Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca debelog crijeva i metastaze


Autor Poruka

G.Samsa

10.03.2009. 16:40

Molim vas mozete li mi na osnovu dijagnoza koje ću navesti reći prognoze za oporavak ili koliko je vremena ostalo.Znam da je to individualno i da se ta bitka gubi. Radi se o mojoj majci.Dijagnosticiran je rak 2005/2006 i odstranjen je.Obavila je kemoterapiju koju je tesko podnijela zbog slabog imuniteta al se je nakon izvjesnog vremena oporavila.Ali su joj prije mjesec dana dijagnosticirali metastaze.Bio bih vam mnogo zahvalan.

C 20 Ca recti.St post opp secc.Dikson,adj.HTLF(Ic),Irrad.rad+Xeloda et adj.HT5FU-Lv(IVc)2005.Stenosis stomae.St.post biopsiam.Infiltratio cervicis et corporis uteri et perirectalis(MR).C780 meta pulmonum bill.Retretman 5FU-IILv in coursu.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.03.2009. 20:35

Nakon pojave metastaza prosječno preživljene bolesnika bez ikakvog liječenja je oko 6-9 mjeseci. Uz kemoterapiju koja je preporučena vašoj majci, prosječno se preživljenje produljuje na 12 mjeseci, a samo u oko trećine bolesnika kod kojih se uspije postići značajno povlaćenej bolesti preživljenje se može produžiti na oko 18 mjeseci. Međutim danas je u svakodnevnu kliničku praksu već uvedeno vrlo moderno liječenje monoklonalnim protutijelima to jest lijek bevacizumab("Avastin"blunk kojim se u kombinaciji s kemoterapijom koja sadržava irinotekan ili oksaliplatin prosječno preživljenje produljuje na 20-24 mjeseca, a u slučajevima kada se postigne značajno povlačenje bolesti preživljenje se produljuje i do 30-36 mjeseci. Također, kada se liječenjem bevacizumab-om i kemoterapijom metastaze uspiju zmanjiti, često je moguće ostatak bolesti odstraniti kirurškim putem. Kod oko 25% tih bolesnika bolest se više nikad ne pojavljuje. Prema tome mislim da liječenje koje je preporučeno vašoj majci nije u skladu s modernom medicinom i ne pruža joj najbolje moguće izglede. Inzistirajte da jioj bude određeno liječenje, kemoimunoterapija s bevacizumab-om("Avastin"blunk i kemoterapijom koja sadržava irinotekan("Campto"blunk ili oksaliplatin("Eloxatin"blunk,.

Frenk

10.04.2009. 20:55

Moj otac je bio operiran u Vašoj klinici 10.03.2008. od raka debelog crijeva, operirao ga je Prim. Lesar. Nakon oper. imao je 6 ciklusa po 5 dana ( svaka 3 tjedna ) kemoterapije, i zračenja 28 dana koja su bila u kombinaciji sa kemoterapijom, bez dodatnih medikamenata. Prva kontrola 29.10.2008., sa rengenom srca i pluća, CT abdomena nalazi su bili u redu. Za 3 mjeseca je bila druga kontrola 28.01.2009. sa istim pretragama gdje je rengenska snimka pluća pokazala da su metastaze na oba plućna krila. Onkolog Šeparović uputio je na CT toraksa pod hitno, međutim CT uređaj je bio u kvaru, pa su pretrage napravljene u Bjelovaru 06.04.2009. Sa nalazima je išao u kliniku Prim. Lesaru koji je uputio u bolnicu Jordanovac, gdje je 19.03.2009. operiran (Lobectomia sup. pulmonis dex.). U otpusnom pismu je dg : META PULMONIS DEX. C78; META PULMONIS SIN. SUSP.; ST. POST OP CA RECTI C20. i mora se javiti 06.05.2009. za nastavak bolničkog liječenja. Došavši kući javio se svom nadležnom liječniku, po preporuci iz otpusnog pisma od njega je dobio lijekove protiv bolova. Preporuka je bila i da se javi svom nadležnom onkologu, kontaktirali smo doc. Šeparovića koji je rekao da ide na godišnji odmor. Molim Vas da li se tata može javiti kod Vas ili nekog drugog onkologa za mišljenje prije oper. i dali treba prije toga napraviti kakve nalaze? Hvala Vam unaprijed.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.04.2009. 22:45

Tata neka se javi na pregled u ambulantu Službe za internističku onkologiju i kemoterapiju. Pregledati će ga liječnik koji tada bude u ambulanti i nakon uvida u nalaze, uputiti će ga na Konzilij koji će odrediti daljnje liječenje.

Frenk

07.05.2009. 00:50

Na osnovu čega onkolog odlučuje o terapiji tbl. Xeloda, i da li je dužan obavijestiti pacijenta i obitelj da postoje te "pametne" tablete?
Kada se daju tablete Xeloda, da li prije kemoterapije, zračenja, u kombinaciji, ili poslije navedenih terapija?
Unaprijed zahvaljujem!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

14.05.2009. 23:15

Prvo i najvažnije, Xeloda po sastavu kapecitabin je kemoterapija, citotoksični lijek iz skupine antimetabolita po načinu djelovanja vrlo sličan 5-fluorouracilu, ali nešto jači i uzima se na usta. Slabijeg je djelovanja nego kombinacija intravenskih citotoksika i imunoterapije bevacizumab-om("Avastin"blunk. Kada će i da li će primijeniti Xeloda-u u liječenju, liječnik procijenjuje na temelju proširenosti bolesti i općeg stanja bolesnika kao i podataka koji su načini liječenja već prije primijenjeni. Napominjem da se prema odredbama HZZO-a, Xeloda može primijeniti samo kao prvi lijek(prva linija liječenja) u liječenju bolesnika s metastatskim rakom debelog crijeva kod kojih zbog narušenog općeg stanja nije moguće primijeniti intravensku kemoterapiju. Liječnik je obavezan bolesniku prvenstveno, a onda i obitelji preočiti sve mogućnosti liječenja, njihive prednost, mane i očekivane rezultate i nuspojave.

Frenk

03.11.2009. 19:35

Tata je bio na pregledu u vašoj ambulanti, poslan je na Konzilij (kako ste nam i napisali u Vašem odgovoru od 20.04.2009.g.), gdje mu je rečeno da mora napravit PET-CT. Nalaz je utvrdio uvećane čvorove iza lijevog pektoralnog mišića i u području medijastinuma koji ukazuju na sekundarizme, kao i u lijevom plućnom krilu, te u jetri u V segmentu 17 mm, u VIII segmentu 8 mm, u VII i VIII još tri lezije do 7 mm u promjeru. Također utvrđene i multiple osteolitičke i sklerotične lezije u skeletu (L3). Vidljiva i hernija u području prednje trbušne stijenke. S tim nalazima je išao ponovo na konzilij gdje mu se indicira primjena kemoterapije po protokolu FOLFIRI + Avastin u 12 aplikacija u razmacima od 14 dana. Nakon 6. aplikacije trebao je napraviti CT abdomena, toraks i male zdjelice, međutim prije toga tati nije bila dobra krvna slika, leukociti su mu bili niski, pa nije mogao primiti 6. aplikaciju zbog antibiotika koje je uzimao. Kad je primio 6. aplikaciju napravio je CT- stacionaran nalaz osteolitičkih promjera, uz parcijalnu regresiju ostalih sekundarizama, limfni čvorovi u toraksu su sada manji, najveći je oko 8 mm, u gornjem medijastinumu, pretrahelno. U jetri su nodozne žarišne promjene bojom i veličinim manje, najveća je smještena u V segmentu promjera 12 mm. Ostali je nalaz stacionaran. Ekspanzivna tvorba paraaortalno lijevo u donjem režnju lijevog plućnog krila je nepromjenjena veličinom, kao i nodusi u gornjem i donjem režnju lijevog plućnog krila CEA 4,29, Ca 19-9 6,96, KKS i biokemijski nalazi u granicama normale. Nakon uvida u nalaz tata i dalje nastavlja s istom kemoterapijom jer je postignuta parcijalna regresija osnovne bolesti uz pad tumorskih markera. Sada me zanima, kada tata završi još preostale 3 aplikacije kemoterapije, da li je bolje napraviti PET-CT ili CT abdomena, toraksa i male zdjelice, odnosno kojim od ova dva pregleda bi se dobio kvalitetniji nalaz uzevši u obzir opisanu situaciju? Hvala Vam unaprijed!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.01.2010. 01:20

Nakon 12 ciklusa kemoterapije FOLFIRI + Avastin liječenje će se nastaviti monoimunoterapijom Avastin-om do u trotjrdnim razmacima do ponovne pojave progresije bolesti. Budući da je nakon 6 ciklusa učinjeno CT snimanje i sada je dovoljno učiniti CT. PET/CT u tijeku liječenja ne daje pouzdane nalaze.