Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zaboravljena tableta u prvom tjednu


Autor Poruka

ivanap

12.06.2007. 10:10

Poštovani, molim Vas da mi pomognete. zaboravila sam popiti treću tabletu u pakiranju i taj dan kada nisam popila tabletu sam imala spolni odnos. molim vas ako mi možete reći koliki je rizik od trudnoće i da li smijem nastaviti piti tablete?

ivanap

12.06.2007. 10:55

oprostite možete kli mi još reći dali smijem piti i yasmine kao jitnu kontracepciju. spolni odnos sam imala 10.06.07. koliko bi trebala popiti tableta za hitnu kontracepciju? unaprijed hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.06.2007. 15:40

Hitna kontracepcija ne funkcionira kad se već piju kontraceptivi, dakle ne možete popiti Yasmin kao hitnu kontracepciju. 11.6. (po mojoj računici dan kad ste trebali popiti četvrtu tabletu) trebali ste popiti dvije tablete i sve bi bilo u redu. Ako niste nijednu, bacite tu kutiju i ne pijte ništa, čekajte krvarenje. Ako ste popili jednu, popijte i danas jednu i dalje normalno, samo koristite kondom do kraja ove kutije. Šansa za trudnoću vam je mala.

ivanap

12.06.2007. 16:30

Hvala na odgovoru, jučer(11.06.07.) sam popila 2 tablete. ali sam Vam se javila zbog upozorenja u uputstvima od tableta.

sheba

13.06.2007. 22:55

Molila bih Vas za pomoć, koristim yasmin tablete nešto više od godinu dana,redovito ih uzimam, obično u 20h. Međutim, 09.06. sam imala nekih gastrointestinalnih problema i povratila sam pilulu par sati nakon uzimanja. Tu istu večer imala sam spolni odnos i strah me jer u uputstvima piše da valja razmatratiti mogućnost trudnoće. Ono što me zanima je, kolike su šanse da nastupi trudnoća (ukoliko je došlo do ejakulacije u rodnicu)? Dal se mogućnost trudnoće išta smanjuje pošto već duže vrijeme koristim pilule? Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.06.2007. 09:25

Ukoliko je prošlo više od 2 sata između uzimanja tablete i povraćanja, tableta se apsorbirala i nema bojazni. Inače ste trebali popiti još jednu.
Često mi se postavlja to pitanje, tipa "zaboravila sam tabletu i isto večer imala odnos". Takva situacija obično nije opasna jer kontraceptivi neće prestati djelovati taj čas. Opasnost zaboravljene tablete je u tome da ako se zbog toga smanji razina hormona može doći do ovulacije, ali obično tek par dana kasnije - zato i preporučujemo kondom 2 tjedna nakon. Nema veze koliko dugo uzimate kontracepciju, djelovanje je jednako dobro uzimali je 15 dana ili godina.

izabel

25.06.2007. 15:45

Poštovana, molim Vas, ako mozete da mi odgovorite. Dana 22.6 sam imala spolni odnos. Dan prije je bio zadnji dan menstruacije. Redovito pijem Yasmine, no 24.6. sam zaboravila uzeti tabletu. Popila sam ju 17 h nakon. Koja je vjerojatnost trudnoce? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Izabel

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.06.2007. 17:00

Vaše pitanje je potpuno nerazumljivo. Za nekakav suvisao odgovor trebaju mi informacije o datumima uzimanja tableta, ne o menstruaciji. No, pretpostavljam da ste zaboravili prvu tabletu nakon 7-dnevne pauze. Ukoliko je tako, mogućnost trudnoće postoji ali je mala, a slijedeća 2 tjedna uz tablete koristite i kondom.

izabel

25.06.2007. 20:45

isprika zbog konfuznog sadrzaja info. Naime, pocela sam sa novim pakiranjem yasmine 21.6. i preskocila 4. tabletu. jel jedino sto mogu je pricekat prvu menstruaciju, da znam jesam li trudna? nakon koliko vremena testovi za trudnocu mogu pokazati rezultat?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.06.2007. 22:30

Jedino što možete je pričekati menstruaciju, ali ne brinite previše, šansa da ste trudni je iznimno mala (ukoliko sam ovaj put dobro shvatila, da ste petog dana uzeli dvije tablete).

suza.sk

13.11.2007. 07:35

vjerojatno ste već gro pitanja čuli sličnih,no ja ne pronalazim na nešto isto.uglavnom,dosta sam čitala forume o kontracepcijama i na jednom sam naišla da u prvoj god uzimanja pilula mogućnost da dođe do trudnoće je povećana.zanima me dali je to istina.ne želim ništa konkretno pitat jer bi trebala prvo napraviti test,ali dečko pa i prijateljice mi govore da neobično čudno jedem u zadnje vrijeme što je točno i konkretno nažalost imam problema sa uzimanjem tableta jer često zaboravim popiti u isto vrijeme tj uvijek je to u krugu nekih 3-5 sati od uobičajenog vremena.zanima me da li to utječe na djelovanje tablete nedovoljo dobro.unaprijed hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.11.2007. 16:35

- da u prvoj god uzimanja pilula mogućnost da dođe do trudnoće je povećana. - Netočno
- neobično čudno jedem u zadnje vrijeme - pojačani apetit je nuspojava kontraceptiva, morate se suzdržavati od pretjeranog jela, ili prestati uzimati kontracepciju
- nažalost imam problema sa uzimanjem tableta jer često zaboravim popiti u isto vrijeme tj uvijek je to u krugu nekih 3-5 sati od uobičajenog vremena.zanima me da li to utječe na djelovanje tablete nedovoljo dobro.unaprijed hvala. - Čim točnije tim bolje, ali 3-5 sati nije neka velika grška. Navijte si mobitel

Ninja

31.01.2008. 12:05

Dobar dan, ispričavam se na još jednom istom pitanju, proučila sam vaše odgovore, no svejedno iz predostrožnosti ipak ponavljam pitanje. Svog doktora zovem cijelo jutro, no kao i obično telefonska linija je zauzeta. (zaboravla sam da kad se naručujem na pregled, to obično traje nekoliko sati jer nikako dobiti sestru na telefon sad )
Dakle, pijem Yasmin već godinu i pol, nikad nisam imala nikakvih problema i nuspojava.
Pijem ih ujutro. Novo pakiranje sam započela u nedjelju, 27.1. ,i taj dan sam imala spolni odnos. Nažalost zbog obaveza na fakultetu i stresa, zaboravila sam popiti pilulu u srijedu 30.1. ,pa sam popila danas u četvrtak 31.1. dvije tablete odjednom , u uobičajeno vrijeme uzimanja pilula. Da nastavim uzimati normalno pilule uz dodatnu zaštitu kondomom, i kolika je vjerojatnost trudnoće ?
Hvala vam na strpljenju i odgovoru!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

31.01.2008. 14:50

Ne smeta mi isto pitanje ako je neko pristojan pa si da truda i malo se educira, što vi očito jeste happy
Mogućnost trudnoće u konkretnom slučaju je nikakva, jer a) neće ovulacija nastati taj čas kad vi zaboravite tabletu i b) spermiji žive samo 72 sata, ali i to nategnuto, realno žive puno manje.
Dakle upravo ovako kako ste napisali: tablete normalno dalje, uz kondom 2 tjedna.

aaadddeeefff

05.05.2011. 15:27

Poštovana doktorice!
Čitala sam manje više sve postove, ali i dalje sam nemirna i molila bih vas samo za potvrdu.Ovako 7. dana u 1. tjednu sam zaboravila uzet pilulu yasmin,uzela sam ju 14 sati nakon,tog 7. dana imala sam spolni odnos. nastavila sam sve piti kao i obično do kraja kutije. S tim da tjedan dana nakon zaboravljene tablete nisam imala odnose..dali sam trebala duže od tjedan dana imati dodatnu zaštitu? kolika je mogućnost trudnoće? prestrašile su me upute u yasminu gdje piše da je moguća trudnoća. ispričavam se što ponavljam pitanje.

Natalija Beljo, dr. med.

05.05.2011. 23:56

Ovisi koliko dug ih pijete , ali nadajmo se da neće biti ništa.

lalala123

07.05.2011. 09:20

Poštovani,
jučer sam trebala popiti tabletu u 22 sata, međutim, zaboravila sam i popila sam jutros u 7.30, ovo je treća tableta u pakiranju koju sam trebala popiti (prvi tjedan).
Zanima me da li postoji mogućnost smanjenja djelovanja kontracepcijske piliule i da li su potrebni drugi oblici zaštite?
Hvala.

Natalija Beljo, dr. med.

08.05.2011. 01:35

Odgovoreno na isto pitanje pod drugim topicom.

mala_sa

28.01.2012. 19:50

Poštovana doktorice,
prije svega dobar Vam dan i hvala Vam unaprijed na odgovoru na...
Naime, pijem Yasmin tablete već 2 godine i 3 mjeseca, bez pauze...
Nisam nikada imala nikakvih tegoba, niti sam nikada do sada zaboravila popiti tabletu...
Kao što možete zaključiti po naslovu ovog topika, zaboravila sam popiti četvrtu tabletu u prvom tjednu nakon sedmodnevne pauze... Danas, 28.01 sam u uobičajno vrijeme popila 2 tablete odmah, današnju i onu od jučer...
S obzirom da smo dečko i ja razdvojeni trenutno, jer radimo u različitim državama, nismo imali odnose u protekih mjesec dana, ali večeras ćemo se sresti i biti zajedno nekih 7-10 dana... Termin kod mog ginekologa imam 31.1. ali bih htjela dobiti ranije stručno mišljenje...
Moje pitanje glasi: dali nam je potrebna dodatna zaštita u ovom periodu koji ćemo provesti zajedno, da bi izbjegli neželjenu trudnoću?
Hvala Vam puno na odgovoru i izvinite na opširnosti pitanja!

Natalija Beljo, dr. med.

29.01.2012. 04:20

Nije potrebna i uživajte.happy