Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IMA LI SPASA ZA MENE?


Autor Poruka

biserazdral

23.12.2009. 11:20

Postovana doktorka,
evo,pokusacu da budem sto sazetija i kraca.

Molim Vas, odgovorite i pomazite!
Radi se o mojim trudnocama,koje gubim jos na samom pocetku. Ja vise nemam sta da radim i ispitujem, vise nemam ni cime da sprecim te gubitke.
Dakle, upravo gubim 5.trudnocu u 5.nedelji ( beta 2440, posle 4 dana, 1500). Samo je prva dogurala do 8.ned. i usled nedosatka srcane akcije ploda, zavrsena je kiretazom.
Reci cu Vam sta sam sve radila,pa prosudite sami da li je ostalo jos nesto. Svi rezultati su dobri.

1. TORCH
2. Od imunologije uradjeno: ANA, Anti-mitohondrijalna -M2, Anti-kardiolipinska, anti-fosdolipidna (IgG,IgM),Anti-tireoglobulin, Anti-B2-glikoproteinska, Anti-gliadin, SMA, APA, RF.
3. Od hematoloskih: PT, FIB, APTT, kao i LAC i trombofilije. Koagulacija normalna, trombofilije i LAC
4.Oba kariograma normalna (nije radjen kariogram ploda prilikom kiretaze)
5. HSG- uredan
6. Histeroskopija (nalaz na otpusnoj listi: cervikalni kanal dug 2 cm, uredne morfologije, vidljive sluzokoze (vagine,PVU) normalne trofike bez patoloskih promena. Kavum utrerusa trouglastog oblika, dunbine 4,5 cm,dobro naglasenih rogova sa jasno vidljivim ostijumima i sa fibroznim septumom uterusa dubine 1,5 cm. Histeroskopskim makazama se nacini resekcija septuma, dok se nivo uterusnih ostiuma tuba ne dovede u istu ravan, te se hemostaza korigue tewwzle versapoint elektrodom). Ti rogovi su se videli i na UZ, ali se svi slazu da to nije uzrok spontanih.
7. Mikrobiologa:Ureaplasma, Chlamidia, Micoplasma, CMV,HSV

Svaka trudnoca je bila potkrepljena tbl.Utrogestana i inj. Pregnyla ,1500 i.j i to od 8-9 dana posle ovulacije. Utrogestan 3 x2 , Pregnyl na 3. dan.

U poslednjoj, dakle, 5. trudnoci, predlozili su mi preventivnu upotrebu heparina. Koristila sam Fraxiparine 0,3, 2850 i.j. Krenula sam sa bockanjem ( u ruke,ne trbuh- ako to uopste ima veze) i to od 23.dana ciklusa. Dan pre pocetka krvarenja,tj. kad mi je vec kasnilo 4,5 dana, uradjena krvna slika (zbog trombicita)i koagulacija. Rezultati su pokazali normalne vrednosti. Sutradan je stiglo krvarenje. Po mojoj,laickoj logici nije ni bilo potrebe za fraxiparinom, jer ocigledno nije bilo nikakvog tromba, kao sto ni on nije uzrok krvarenju. Ni pomog'o, ni odmog'o! Utrogestan i Pregnyl takodje korisceni od 23. dana.

Da li su moje jajne celije defektne ili endometrijum /materica, a da se to nicim ranije nije moglo utvrditi? Ili da li su spermatozoidi defektni (teratospermia) a da se to ne moze uociti preko mikroskopa?
Vise ne znam ni sta da trazim, ni gde da idem. Da li postoji medicinsko objasnjenje i dijagnoza za mene?

Molim Vas, ako imate bilo sta za savetovati, nemojte me zaboraviti.
Gubim nadu da ce se ikad i desiti da saznam sta mi je i da cu ikada i izgurati celu trudnocu.

S postovanjem i zahvalnoscu,
Bisera!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

23.12.2009. 12:55

Lako je moguće da nešto ne valja sa spermijima ili sa jajnom stanicom. Za to treba napraviti spermiogram na adekvatnom mjestu, dakle kod biologa koji se bavi medicinski potpomognutom oplodnjom. Nisam shvatila da li vi ovu teratospermiju nagađate ili je to stvarno suprugova dijagnoza? Jer ako je, to je razlog ovoga što vam se događa, i vi ste kandidati za medicinski potpomognutu oplodnju metodom mikroinjekcije, to je jedini način da prestanete ići iz jedne neuspjele trudnoće u drugu.
Drugo što treba učiniti su vaši hormoni drugog do petog dana ciklusa i vidjeti da li i tu nešto smeta.
Ako je i jedno i drugo uredno, ostaje vam samo metoda pokušaja i pogrešaka, nažalost bojim se da medicina dalje nema saznanja.

biserazdral

23.12.2009. 19:55

Draga doktorice,
hvala Vam na brzom odgovoru i zao mi je sto sam ostavila mesta za nejasnoce.

Dakle, teratospermia nije dokazana, to samo ja u svojoj glavi pronalazim pretpostavke.
Provericu hormone,svakako,mada mi doktori to uglavnom ne pominju,s obzirom da do zaceca dolazi.
Dalje,imam jos jednu dilemu: kako bi mi pomogla VTO (ISCI) da urodi plodom,tj odrzivom trudnocom, ako se ispostavi da je sve u redu sa spermatizoidom i j.celijom? Fazu blastociste (odn.transfera) ja preguram sama,a kasnije nastane problem. To,dalje znaci da ni VTO ne bi dala rezultate ,ako se ispostavi da ce biolozi reci da nema malformisanih spermatiozoida . Da li sam u pravu? Bojim se da ce me doktori sa VTO klinika ubedjivati da ce mi te metode pomoci,cak i u slucaju da nema indikacija za to.
Vama svakako najlepse hvala na brzini i vremenu koje ste mi posvetili.
Srdacan pozdrav!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

24.12.2009. 10:40

Definitivno postoji indikacija, a to je 5 neuspjelih trudnoća, čak i ako se pokaže da je sa spermiogramom i hormonima sve u redu. Vi sami dogurate do stadija blastociste, ali mi ne znamo kakve su one. U laboratoriju, pod mikroskopom, vidjet će se kakve su. Ako i takva trudnoća završi neuspješno, onda još postoji preimplantacijska genetska dijagnostika, da se vidi da li su embriji kromosomski u redu. Ali to je zadnji izlaz, i vrlo skup, te bi zbog njega morali ići van, a ne postoje garancije da će vam pomoći. Zato, jednu po jednu stvar, prvo nalazi.