Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yaz


Autor Poruka

tončica

09.11.2009. 15:30

na yazu sam mjesec dana,i mogu reći da se osjećam bolje nego dok sam bila na yasminu,nema glavobolja prije menstruacije ,nema razdražljivosti .Nakon zadnje bijele tablete ,odnosno slijedeći dan sam dobila menstruaciju .ali je nekako slaba ,više liči na menstruaciju 4.ili5.dana.Tako je i danas.Danas je drugi dan ali je menstruacija oskudna.Napomena ;na yasminu sam bila 5 godina.Da li je to normalno ,odnosno da li imam razloga za brigu.
tončica

Kathryn

09.11.2009. 21:40

Toncia, bas sam gore pisala doktorici..ja sam na zadnjoj tableti..aktivnoj dobila menstruaciju..i meni isto nekako slici kao na zadnji dan..prvo je bilo smedkasto..pa crveno..ali jako mal..sad drugi dan ista prica..izgleda da je to normalno..ali eto nadam se da ce nam doktorica odgovoriti happy...btw..meni su simptomi gotov o nikakvi..inace me bolilo tako da sam se morala dobro nakljukati tabletama..(bila na dianama btw)..sada gotovo nista..

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.11.2009. 22:20

Djevojke, apsolutno svako krvarenje na pilulama je normalno - jer ga uzrokuju pilule, ne vaše tijelo. Pijte i uživajte, Yaz se pije 24 dana umjesto uobičajenih 21 - zato će krvarenja biti slabija, glavobolje manje, itd.

CassA

16.11.2009. 11:45

Dobar dan,

mene zanima ako mi netko moze odgovoriti koji je ispravan nacin za prijelaz sa Yasmina na Yaz? Naime u uputama uz Yaz kaze da se kod prijelaza sa drugih tableta radi normalna pauza od tj dana, dok mi je ginekologica rekla da odmah pocnem piti Yaz bez pauze (sada vise nisam sigurna da li sam mozda krivo zapamtila sto je rekla...)?

Hvala unaprijed

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.11.2009. 19:10

Ja bih isto vjerojatno krenula bez pauze, jer Yaz ima manje hormona od Yasmina.

romy77

16.11.2009. 19:10

Evo da ne otvaram novu temu o yazu! Pošto vidim da ih ima puno,a i pročitala sam Vaš text koji ste namjenili tim tabletama. Negdje sam pročitala da je jedna cura s Diana 35 prešla na Yaz,i da ste joj preporučili u prvih 7dana dodatnu zaštitu,jer Yaz imaju puno manje hormona nego Diane. Međutim evo ja sam prešla s Dianana Yaz,i uprvih 7dana oduzimanja Yaza nisam uzela dodatnu zaštitu kad sam imala odnose(sad pijem tek drugi red),čak mi ni ginekologica nije rekla zato.I po onim uputama za Yaz,pročitala sam da uzmem prvu Yaz tableticu nakon 7dana pauze,što sam i učinila.Sad me zanima da li sam dobro postupila,i da li sam ipak bila zaštićena prrvih 7dana s obzirom da sam prešla s Diana na Yaz? big-smile
Ginekologica me jedino upozorila da mogu kao imat sitna krvarenja tjekom uzimanja Yaza.A negdje sam čitala da čak nakon prvog uzimanja neki put menstruacija ne dolazi.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.11.2009. 10:55

Ma vjerujem da ste zaštićeni, ovo preporučujemo za svaki slučaj.

ivkica

22.11.2009. 23:15

poštovanje,
imam jedan problemčić. Prije 10tak dana sam počela piti yaz, prije toga sam imala pauzu od 6mjesci jer sam 3g pila yasmin. Bila sam zadovoljna njime no sad mi je ginekologica preporučila yaz. Danas smo dečko i ja imali seksualni odnos i on je svršio u mene. Problem je u tom kaj mi je uvijek (dok sam pila yasmin) sperma iscurila van, a sad nije ništa, pa me to zabrinjava. Jel moguće da ništa ne izađe van i zašto je to tako? Nadam se da to ne znači da su mi ove tablete preslabe.
Unaprijed zahvalna

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

23.11.2009. 11:45

Ne znači baš ništa, ne brinite.

mystikall

24.11.2009. 11:05

Poštovana doktorice!
Od jučer uzimam yaz pilule ( koristila sam evra flastere prije ) i dok sam čitala uputstva sam primijetila da piše da se treba prestati pušiti dok se uzima yaz. Naime ja sam pušač i zanima da li se time što pušim i uzimam yaz smanjuje efikasnost yaza odnosno zaštita od trudnoće. Imam 20 godina i ginekolog mi nije napomenuo ništa u vezi toga.
Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

24.11.2009. 20:20

Ne smanjuje efikasnost, ali povećava rizik od moždanog udara i infarkta za starije od 35 godina, zato se kod njih niti ne preporučuje. Ginekolog bi vas to pitao da ste stariji.

ivkica

30.11.2009. 22:30

Poštovanje,
imam jedan problem. Naime, tek sam počela piti yaz. Za nekih 7 dana ću završiti sa prvom kutijom. Problem je u tome što konstantno cijeli mjesec imam smeđi iscjedak, nekad u povećanoj mjeri, a nekad u manjoj. Zanima me što to znači? Je li to da se moje tijelo navikava na kontracepciju ili su to ipak drugačiji signali?
Hvala

rozaaa

30.11.2009. 22:35

poštovana, jučer sam popila prvu tabletu yaza. a danas ujutro čim sam ustala osjetila sam jaku bol iza koljena. i još me boli. pošto je jučer bila tek prva tableta, ne vjerujem da je moglo doći do simptoma tromboze i sl., a i zato što mi je tek 17. ali ipak vas pitam za svaku sigurnost, trebam li se zabrinuti?? hvala vam!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

01.12.2009. 09:25

Ivkica - pročitajte temu Važne informacije, to je spoting.
Roza - ako se bol nastavi javite se liječniku opće medicine da vidi o čemu se radi.

mateja_roza

06.12.2009. 14:45

evo boli me sad već tjedan dana, mislite li da je zbog pilula? ne znam zbog čega drugog bi moglo biti!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.12.2009. 20:50

Ako ste vi ova roza od prije, odgovor je isti, javite se svom liječniku.

ivkica

09.12.2009. 23:05

Poštovana,

Upravo sam završila sa prvom kutijom yaza. Imam jedno pitanje, možda će se činiti glupim, ali s obzirom da sam prije koristila yasmin koji se pije 21/7 zbunjuje me ovaj način 24/4. U uputama piše da se menstruacija dobije oko 2-3dana nakon zadnje roze tablete. Ja sam ju dobila tek nakon 4te. Moram napomenuti da ovo što sad imam, ova menstracija nije ni blizu one koju sam imala dok nisam koristila tablete ili kad sam koristila yasmin. Potpuno je oskudna i to me zabrinjava. Jeli to u redu? Danas sam počela sa drugom kutijom.
Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.12.2009. 12:05

Mislim da vam ginekolog nije podrobno objasnio happy. Yaz i služi, između ostaloga, da napravi krvarenje jako oskudnim, zato se i uzima 24 dana. To je prednost a ne razlog za zabrinutost. Sve je u redu.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.12.2009. 12:05

Mislili ste da ne čitam svaku poruku pa ste 2 puta za svaki slučaj happy?Odgovor je na temi Yaz

17.12.2009. 15:40

Za sve - mozemo li mi neko postaviti link za temom (temama) o Yaz-u da procitam o razlici sa drugim tabletama.

Za dr. - da se zahvalim, jer imate jednostavne i konretne odgovore.
Ja sam prije par mjeseci probala piti Logest i to je trajalo kratko jer mi nije godio, depresija i sl. Sad razmisljam o Yaz-u koji svi hvale. Koliko je normalan period privikavanja? U zadnje vrijeme su mi obilne mjesecnice i tako bude po tri dana, pa se nadam da ce uz ove tablete i to stati.
Sutra idem svom ginekologu pa cu svakako popricati. U porodici (s majcine strane) je bilo karcinoma dojke. Znam da su oprecna misljenja, citala sam studije i vidjela rezultate ali nikako da dodjem do pametnog zakljucka... happy hvala