Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Azoospermija


Autor Poruka

snjegica

18.06.2013. 14:20

Poštovani,
Mome muže je dijagnosticirana azoospermija.FSH i LH su mu uredni.Ima izrazito nizak volumen ejakulata,a punkcijom testisa mu je utvrđeno sljedeće;
Lijevo:Nađeno nešto Sertolijevih stanica.Stanice spermatogeneze i spermiji nisu nađeni.
Desnoomgbilan materijal.Obilno Sertolijevih stanica s osrednjom do jačom anizonukleozom.Nešto spermatogonija i spermatocita,a spermiji nisu nađeni.
Kariogram mu je uredan i nisu mu utvrđene Mikrodelecije kromosoma Y.Zadnjih par mjeseci se tuži na povremenu bol u testisim.
Mene zanima da li je potrebno obaviti još neke pretragu npr.čitala sam da su neki išli na biopsiju testisa pa ne znam da li se može ići sa ovakvim nalazima i kakve su nam šanse za umjetnu oplodnju i da li postoji ikakva terapija kod azoospermije.

Unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

24.06.2014. 14:00

Prema nalazima punkcije testisa u Vašeg supruga se radi o sekrecijskoj azoospermiji. Zbunjuje normalan FSH. Neka se obradi (ponovno?) FSH, testosteron i inhibin B. Sa tim nalazima se javite stručnjaku za reprodukcijsku medicinu. IVF/ICSI je uspješan kada se u testisima nađu spermiji. Bol u testisima treba prijaviti urologu.