvarenje, narocito poslije odnosa. Da li je to normalno, sta se desava, i da li mi je zastita potpuna?
unaprijed hvala na odgovoru!

Natalija Beljo, dr. med.

01.07.2010. 19:41

mamavesna počnite kako je rekao ginekolog jer u suprotnom bi ovaj mjese preskočili mjesečnicu samo koristite dodatnu zaštitu ovaj mjesec

shg normalno je i zastita je tu.

lana79

03.07.2010. 05:10

Poštovana doktorice,

dobila sam mjesečnicu na prijelazu izmedju 2 dana, dakle negdje izmedju 23-1h ujutro, je li uredu da se prva tableta popije recimo to jutro?
ili se morala uzeti odmah?

Morgenstern

03.07.2010. 13:35

Postovana doktorice,
pisem prvi put pvde jer mi treba pomoc. Moj ginekolog mi je konstatovao da imam prosirene jajnike i prepisao mi Jeanine tablete da pijem,tri kutija od prvog dana naredne mensruacije. E sad ja sam popila prvu pilulu prvi a to je bilo pre 11 dana,i menstruacija mi jos traje. I pritom imam stomacne tegobe,koje su kako kad podnosjive. A pritom ne znam ni da li smem piti druge lekove da bi umirila tegobe. Pa pitam da li je produznei period zbog tableta i da li bi uopste trebala da ih nastavim da uzimam?

Saska007

04.07.2010. 15:25

Dugo sam citala forum i odgovore dr. pa sam odlucila da postavim pitanje. Imam 36 godina. Imam obilne menstruacije i pocela bih sa Yasmin pilulama zbo reulisanja ciklusa. Danas mi je 4 dan ciklusa a 29.7. idem na more. Da li je bolje da pocnem odmah da ih pijem ili da na moru prvi dan ciklusa pocnem sa uzimanjem tableta. Ne bih volela da ciklus imam sve vreme dok sam na moru. Napominjem da mi kontracepcija nije osnovni razlog koristenja Yasmin tableta vec regulisanje ciklusa. Hvala unapred

Lara83

05.07.2010. 16:25

Poštovana,

posle rizičnog odnosa, uzela sam pilulu za dan posle. Treba da počnem da pijem Logest, pa imam samo kratko pitanje. Da li da uzmem prvu tabletu po dobijanju prve menstruacije posle pilule za dan posle, ili da sačekam sledeći mesec?

Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

06.07.2010. 12:50

lana79 da
Morgestern ne znam da li mislite na policistične janike i krvarenje ne bi smjelo biti obilno pa savjetujem da se javite ginekologu.

saska 007 počnite prvi dan kada budete na moru idućeg ciklusa.

lana83 počnite piti od prvog dana kada dode mjesečnica iza pilula.

Morgenstern

06.07.2010. 15:25

Da,mislila sam na policisticne janike,to mi su mi rekli. Meni je danas ravvno 2 nedelje kako mi traje menstruacija a prestala sam pre tri dana da uzimam jeanine tablete i tegobe su se umirile. A bila sam danas kod mog ginekologa,rekla mi je da nikakako nisam smela da prestajem da ih pijem,i da to nije bio razlog da prestanem. I kao da je toliko krvarenje normalna nus pojava. Ne znam za Vas,ali meni ovo nije normalno. Sve u svemu sad mi je rekla da od sutra krenem da Pijem Primolut Nor,i ako narednih 10 dana i da bi krvarenje trebalo da prestane. Jesu te tablete isto vrta kontracepcije ili samo sluze za lecenje policisticnih janika? I da li je dozvoljena pusenje cigara? Hvala unapred.