Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca recti (dukes B 1) C 20


Autor Poruka

lori55

19.04.2009. 15:20

Poštovani,

molim Vas za mišljenje o daljnjem liječenju mog oca (51 g.). 18.4. je bio na pregledu kod onkologa koji je rekao da nije potrebno daljnje liječenje, već samo kontrola za 6 mjeseci. Slažete li se s time?

O kojem stupnju bolesti se radi?

Hvala Vam na odgovoru.


Dg: Ca recti (dukes B 1) C 20
Hypertensio art. I 10

Op. 16.3.2009. Amputatio recti. Sec. Quennu- Miles, PHD

Bolesnik je primljen na odjel kirurgije radi kirurškog liječenje neoplazme rektuma.
Preoperativno je učinjena rektoskopija gdje je na 5 cm pronađen neopl. proces te su uzete probatorne ekscizije.

Postoperativno smo učinili nalaze:

Učinjen je MSCT abdomena i zdjelice nativno i uz primjenu kontrasta. Plučne baze, jetra, bilijarni sustav, gušterača, slezena, nadbubrežne žlijezde, bubrezi i mokračni mjehur su primjerenog izgleda.

Zadebljana je stjenka rektuma s lijeve strane, što upučuje na ekspanzivni proces u tom dijelu. Na uočava se širenje van kontura rektuma ili zahvačanja okolnih struktura. U abdomenu se ne uočava uvećanih limfnih čvorova ili ascitesa.

Na snimci torakalnih organa nema infiltrativnih promjena, uredan položaj CVK-a.

Iz lab. nalaza: GUK 5,5, urea 5,0, kreatin 107, jetrene probe u granicama referentnih vriednosti. CEA 1,2.

Nakon preoperativne pripreme bolesnika uočili smo abdominoperinealnu recekciju po Quennu-Milesu. Intraoperativno je nađen tumor ekstraperitonealnog dijela rektuma bez vidljivih znakova lokalnog ili udaljenog širenja. Zahvat je učinjen prema principima totalne mezorektalne ekscizije.


Nalaz biopsije:

Materijal je resecirani dio crijeva u vidu nepravilne tvorbe veličine 22x8 cm. Na 2 cm od jednog resekcijskog ruba je tumorsko zadebljenje stijenke od 1,5 cm koje se širi prema lumenu do 3 cm promjera.
Histološki je tumor građen uglavnom od cjelovitih te dijelom dezintegriranih atipičnih žlijezdanih tvorbi obloženih višerednim atipčnim cilindričnim epitelom. Tumor zahvaća mišićni dio stijenke (muskularis proprija) ali ne infiltrira u cijelosti u stijenku i pripadajući limfni nodusi nisu zahvačeni. Histološki se radi o dobro diferenciranom adenokarcinomu, histološki gradus G1.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.04.2009. 22:45

Slažem se s mišljenjem onkologa koji je pregledao vašeg oca. Radi se o tumoru koji nije probio mišićni sloj stijenke crije niti se proširio u okolno tkivo ili limfne čvorove. Budući je odstranjen u cijelosti vjerojatnost lokalnog recidiva ili metastaza je vrlo mala te zato nije potrebno dodatno liječenje osim operacije.