Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uvećani limfni čvorovi


Autor Poruka

Suzanne

21.03.2010. 02:05

da se nadovežem.
Ne znam ustvari prije koliko se taj prvi pojavio. Njegova teta je primijetila to dosta rano,ima više od godine dana. Ja bih mu redovito čistila to područje iza uha sa vatom i nisam ništa primijetila,jer se osjeti jedino pod golom rukom.
Možda se rodio s time,možda nije limfni čvor..

shpiky

21.03.2010. 21:20

dobro vecer...imam jedno pitanje...moj je decko prije 3 godine poceo imati veliku temp...to se dosta cesto ponavljalo pa je odlucio otic kod doktora...nakon 3 pokusaja u nasoj bolnici otisli smo u zg u bolnicu tamo su mu napravili valjda sve moguce pretrage.....iz anamneze znaci u rujnu 2006 prvi put imao epizodu vrucice s temp do 40 trajno nekoliko tjedana,koja se ponavljala svaka 2-3 mjeseca.u studenom 2006 imao je klinicku sliku akutnog gastrokolitisa a iz koprokulture izoliran salmonela enteritidis.zbog svih tegoba je u tri navrata lijecen u zaraznom odjelu,posljednji put u travnju 2007,Shvacen je kao kriptogena sepsa.Lijecen je cefuroksimom,ciproflaksacinom i doksicilinom.bili su prisutni i znaci blage difuzne lezije jetre(markeri hepatitisa normalni) uz ubrzanu sedimentaciju i blazu aneiju kronicnog infekta. morfoloske pretrage (uzv,ct toraksa i abdomena) su bili uredni au steralnoj punkciji se opisuju sideropfagi. u travnju o.g. pregledan je od strane nadleznog kirurga koji je postavio dg Miotendinitisa na nozi zbog cega je neko vrijeme uzimao i nesteroidne antireumatike. upucen je u kljiniku zbog temperature nejasnog podrijetla pa je putem hitne sluzbe primljen u ovaj Zavod. RTG srca i pluca-vidljive uvecane hilarne limfne cvorove obostrano
UZV vrata povecani limfni cvorovi s hilusom nekoliko promjera 2x0.5x1.5
MSCT abdomena uoceni jos limfnih cvorova povecani2.5x1.4 cm
MSCT toraksa limfni cvorovi 17x15mm par njih
nskon primitka u bolnicu bio 3 tjedna febrilan potom subfebrilan a zadnjih 5 dana i afebrilan bez ikakve terapije osim paracetamola povremeno.nema vodeceg simptoma. tek kontrolnim nalazom ct-a verificira se limfadenopatija u medijastinumu te intraabdominalno retroperitonealno.prvenstveno sumnjamo na limfoproliferativnu bolest.ucinjena je i punkcija submandibalno smjestenog limfnog cvora koja je pokazala samo reaktivnu hiperplaziju.kozilijarni hematolog predlaze biopsiju intraabdomalnih lim.cvorova koje nije moguce doseci transabdiminalnom biopsijom.zato je prezentiran na konziliju urologa i nefrologa. prihvacena je indikacija za laparoskopskom biopsijom i ekstripacijom limfnog cvora pa se dogovrorno premjesta u urolosku kliniku. dijagnoza-Lymphadenopathia retroperitonealis (a to bi bilo sto?)
NALAZ BIOPSIJE
1.dva sivkasta smeđa komadica zajedno 2:1:0.5 cm unutar kojih se nalaze 4 limfna cvora.
2.isjecak masnog tkiva 7,5:3:1 cm na prerezu kojeg nalazi 6-8 limfnih cvorova.
3.nakoliko sivkasto žučkastih isjecaka tkiva 4:4:2 cm ,na prerezu kojih se nade 10 medusobno srastenih limfnih cvorova
sve ukupno 20 limfnih cvorova mu je izvadeno
histoloski svi limfni cvorovi su odrazene arhitekture s prosirenom parakortikalnom zonom i mjestimice znakovima folikularne hiperplazije i izrazitim znakovima sinus histiocitoze.uz to se,u parakorteksu,mjestimice nalazi imunoplasticna proliferacija.izvrse se imunohistokemijska boje nja na CD20,CD3,CD35 i BCL2. koji ukazu na rektivnu prirodu procesa nalaz u ovom materijalu odgovara rektivnom promjenjenim limfnim cvorovima.
nakon 5 mjeseci je bio na kontroli opet ista prica i pustili ga doma....opet febrilan i sve od toga je proslo godinu i po nakon toga nije bio na nikakvim kontrolama ni krvniom ni hematoloskim makar to pise u preporukama u specijalistickim nalazima zadnjim al kad pita uputnicu za vadit krv njegov lijecnik pita sta ce mu to....obracam vam se ovim putem jer me zanima sta bi to moglo biti i kako da se to lijeci....da predlozim njegovom lijecniku neke pretrage ili nesto posto ona ne mari previse a opet je poceo biti febrilan svakih cca mjesec dana temp mu zna doci do 39....a nezeli ic kod doktora jer se razocarao i misli da to nece nista rjesit....inace se osjeca dosta dobro uz svu tu temp....hvala vam unaprijed

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

24.03.2010. 23:05

Odgovor za Suzanne:

Poštovana,

U načelu na hrskavici nema limfnih čvorova. Hrskavični čvorići veličine nekoliko mm se često nalaze na ušnoj hrskavici i nisu znak bolesti. Ne morate se brinuti!

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

24.03.2010. 23:05

Odgovor za Shpiky:

Poštovana,

Smetnje koje vaš momak ima i nalazi biopsije čvorova ukazuju da se kod njega ne radi o tumoru limfnog tkiva, odnosno limfomu. Čvorovi su se povećali uslijed upale. U današnje vrijeme su takve upale najčešće autoimune prirode (npr. sustavni lupus eritematodes), rjeđe se radi o zaraznim bolestima. Preporučio bih vam da se javite kliničkom imunologu ili internisti-reumatologu.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

kikin

06.04.2010. 14:16

Postovani.Vec godinu dana javljaju mi se uvecani limfni cvorovi.od svih nalaza jedino biopsija je davala rezultate dijagnozom sumnja na hodzkin.prva biopsija na vratu nije dala jasan odg.ali druga sa prepone je ukazala na crna neka zrncad i tanke niti..dugo vremena je radjen nalaz i svaki put kad trebam primiti nalaz kazu da je specifican slucaj i da moram cekat.slali su na razna mjesta i odgovor nisam dobio.....pio sam antibiotike od 100mg i povuklo se je malo...stim da se stalno vraca....slezena je jos uvjek malo izduzena..odg.od doktora koji me je vodio je bio da sam prebolovo neku bolest sam i da se nece vratiti..ali vec po koji put se ponavlja..pritisak zna mi doseci 170˝sa 110....imam male deformaciju na zglobu koljena ali punkcija kostane srzi nije dao odg...svi ostali nalazi su u redu....molim Vase misljenje....Hvala Vam unaprijed

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

08.04.2010. 00:10

Poštovani,

Na žalost, na temelju podataka koje ste naveli ne mogu dati konkretan odgovor. Povećanje limfnih čvorova može biti uzrokovano upalom, ponekad biopsije takvih čvorova mogu sličiti Hodgkinovom limfomu. Ponekad je uistinu potrebno nekoliko biopsija da bi se postavila dijagnoza. U osnovi postupak s povećanim limfnim čvorovima ovisi o njihovoj veličini, mjestu na kojem se nalaze, dobi bolesnika i tegobama koje bolesnik ima.
Osim toga, visok krvni tlak i deformacija zglobova nisu povezane s limfomom.



sina88

23.04.2010. 01:40

Postovani,

Vec duze vremena imam problema sa ocima, tj. javili su mi se halaciumi ili kako vec da ih strucno nazovem (zacepljenje kanala suznih na kapcima) . ljecio sam to duze vremena stavljao kapi, mast, obloge itd. i nakon svega sada mi se pojavilo crvenilo oko ociju po kozi i javili su mi se mali limfni cvorici iza uha i u predjelu vrata.. Da li mozete nekako da me informisete da li je opasno i da li su se ti cvorici javili zbog ceste upale kapaka?

Unaprijed zahvalan na info.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

23.04.2010. 20:40

Dragi Sina,

Kod vas je povećanje limfnih čvorova vrlo vjerojatno reakcija organizma na upalu u i oko očiju, a ne posebna bolest. Preporučam vam da se obratite oftalmolozima, specijalistima za bolesti očiju.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

flekica

27.04.2010. 14:00

Oprostite na smetnji ja vec par mjeseci imam povecane limfne cvorove na lijevoj strani vrata. U to vrijeme sam preboljela nekoliko viroza (prema kks) i popila 2 antibiotika, Sada su mi kks i dks bili uredni a na ultrzvuku je ustanovljeno pat reaktivnih limfnih cvorova od kojih je veci 14mm, posjetila sam hematologa i orl-a i njihovo misljenje je da je to uzrokovano kronicnom upalom angina i zdrijela smatrate li vi da je potrebna punkcija jer oni se jos nisu povukli a cvorovi su bezbolni, pomicni (ne znam jesu li bili pomicni u vrijeme nastanka)

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

27.04.2010. 23:15

Draga Flekice,

Vaše čvorove ne treba punktirati jer po svim svojim značajkama odgovaraju reaktivnim limfnim čvorovima povećanima zbog upale. To što nisu nestali nije neobično, takvi čvorovi u većini slučajeva ostaju trajno povećani.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

div

30.04.2010. 17:15

Imam sina 3 god sa lijeve strane imao je prije 4 mj povečan limfni čvor oko 2,5 mm na vratu ispod uha ,to mu se zamjetilo samo onda kada glasno govori ,napravili smo punkciju koja je pokazala da je reaktivni te pregled cijele krvne slike kod hematologa koja ne ukazuje nikakvu upalu,napravili pregled kod infektologa ,zubara i orl te sve u redu.Malo se manjio ali nakon mj dana se opet povečao,zna mi biti često promukli ali njegovo opče stanje je izvrsno zdrav ko dren .Dal bi se trebao izvaditi ili što zaista neznam.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

01.05.2010. 14:10

Poštovani,

Iako nisam pedijatar, mislim da je neobično za trogodišnje dijete da bude često promuklo i ima čvor veličine 2,5 cm na vratu. Mislim da biste se trebali javiti svom pedijatru da u suradnji s drugim specijalistima i subspecijalistima to razriješi.
Obzirom na tijek i rezultate dosadašnje obrade, čini mi se vjerojatnije da je čvor povećan uslijed zbivanja u vratu ili prsnom košu koje uzrokuje i promuklost, nego da je riječ o primarnoj bolesti limfnih čvorova. Inače, jedina vrsta tumora limfnih čvorova u djece koja uvijek ne raste brzo i progresivno je Hodgkinov limfom.

Prof. dr Igor Aurer

dado44

04.05.2010. 11:00

Poštovani,

pišem u vezi stvari koja me muči već duže vrijeme. Da započnem, imam 20 godina i sve je krenulo kad mi je dijagnosticiran herpes zoster prije dvje godine, u isto vrijeme mi se pojavio povećani limfni čvor ispod lijevog pazuha. Zoster je izliječen nakon tjedan dana i sve je pripisano padu imuniteta i "ludom noćnom životu". Međutim limfni čvor mi nije nestao nakon toga, te su mi se kroz različita razdoblja pojavili i drugi ispod pazuha, pod vratom ... Bio sam nedavno na ultrazvuku tog najvećeg čvora pod lijevim pazuhom i rezultati su da je veličine 1.2 x 1 x 0.7 i da je reaktivan. Krvni nalazi u najboljem redu. Doktorica je rekla neka me ne zabrinjavaju čvorovi te veličine i nije me dalje slala na nikakve preglede. No ovdje sam da Vas upitam za drugo mišljenje, ako uopće ima potrebe za to.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

05.05.2010. 23:25

Dragi Dado,

Veličina čvorova kao i činjenica da posotje već više od godinu dana ukazuju da se najvjerojatnije radi o čvorovima povećanima zbog upale. Ako želite biti sigurni, treba napraviti citološku punkciju pod kontrolom UZV.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

gogo1976

18.07.2010. 15:45

Postovanje doktore.

Imam pitanje za vas vezano za kronicnu limfaticnu leukemiju koja mi je otkrivena kod majke .
Posto sam laik za sve ovo i kada se nadjes u situaciji onda tek ucis ali sto je tu je sada.
Naime prije godinu ipo dana tj u 01. mj 09 god je otkriveno da ima povecani broj leukocita oko 31000 i limfne cvorove na vratu dok su ostali nalazi bili u redu .
I tada je dr rekla da se nemoze lijeciti jer triba proci fazu 45000 leukocita da bi mogla propisati ljekove jer su skupi i to mora podastrijeti sa nalazima da bi se mogli odobriti .
Sada su uradjeni ponovno i krva slika pokaziva 90000 leukocita i laganu upalu slezene mislim, te isto limfne cvorove na vratu koji ne mjenjaju oblik niti se povecavaju .
Jos trebamo uraditi biposiju cvorova ct abdomena i zdjelice punkciju kostane srzi i sve ostale nalaze.

Napominjem i ovo da ona ima 70 god i da se osjeca dobro osim vec dugiotrajnoga kaslja najvise po noci uz izbacivanje sekreta nekog i znojenja po noci ali to pripisivamo ljetu i vrucini . Ne gubi na tezini ima super apetiti ne opada kosa niti ima povisenu temperatutu i do sada pije tablete samo za tlak.

Molim vas ako mozete da mi kazete u kakvome je stanju i kakvi su izgledi i dali se moze lijeciti ili bar kontrolirati ova bolest jer je vise ubija psiha nego bolest za koju i nezna nego vidi da je vodam stalno kod doktora ?
Unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

25.07.2010. 12:05

Dragi Gogo,

Kronična limfocitna leukemija (KLL) je indolentna limfoproliferativna bolest što znači da, iako je riječ o tumoru, bolest se ne mora u svakoga pogoršavati. Oko 60% bolesnika s tom bolešću ne treba liječenje, nikada im se ne jave smetnje povezane s ovom bolešću i naposlijetku umru od nečeg drugog. Dakle, vaša majka nije dobila lijekove, ne zato što su skupi i mora imati 45.000 leukocita da bi ih dobila, već zato što tada nije imala znakove pogoršanja bolesti.
Sada je došlo do porasta broja leukocita koji je tri puta veći od početnog i do povećanja slezene. To je obično indikacija za početak liječenja. Osim toga, kašalj i iskašljavanje mogu biti posljedica povećanja limfnih čvorova u sredoprsju što je posljedica KLL ili infekcije, a KLL dovodi do smanjenja obrambenih sposobnosti organizma i sklonosti infekcijama. Prema tome, njoj bi sada vrlo vejrojatno trebalo započeti s liječenjem.
Postoji nekoliko mogućih načina liječenja. U mlađih, inače zdravih osoba, najčešće se koriste citostatici fludarabin i ciklofosfamid u kombinaciji s imunološkim pripravkom rituksimabom. Ova terapija se daje svaka 4 tjedna intravenski (dakle u žilu), a uzrokuje sklonost infekcijama. Stariji ljudi slabo podnose kombinaciju fludarabina i ciklofosfamida i u njih se isti ili čak bolji rezultati mogu postići tabletama citostatika klorambucila. Uz to se bolesnicima s velikim čvorovima ili slezenom mogu davati glukokortikoidi, a onima sa sklonošću infekcijama infuzije imunoglobulina.
Većina bolesnika isprva dobro odgovori na liječenje, no bolest je neizlječiva i prosječno preživljavanje onih kod kojih se započne s liječenjem je 3-5 godina.

S poštovanjem

Prof. dr Igor Aurer

Amina SD

05.08.2010. 22:35

Poštovanje,

ljubazno ću Vas zamoliti za pojašnjenje. Dakle, radi se o mom ocu (1951). Ranjen je 1992. godine u stomak (oštećen želudac, uništena žuč i oštećen pankreas). Od tada intenzivno i bez prestanka ima problema sa stomakom. U nekoliko navrata je bio u bolnici, uz pokušaj da mu se pomogne, ali bezuspješno (obrazloženje: situacija je takva kakva jeste i tako će biti do kraja života). Međutim, prije pola godine njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo. Konstantni bolovi i visoke temperature (39.5). Ležao je u bolnici 10-tak dana i otpušten je uz dijagnozu: hronična upala pankreasa. Situacija se ništa nije mijenjala i, pri zadnjoj kontroli, rečeno mu je da ponovo ostane u bolnici jer su doktori sumnjali da žarište postoji još negdje u organizmu (osim pankreasa). Naravno, milion pretraga je rađeno: pankreas bez promjene, upala želučane sluznice, itd. Međutim, novo u svemu tome su limfne žlijezde. Čime su bili ponukani raditi CT limfnih žlijezda, ne znam, ali rezultat je slijedeći: limfni paketi su pronađeni na/oko/pored (nisam sigurna) trbušne aorte. Kako je doktorica objasnila, postoje dvije vrste limfnih paketa: primarni i sekundarni. Primarni su limfomi (liječe hematolozi), a sekundarni nastaju kao rezultat nekog malignog procesa u organizmu. Naravno, dalje se pretrage moraju raditi (biopsija?), ali doktorica kaže da bi više voljela da se pokaže da su primarni paketi u pitanju. Napominjem da su tumor markeri, kao i hemokultura, negativni, mada (po riječima doktorice) to ovdje i ne znači mnogo.
Molim Vas za pojašnjenje općenito pojma "limfni paketi" i ako biste mi mogli reći Vaše mišljenje o stanju moga oca i čemu bismo se mogli nadati?!

Unaprijed zahvaljujem i veliki pozdrav.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

09.08.2010. 23:15

Draga Amina,

Paket limfnih čvorova je kolokvijalni naziv za čvorove koji su se povećali i međusobno srasli tako da ih se više ne može odvojiti na snimkama ili pipanjem. Načelno, najčešći uzrok povećanja limfnih čvorova je upala. Ako sam dobro shvatio, taj uzrok kod vašeg oca nije sa sigurnošću isključen, iako liječnici misle da se, zbog dugog tijeka bolesti, najvjerojatnije ne radi o tome. Drugi češći uzrok povećanja čvorova je tumor. Ako je tumor porijekla iz limfnog sustava (primarni), može ga se liječiti, a u značajnog broja bolesnika i izliječiti, lijekovima i ev. zračenjem. Ako je tumor porijekla iz drugih organa (sekundarni), u slučaju vašeg oca u obzir dolaze prvenstveno gušterača i možda želudac, nije ga u ovoj fazi više moguće izliječiti, no ponekad se lijekovima postiže privremeno povlačenje bolesti ili barem smanjenje tegoba.
Najbolja metoda za utvrđivanje uzroka povećanja čvorova je biopsija, dakle uzimanje uzorka tkiva, širokom iglom ili kirurški tijekom operacije. Nakon što taj nalaz bude poznat, moći ću vam preciznije odgovoriti na pitanje o prognozi bolesti vašeg oca.

S poštovanjem

Prof. dr Igor Aurer

kudbasja

11.08.2010. 12:05

Poštovani
moja majka vec koristi drugu dozu sumameda u mjesec i pol dana radi uvecanih limfnih cvorova te je na desnoj strani vrata cvoric zateze. Cvorovi su se povecali nakon upale uha. Inace, njezini cvorici su se cesto znali povecavati tijekom upala uha i grla, ali ovo je prvi put da povecani limfni cvorovi traju duze, pa bi vas htio pitati o cemu je rijec, da li je to samo jaca upala ili je nesto teze u pitanju?

za_savjet

25.08.2010. 12:51

jedno pitanje za uvazenog doktora.... Imam limfni cvoric vise od 9 godina otprilike, ispod desnog pazuha, ne vidi se svana, niti me ikada boli a kada ga opipam mekan je i pokretljiv i nije velicine ni zrna graha, otprilike upola zrna...
Nisam imao zdravstvenih problema, osim operisao sam sva tri krajnika kada sam imao 6 godina.Prelezao sam djecije boginje kada sam imao mozda nekih 8 godina.
Na povrsini koze se ne vidi niti ima ikakvoga osipa... Nisam isao kod lijecnika da radim nalaze.. Sada imam 23 godine, dakle nikada nisam pridavao vaznost tome, jer niti se uvecava, niti me boli, i nemam zdavstvenih problema. U obitelji niko nije imao problema sa limfnim cvorovima.
Ne znam da li je to uopste limfni cvoric natekao ili je to tako normalno.... Poticaj ovome pitanju je, zato sto sam cuo da je moja komsinica skoro operisala limfni cvor ispod pazuha pa kao lijecnici konstatovali da je kod nje u pitanju neka vrsta tumora. Pa se samo podsjetih da sam ranije ovu kvrzicu primjetio, i panicar sam po prirodi sto se tice zdravlja. Muskarac sam, zaboravio sam da kazem..
Unaprijed hvala!!!