Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NHL u remisiji


Autor Poruka

edoc

29.11.2008. 20:45

Pozdrav,
Imam 20 godina i prije 2 godine mi je dijagnosticiran velikostanicni NHL, B imunofenotipa, III B stadij. Najveci cvor u medijastinumu je bio dimenzija 4x5.1cm, kostana srz je bila cista, LDH u granicama normale cijelo vrijeme...
Nakon 4 RCHOP-a ucinjen CT, te se na mjestu tog cvora vidi samo rezidua tkiva 15x15mm, a najveci rezidualni cvor u medijastinumu je 17 x 11 mm. Ostali su posve sitni, manji od 1 cm.
Nakon 8 RCHOP je PET scenom potvdjena remisija, a odradila sam i 15 zracenja.Nakon toga su jos 2 pet scena bila cista, dakle u remisiji sam nesto vise od godinu i pol.
Zanima me koje su sanse za relaps jer sam u stranim specjaliziranim casopisima procitala da je vjerojatan ako bolest nakon 3-4 RCHOP-a nije potpuno u remisiji? Jeli moguce da sam nakon 4 RCHOP-a bila u remisiji, samo da to nije vidljivo zbog toga sto sam uradila samo CT, a ne i PET scan?
Znaci li sto patohistoloski nalaz sprije pocetka lijecenja koji govori da su stanice pozitivne na CD20, CD30 I LCA a CD15 I EMA negativne?
I u slucaju relapsa koje bi sanse imala za izljecenje, ako bi nakon eventualne autotransplatacije 2 godine preventivno primala mabtheru o svom trosku?
Zahvaljujem

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

01.12.2008. 22:30

Poštovana,

Prema navedenom, vi ste nakon 4 ciklusa bili u remisiji. Naime, kod vas je smanjenje tumorske mase nakon 4 ciklusa terapije bilo veće od 75% što odgovara tzv. nepotvrđenoj kompletnoj remisiji. To je čest nalaz kod osoba koje na početku bolesti u medijastinumu ili trbuhu imaju velik čvor. Kod njih nakon liječenja na mjestu najveće tumorske mase često zaostaje povećan čvor u kojem, međutim, nema tumora. Najjednostavnije je to shvatiti kao ožiljak. Dok PET nije ušao u široku upotrebu, takav nalaz se smatrao jednakim kao da je čvor normalne veličine, tj. najvećeg promjera 15 mm ili manje.
Obzirom da ste u remisiji već preko godinu i pol dana, vjerojatnost da će se bolest ponovno javiti je manja od 10%. Nakon što se postigne remisija i završi liječenje, nema potrebe ponavljati ni CT niti PET jer nešto ranija dijagnoza relapsa ne utječe na konačni ishod, a, osim poteškoća do kojih može dovesti lažno pozitivan nalaz, ne treba zanemariti ni neželjene učinke zračenja povezanog s ovim dijagnostičkim metodama. Stoga vam preporučam da, ako ste dobro, više ne idete ni na PET niti na neku drugu sličnu pretragu. Obzirom da ste zračeni, nemojte pušiti (jer to jako povećava rizika pojave raka pluća), a nakon 30. godine života počnite ići na redovite kontrole dojki, isprva ultrazvučne, a poslije i mamografske.
Navedeni patohistološki nalaz (CD20+, CD30+) je karakterističan za medijastinalni B velikostanični limfom koji se obično liječi na način na koji ste vi liječeni.
U slučaju relapsa, koji je kod vas malo vjerojatan, šanse za izliječenje su oko 25%. Nema dokaza da je u bolesti poput vaše nakon autotransplantacije korisno nastavljati liječenje rituksimabom (tzv. terapija održavanja) pa to bolesnicima ne preporučujem bez obzira na njihovo imovinsko stanje.