Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yaz


Autor Poruka

Arya1

23.03.2017. 23:40

Postovani,
Zbog obilnih menstruacija na preporuku doktorice pocela sam s uzimanjem Yaz tableta. Doktorica mi je rekla da mogu poceti piti tablete bilo koji dan ciklusa, te sam pocela 13ti dan. Menstruaciju sam dobila na trecoj placebo tableti. Danas sam popila cetvrtu tabletu drugog pakovanja. Naime, zanima me da li sam i od kada zasticena od trudnoce s obzirom da s uzimanjem tableta nisam pocela prvi dan menstruacije?
Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

24.03.2017. 17:00

Poštovana,
sigurna zaštita počinje uzimanjem druge kutije.

Lela127

15.06.2018. 00:55

Poštovani,
Prvi je mjesec kako pijem Yaz tablete. Danas mi je 3.dan placebo tablete i dobila sam menstruaciju, s tim da sam slucajno zamijenila placebo- onu 4.sam popila danas, a ostala mi je ta 3.nepopijena. Da li je to neki problem ? I nije mi jasno, da li trebam sutra dovrsiti pijenje placebo tableta(popiti tu 3.) ili poceti sa novim pakovanjem, tj.inace da li se uvijek piju do kraja placebo tablete bez obzira na menstruaciju, ili se prestaju piti prvi dan menstruacije kada se zapocinje sa novim pakovanjem? I ako npr.danas ujutro popijem placebo, a popodne dobijem menstruaciju, da li taj isti dan uzimam i roza tabletu ili cekam sljedeci? Ginekolog kome idem mi je sve detaljno pojasnila, i rekla od 1.dana, ali sam procitala negdje da se piju sve placebo i meni sad stvarno nista nije jasno. Ako mozete da mi to samo objasnite.

Ivo Balenović, dr. med.

15.06.2018. 09:40

Poštovana, nema veze što ste zamijenili tablete. Tablete se uvijek piju do kraja pakiranja, dakle 24 aktivne i zatim 4 placebo, bez obzira kada nastupi krvarenje. Nakon zadnje placebo tablete počinjete s novom kutijom.

ruzica.b

02.07.2018. 10:50

Poštovani,
prije pola godine sam prestala koristiti Yaz kontracepcijske tablete nakon 7 mjeseci korištenja zbog lošeg papa testa kojeg sam radila preko HZZO (CIN 3), te mi je doktorica rekla da ih prestanem koristiti zbog opreza. Ponovila sam papa test u privatnoj poliklinici koji je pokazao CIN 2, te mi je doktor propisao vaginolete Polygynax te sam koristila matičnu mliječ za imunitet. Sad čekam rezultate zadnjeg papa testa, te ću vidjeti što dalje.

Moje pitanje za Vas je dali smijem nastaviti koristiti YAZ ikao imam HPV. Inače, kontracepciju sam koristila zbog prebolnih i obilnih menstruacija i ove tablete su mi stvarno pomogle. Hvala Vam i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

02.07.2018. 18:35

Poštovana, slobodno možete koristiti Yaz. On nema utjecaj na rezultate papa testa.

anchy_992

10.07.2018. 20:10

Poštovani pijem Yaz tablete i otprilike sam na 3coj kutiji od prve tablete sam dobila do danas 4kg ali sa apsolutno istim životnim navikama. Dali je moguće da se tijelo nije priviknulo na ove tablete jel moguće da će se stanje stabilizovat

Ivo Balenović, dr. med.

11.07.2018. 10:40

Poštovana, rijetka nuspojava tableta može biti povećanje tjelesne težine iako tablete same po sebi ne debljaju. One mogu povećati apetit, tako da korisnice nesvjesno jedu više nego inače. Drugi način povećanja tjelesne težine je pojačano zadržavanje vode u organizmu zbog čega dolazi do 'lažnog' debljanja. U tom slučaju preporuča se smanjiti unos soli u organizam.

Andrea96

13.07.2018. 18:30

Poštovani,
Pijem yaz već osam mjeseci, u srijedu ujutro sam se sjetila kako noć prije nisam popila pilulu, no u svom stresu zbog ispita zbunila sam se kako već dvije noći nisam uzimala (utorak i srijedu, a u srijedu navečer sam tek tebala popiti pilulu, a ja sam ju to jutro popila zajedno sa prethodnom zaboravljenom..) to su bile 8. i 9. pilula. Iduću pilulu NISAM pila iduće jutro jer sam imala ispit a imam užasne mučnine ako pijem ujutro.. popila sam ju tek predvečer, ali nije prošlo 12 sati od vremena kada sam trebala uzeti, tj od kada sam uzela prošlu (inače pijem navečer) a također sam htjela ponovno vratit na večernje uzimanje.. uzela sam ju nakon 10ak sati.. Znam da sam pogriješila i da sam nakon one dvije ujutro trebala popiti iduću navečer, pa možete li me uputiti kako dalje. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

14.07.2018. 11:00

Poštovana, nastavite s uobičajenim uzimanjem pilula, svaki dan u otprilike isto vrijeme. Za svaki slučaj idućih tjedan dana koristite dodatnu zaštitu.

jeli.saveta

16.07.2018. 15:05

Poštovani,
Pocela sam sa koriscenjem jazz kontraceptivnih pilula, sada pijem vec treći blister, u toku prvog mi se javljalo braon krvarenje, u toku drugog nista, ali sada sa trećim mi se na sredini ciklusa javilo bas krvarenje, kao da sam dobila, a imala sam menstruaciju 1.jula a juce 14. Mi se javilo ponovno krvarenje, inace tablete koristim redovno, u isto vreme. Interesuje me da li mi tablete nesto smetaju, da li trebam da prekinem sa njima, ili je problem neki drugi, Papa test mi je dobar 2 grupa, ali me plaši ovo krvarenje u toku koriscenja pilula? Unapred hvala

Ivo Balenović, dr. med.

16.07.2018. 18:35

Poštovana, radi se o probojnom krvarenju koje je uobičajeno prilikom korištenja kontracepcijskih tableta. Nije opasno i ne umanjuje zaštitu. U pravilu prestaje nakon 3 do 4 mjeseca.