Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yaz


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2016. 19:00

Kris prema opisanom ne radi se o trudnoći.

bubamara022

30.06.2016. 00:30

Postovani,
Zbog stalnog smedjeg iscjedka u sredini kutije i izostajanja menstruacije na nraktivnim pilulama a i drugih nuspojava odlucila sam se za prestanak uzimanja Yaza nakon 9 mj. E sad,dobila sam smedji iscjedak negdje na 20-toj piluli i danas 8 dan taj iscjedak jos uvijek traje. Dali to sada mogu nazvati menstruacijom ili je nesto opasnije u pitanju i kada bih trebala ocekivati sljedecu? Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.06.2016. 09:45

Ne radi se o menstruaciji. Doći će nakom popijenih aktivnih pilula dakle za koji dan.

succi

30.06.2016. 09:50

Pošstovani;
Pijem yaz pilule cetiri godine vec bez problema. 24 dan ovog ciklusa, tj. dan posljednje aktivne tabletice sam dva sata nakon uzimanja tabletice imala jaci proljev. Nakon tog nisam uzimala dodatnu pilulu jer nisam bila u mogucnosti da nabavim, a naredne dane sam nastavila piti placebo tablete. Tjesim se da imam brz metabolizam pa da je i tabletica se apsorbovala. Imala sam odnose i prije i na dan uzimanja te pilule bez ejakulacije unutra. Zanima me da li moram dan ranije zapoceti sljedece pakovanje, tj. popiti prvu rozu tableticu i da li sam uopste dobro postupila. Kakvi su mi rizici i za trudnocu? Vec sam popila dvije placebo tabletice.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.06.2016. 11:05

Neće doći do trudnoće. Ne remetite shemu uzimanja. Samo nastavite s bijelima i dalje nakon toga novi blister.

bubamara022

02.07.2016. 01:40

Postovani,s obzirom na prestanak uzimanja Yaza vec tjedan dana od zadnje aktivne pilule imam smedji iscjedak. Ponekad je obilniji,ponekad je i crven ali nikako ne prestaje. Dobila sam ga vec na 20-toj piluli a do danas vec tjedan i pol ne prolazi. Dali se trebam javiti svom ginekologu ili kako rjesiti taj problem jer u ovim ljetnim mjesecima je zaista nepodnosljiv?

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.07.2016. 21:05

Ne trebate, prestat će.

Zepic

11.07.2016. 15:45

Poštovani doktore!
Uzimam Yaz već godinu i osam mjeseci, redovito, svaki dan u isto vrijeme. Počela sam zbog problema s aknama i neredovitog ciklusa za što mi fantastično pomažu. Lice mi je potpuno čisto, ciklusi redoviti. Nisam bila spolno aktivna do prije 4 dana. Budući da je riječ o vezi i da otprilike imam potvrdu da partner ne boluje od spolno prenosivih bolesti, te da mi je bio 20. dan na Yazu, ginekolog mi je rekao da sam apsolutno zaštićena sve vrijeme - nismo koristili dodatnu zaštitu (dakle, došlo je do ejakulacije). Kod svoje ginekologice naručena sam tek sljedeći tjedan tako da svoje pitanje postavljam ovdje.
Od tog trenutka (prvog spolnog odnosa), počela sam osjećati bolove u grudima i laganu bol u donjem dijelu leđa, lijevom i desnom jajniku što me jako začudilo jer već godinu i 8 mjeseci (otkad uzimam Yaz) nisam osjetila niti jedan simptom PMS-a, a ako i jesam (u blagoj mjeri), trebala sam ga početi osjećati tek danas, na prvoj placebo piluli. Razum mi govori da za trudnoću nema šanse zbog redovitog i dugog uzimanja, odnosa koji je bio 20. dana ciklusa na Yazu, a i simptoma koji zaista ne bi krenuli već 2-3. dan. Međutim, brine me.
Međutim, zanima me, zašto bih već drugi dan nakon prvog spolnog odnosa (bolne grudi i bol u jajnicima je krenula na 21. piluli) osjetila sve simptome PMS-a koje sam već zaboravila zbog dugog uzimanja Yaza jer su nestali s početkom uzimanja? Imam li razloga za brigu, ponajviše zbog trudnoće?
Hvala na odgovoru.

Zepic

11.07.2016. 15:55

Poštovani doktore!
Uzimam Yaz redovito u približno isto vrijeme već godinu i 7 mjeseci. Prepisane su mi zbog PMS-a, akni i neredovitih ciklusa i fantastično mi djeluju, lice se potpuno očistilo, a ciklusi su uredni. Medjutim, nisam bila spolno aktivna nikada do prije 5 dana.
Kako redovito uzimam Yaz, već je bila i 20. pilula u ciklusu, u vezi sam i pouzdano znam da mi partner ne boluje od spolno prenosivih bolesti - nismo koristili zaštitu (dakle, bilo je ejekulacije). Već drugi dan iza krenuli su lagani bolovi u jajnicima, donjem dijelu ledja, a dan iza (na 22. piluli Yaza) i bolne grudi. Zapravo, svi simptomi PMS-a koji su trebali krenuti tek danas na prvoj placebo piluli, ako uopće budući da od početka uzimanja Yaza više ne osjećam ni sekundu PMS-a. Brine me jer su istovjetni simptomima trudnoće, nisam osjetila bolove u jajnicima i bolne grudi već godinu i 7 mjeseci, no razum mi govori da to nije slučaj kao i to da se simptomi trudnoće sigurno ne bi pojavili već 2-3. dan. Kod ginekologice idem tek sljedeći tjedan, a imam još 3 placebo pilule, dakle očekujem menstruaciju. Zašto bolovi, zašto bolne grudi, koja mi je šansa za trudnoću, a uzimam Yaz redovito i koliko je to povezano s prvim spolnim odnosom? Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.07.2016. 18:15

Neće doći do trudnoće. Zaštićena ste uzimanjem pilula.

Hely2345

16.03.2017. 10:35

Pozdrav,

Uzimam Yaz već 4 godine. U početku nisam imala nikakve nuspojave, ciklus se regulirao, a PMS nestao. Zadnjih godinu dana sam osjećala umor i promjene raspoloženja, a zadnja 3 mjeseca se stanje drastično pogoršalo, imam simptome anksioznosti, nesanice, nervoze, hladan znoj po noći, a imala sam i nekoliko napada panike, Može li to biti posljedica dugotrajnog uzimanja yaza? Hormone sam kontrolirala prije početka uzimanja pilula, a nakon toga više nisam. Imam stabilan život bez velikih problema, nisam u depresiji i ne znam što je moglo uzrokovati ovakvo stanje.

Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

16.03.2017. 11:50

Poštovana,
promjene raspoloženja, nervoza, pospanost, depresija mogu biti nuspojave uzimanja Yaz-a. Obzirom na simptome koje ste opisali i napadaje panike preporučio bih da napravite pauzu uzimanja kontracepcije i javite se psihijatru na pregled.

provjereno

03.02.2018. 18:25

Postovani,
Da li polygynax vaginalete (12kom) smanjuju djelovanje yaza? Zadnji odnos sam imala na drugoj placebo piluli a s vaginaletama bih zapocela na osmoj ruzicastoj piluli, te me zanima da li tada mogu zapoceti te da li je potrebna zastita dodatna i nakon koristenja?

Ivo Balenović, dr. med.

04.02.2018. 10:20

Poštovana, slobodno koristite vaginalete. Ne smanjuju kontracepcijsku učinkovitost i nije potrebna dodatna zaštita.

malija

07.02.2018. 12:20

Postovani,
pijem yaz tablete unatrag dvije godine i ovaj tjedan mi se dogodilo da sam zaboravila popiti dvije ruzicaste tablete zaredom, 11. i 12. iz blistera.
Sto mi je ciniti?

Ivo Balenović, dr. med.

08.02.2018. 12:05

Poštovana, sada uzmite 2 tablete i nastavite s redovitim uzimanjem uz dodatnu zaštitu do kraja pakiranja.

sarchibald9

28.02.2018. 09:35

Postovani, pijem jaz vec 6 mjeseci i stvarno nikakve probleme nisam imala niti nuspojave. Medjutim zadnjih par mjeseci imam uzasno smanjen libido, nikad nisam izrazila zelju u posljednjih par mjeseci. Da li je to dovoljan razlog za promjenu pilula i koje bi vi preporucili?

Ivo Balenović, dr. med.

28.02.2018. 11:20

Poštovana, to je razlog da prekinete s uzimanjem. To je moguća nuspojava svih kontracepcijskih pilula. Možete ih pokušati promijeniti ali to ne garantira da će nuspojava nestati.

provjereno

01.03.2018. 00:15

Postovani,
Narednih mjeseci trebam piti bilobil intense, te me zanima da li smanjuju efikasnost yaza?

Ivo Balenović, dr. med.

02.03.2018. 09:31

Ne smanjuju.