Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta


Autor Poruka

Nina

17.03.2005. 19:15

Molim za vaš savjet: imam 35 godina, od prije godinu dana ustanovljeno mi je da imam manjak hormona ( estradiol 0,066- 7 dana nakon menstruacije vađena krv) rečeno mi je da sam u menopauzi. Ja još uvijek imam redovne menstruacije i nemam baš neke tegobe vezane uz menopauzu ali doktor mi preporuča hormonalnu terapiju, međutim imam hemangiom na jetri pa mi je endokrinolog rekao da je to kontaindikacija za hormone.Prije par dana sam bila na UZ i doktorica nije mogla naći lijevi jajnik (mišljenja je da se sasušio),desni ima cistu, maternica ima polip i endometriozu......( u 7 mjesecu rađen UZ i ništa od toga nije bilo).....molim da me savjetujete što dalje....hvala

Dr. sc. Tomislav Čanić

21.04.2005. 17:32

Jedno mjerenje hormona za postavljanje dijagoze prerane menopauze nije dovoljno. Što se tiče kontraindikacija, u uputama proizvođača navedeno je kako je poseban nadzor potreban u žena koje uzimaju hormonsko nadomejsno liječenje i imaju primarni dobroćudni jetreni tumor ("adenom"blunk, što se ne odnosi na hemangiom, dobroćudni tumor građen od krvnih žila. Poseban je nadzor pri uzimanju hormonskoga nadomjesnog liječenja potreban i u žena s endometriozom, polipima maternice, za koje ste naveli da ih imate. Zaključno, zbog niza patoloških nalaza koje ste naveli, najbolje bi bilo da se zbog njihova razjašnjenja javite na pregled subspecijalistu za humanu reprodukciju, endokrinologiju i menopauzu, a kojih ima primjerice u gotovo svim zagrebačkim klinikama po barem jedan.