Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yaz pilule


Autor Poruka

zjevalica

23.04.2010. 16:20

Postovana doktorice,

javljam se vezano za nuspojavu koja se pojavila kod mene a mislim da YAZ- pilule imaju veze s time. Naime, osjecam se kao da sam popila previse kafe (a kafu ne pijem), srce mi lupa jako, osjecam nemir i kao da imam knedlu u grlu pa kao da manje zraka udisem. Strah me da mi se nece nesto dogoditi, a kod doktorice mogu tek u utorak.
Prije Yaz sam pila Microgynon. Doktorica mi je odredila pauzu od 4 mjeseca, i nakon te pauze sam pocela sa Yaz-pilulama. Prvi mjesec ih pijem, danas sam popila 18 pilulu... Trebam li prekinuti piti pilule zbog navedenih simptoma? Rado bih se vratila na Microgynon jer sam njih bolje podnosila. I zanima me kako se prelazi sa npr Yaz-a koji se uzima 24 dana + 4 placebo, na npr Microgynon koji se uzima 21 dan uz 7 dana pauze????

anchi17

24.04.2010. 11:50

Poštovana doktorice,

zanima me smije li se s drugom kutijom Yaza promijeniti vrijeme uzimanja tableta, tj. smije li se druga kutija početi piti u popodnevnim satima ako se prva pila u jutarnjim?

Unaprijed hvala!

nina35

26.04.2010. 14:10

poštovanje.nastojat ću biti kratka..dakle,imam 35 godina,rodila prije 7,trudnoća bila uredna,začela prirodno.prije trudnoće 3 i po god bila na IVF-u.u mladosti sam koristila nekoliko vrsta zaštite ali sam znala mjesecima krvariti od pola ciklusa do kraja.pa smo tadašnji liječnik i ja odustali od kontracepcije. zadnjih 12 i više godina nisam uzimala nikakvu kontracepciju.moj problem jest slijedeći:
prije dvije godine sam imala jedno jako stresno razdoblje uslijed kojeg sam na par mjeseci izgubila menzis.nakon toga mi je ciklus svaka dva i po mjeseca.kao posljedica svega naglo sam se i zdebljala (pola mojom krivicom (emocionalna hrana))o aknama da ne pričam.dlakavost je umjerena ali i policistični jajnici.na kompletnim pregledima sam znala biti 2-3 puta godišnje (lani i češće) i doktor mi nikad ništa nije htio davati uz komentar da će se sve samo iznormalizirati.zadnji pregled bio u 12 mjesecu.nakon operacije žuči u prvom mjesecu ove godine doktor koji je izvodio operaciju mi je rekao da mi je htio dirati jajnik ali ga nije dohvatio i da hitno idem kod doktora radi cista na jajniku.u trećem mjesecu sam promijenila doktora i ponovo napravila kompletni pregled papa,color,prokrvljenost i dr.sve je bilo ok osim naravno oba policistična jajnika. za provciranje krvarenja sam dobila provera tabl.10 mg 2x1 10 dana.i yaz .e sada.danas mi je 6 dan krvarenja,dakle 5 popijenih tabletica,večeras ide šesta.meni se krvarenje ne smiruje,čak jake odljeve imam bar dva puta u danu sa nekad jačim nekad manjim ugrušcima.prvi dan sam mislila da će mi pola utrobe ispasti koliko ih je bilo.naglašavam da sam i inače znala svakih par mjeseci imati povremeno ugruške.sada mi je krvarenje neznatno jače po obimu nego inače plus ti odljevi u toku dana.danas 6 dan ja i dalje poprllično krvarim sa osrednjim ugrušcima dok bi inače 5,dan krvarenje već stalo.da li je to čišćenje organizma isprovocirano tabletama i inače,ili je opet poremećaj,postoji li šansa da mi organizam ponovo ne bude prihvaćao kontraceptivne pilule kao nekad.znam da prvih mjesec dva je normalna sukrvica dok se organizam ne privikne ali me strah ovog krvarenja. oprostite ne duljini teksta,unaprijed zahvalna na pomoći..

tina.next

26.04.2010. 14:10

prvi mjesec uzimanja yaz-a na 2 bijeloj tableti pojavilo mi se je obilno smeđe grudasti iscjedak ali ništa od menstruacije...
da li je to normalno?

Natalija Beljo, dr. med.

26.04.2010. 22:36

Odgovor za "zjevalicu" - svakako prekiniti YAZ. Kada dobijete mjesecnicu prvi dan počnite piti Microgynon.
"Anchi" odgovor je DA
"nina 35" - jače krvarenja zna biti posljedica uzimanja Prover-e. Ono sta možete učini je da danas popijet još 2 tbl. YAZ i tako još 2 dana pijte 3x1 tbl, potom kroz tri dana 2x1 i onda nastavite dalje piti 1x1. Ciklus ce biti kraci.Ukoloko se kravrenje ne bi smanjivalo javite se ginekologu, a voljela bi da i meni javite kakvo je stanje.

Natalija Beljo, dr. med.

26.04.2010. 22:36

Da , očito ćete prokrvariti ubrzo.

pcud

01.05.2010. 05:20

pozdrav
pijem yaz vec 4 mjeseca. do sada sam svaki put dok bih pila placebo tabletice imala normalno krvarenje, ali ovaj put sam imala samo male tragove krvi pomijesane sa sluzi( ne bi se moglo nazvati krvarenje). zanima me je li to normalno, zbog cega je tako i ima li razloga za zabrinutost? pila sam tablete redovito ali ne bas uvijek u tocno vrijeme, nikad vise od 5-6 sati zakasnjenja. od sutra bih trebala poceti piti novu kutiju. da normalno nastavim s uzimanjem?
bila bih zahvalna na odgovoruhappy

rafaelica

01.05.2010. 22:15

Pozdrav, imam 2 pitanja.. Pijem yaz pilule vec nekih 4 mjeseca i do sada sam ih pila redovito.. međutim,prošli mjesec zaboravila sam popiti tabletu 19. dana i sjetila sam se kada je prošlo više od 12 sati. U pilulama su navedene 2 opcije za taj tjedan od 15.- 24. dana ali ja nisam napravila nijedno od toga nego sam popila tu pilulu i nastavila piti dalje normalno. Znaci,popila sam tu pilulu koju sam zaboravila dan prije kada sam se sjetila ( drugi dan oko 15 h popodne ) i navecer oko 02:00 u noci drugu... bilo mi je sve u redu onda i nisam imala nikakve nuspojave. ali,kad sam popila sve pilule nisam dobila menstruaciju. JE LI TO ZBOG TOGA ŠTO NISAM NASTAVILA PITI PREMA UPUTAMA ILI??? Uglavnom,kada sam popila sve tablete iz tog pakiranja kupila sam druge, ali umjesto da odmah prvi dan popijem pilulu popila sam je tek drugi dan. Znaci,trebala sam popiti prvu u ponedjeljak ali popila sam u utorak oko 14:00 popodne i navecer poslije 23: 30. Ujutro oko 03:30 išla sam povraćati i cijeli dan mi je bilo zlo. nastavila sam dalje s pilulama ali svaki dan me boli trbuh-kao da imam grčeve i onako malo mi je zlo. Ne povraćam ali nije mi dobro.. JE LI TO SVE OD NEPRAVILNOG PIJENJA PILULA ILI??? I bi li trebala do liječnika ili će to proći? inače,još nisam dobila menstruaciju pa me već i to zabrinjava... Nadam se da ste raumjeli sve što pitam i zahvaljujem na odgovoru happy

pcud

03.05.2010. 15:25

poštovana
nadam se da cete za ovo pitanje naci vremena i odgovoriti mi.
naime propustila sam jednu yaz tabletu drugi dan novog pakiranja. dakle vise od dvanaest sati zakasnjenja.
u uputama pise da se u tom slucaju, ukoliko nije bilo snosaja u tjednu prije propustene tablete, popije propuštena i normalno nastavi s pijenjem uz dodatnu kontracepciju iducih 7 dana. moj je slucaj sljedeci: propustenu tabletu sam trebala popiti u nedjelju navecer, a posljednji put prije toga imala sam odnos tocno u nedjelju prije tjedan dana, popodne. racuna li se onda da nisam imala snosaj u tjednu prije i da normalno nastavim s uzimanjem. nadam se odgovoru
pozdrav

Natalija Beljo, dr. med.

03.05.2010. 21:20

Možete nastaviti piti dalje YAZ. odg za pcud

Sve ste izbombardirali s mjesnjem pijenja hormona. Tako da sad čekajte sljedeću mjesecnicu i pijte to u isto vrijeme. za rafaelicu

To se odnosi na taj tjedan kada je zaboravljena tbl. tako da dalje pijete po shemi

ana_ribica

05.05.2010. 23:25

poštovanje; 24.4 sam dobila laganoo krvarenje pred vecer (par kapi) da bih ponovo dobila krvarenje 25.4 te je isto trajalo do 28.4 yaz sam pocela piti 26.4 navecer prije spavanja (u ned nisam imala gdje kupiti tabletice), nakon 6 tabletica je partneru kod spolnog odnosa pukao prezervativ te je nezanjuci svrsio u mene vecina sperme je kasnije iscurila vani te sam nakon toga imala orgazam (ako ima kakve veze orazam te voznja u automobilu nekih 10-15 min) i da stvar bude gora danas se dogodila ista stvar tj. potpuno isto kao i prosli puta (decku je netko na poslu probusio kondome iglom) i zadnji iz kutije je bio probusen i na omotu se ako se gleda vidla rupica od igle isto tako i na kutiji. te je isti taj kad smo ga napunili vodom polako puknuo na vrhu ne puno ali dovoljno da skoro sve iscuri van.

no mene zanima kolike su sanse da ostanem trudna, iskreno nam to bas nebi trebalo u ovakvoj situaciji, te dali je normalno da mi menstruacija zavrsi ovako brzo (dali ima veze sa tableticama) inace imam po 6-8 dana mjesovitog krvarenja vecinom bude par dana prije i poslije onako ful malo.

Natalija Beljo, dr. med.

06.05.2010. 12:15

Kako je Vama mjesecnica počela s 24.04. trebali ste popiti prvu tbl. Ne znam da li pijte prvi put YAZ ili duze vrijeme.Tablete se mogu početi piti i od 5 dana ciklusa i zastita djeluje od početka uzimanja. Po tome ne bi trebalo biti panike radi trudnoće.
za idući ciklus nabavite tablete prije nego ih trebate početi piti.

nikolija

11.05.2010. 14:20

Prvi put uzimam pilule i to yaz pa moram da Vam postavim par pitanja>
1. pijem ih u 20h pa me interesuje, kad izadjem navece u grad da li smem da pijem alkohol ( da li to umanjuje dejstvo yaza)
2. da li smem uzimati kafetin (zbog bolova glave), raptem k (bolovi menstruacije), paracetamol npr. ako imam temperaturu) i aspirin .
3. posto pijem tabletu u 20h a zelim da je pomjerim u 12 (podne) da li smem svaki dan da pomjerim za 15-20 minuta ranije (tako da za odredjen period dodje na 12h)...
Unaprijed hvala na odgovoru

ketty

12.05.2010. 16:30

Poštovana doktorice,

prije nekoliko godina sam prestala s korištenjem Yasmina, naime, imala sam užasne promjene raspoloženja (od depresije do euforije i to nekoliko puta dnevno). Sada bih ponovno počela s pilulama, ali me zanima koje bi mi preporučili, Yaz ili Yasminelle? Čula sam da posljednje mogu dobiti samo na recept privatnog ginekologa!
Ono što mi je najbitnije kod pilula jest da nemam više takve promjene raspoloženja kao kod uzimanja Yasmina.


Hvala, K.

Natalija Beljo, dr. med.

12.05.2010. 22:45

Za OHC kod nekih izaziva promjene raspoloženja tako da mogu reci da probate s YAZ-om,

nikolija

13.05.2010. 19:20

Izvinjavam se ali moram pa kopiram svoje pitanja, da dobijem odgovor... inace sve pohvale za forum...

Prvi put uzimam pilule i to yaz pa moram da Vam postavim par pitanja>
1. pijem ih u 20h pa me interesuje, kad izadjem navece u grad da li smem da pijem alkohol ( da li to umanjuje dejstvo yaza)
2. da li smem uzimati kafetin (zbog bolova glave), raptem k (bolovi menstruacije), paracetamol npr. ako imam temperaturu) i aspirin .
3. posto pijem tabletu u 20h a zelim da je pomjerim u 12 (podne) da li smem svaki dan da pomjerim za 15-20 minuta ranije (tako da za odredjen period dodje na 12h)...
Unaprijed hvala na odgovoru

cokolada83

15.05.2010. 20:50

postovana doktorice,

imam 26 godina. pijem yaz prvi mijesec. moja doktorica mi ih je preporucila jer je ustanovila mikrocisticna oba jajnika. menstuacije su mi u zadnje 2 godine bile strasno neredovne, a sada mi je i progesteron nesto nizi nego sto bi trebao biti.
medjutim, javile su mi se nuspojave. pilule sam pocela uzimati prvi dan menstruacije, ali krvarenje mi nikako nije ni stalo!!! normalna menstruacija je trajala 6 dana, i od tada sam imala smedjkasti iscjedak. oko 6-te pilule su pocele i mucnine. oko 15-te pilule sam opet pocela da krvarim, i jos uvijek mi je muka. povracala sam nekoliko puta. imam jos 5 rozih piula i 4 bijele. to sve prati i lagana vrtoglavica. osjecaj je kao da sam pijana.
kontaktirala sam svoju doktoricu, ona kaze da to nisu razlozi da prestanem uzimati tablete, te da dodjem na pregled kad popijem sve roze pilule.
da li su ovo razlozi za prestanak uzimanja pilula?

zahvaljujem na odgovoru.

Natalija Beljo, dr. med.

17.05.2010. 20:10

Odgovor za "nikoja"- 1. možete konzumirati alkohol ali ne u velikim količinama ; časa vina neće škoditi
2. tbl. za glavu možete popiti, šta se tiče tbl. za bolne mjesečnice one Vam neće više trebati kada pijete OHC
3. promjenu vremena pijenja možete promjeniti kada počnete novi blister .Tada se može pojaviti smečkasto krvarenje ali da se ne zabrinete

Odgovor za "cokoladica" imate klasične simptome za nuspijave OHC. kako navodite povračali ste pa ne znam da li ste se pridrzavali u tom slučaju naputaka za pijenje TBL. Ne morate prestati općenito piti OHC samo promjenite tip npr Logest jer mislim da je Yaz preslab za vas. Ona sta možete sad je popiti do kraja ili ako ne možete prekiniti i počnite od idućeg ciklusa druge.

18.05.2010. 01:00

Postovanje, vec sam vam pisala u vezi ovoga, ali zanima me jedna stvar koju nisam pitala. U trecem tjednu sam zabotravila popiti tabletu i popila sljedeci dan dvije , nastavila sam piti sljedece pakiranje bez one 4 bijele tabletice iz prethodnog pakiranja (kao sto pise u upustvu), zanima me da li je potrebno koristiti dodatnu zastitu sljedece dane (i koliko ako je potrebno) ili ne treba nikakva dodatna zastita kao sto pise u upustvima, ali mene zanima vase mjsljenje? Zahvaljujem!

Natalija Beljo, dr. med.

18.05.2010. 16:00

Ako ste preskočili 4 bijele onda niste dobili mjesečnicu tako da ne treba dodatna zaštita jer ste samo odgodili mjesečnicu za taj mjesec.