Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinoma recti, dukes c


Autor Poruka

Tijana777

26.05.2007. 18:16

Osoba operirana od carcinoma recti, dukes c, koja je prije operacije imala uredne tumorske markere kao i nakon nje, nakon završene terapije zračenjem bilježi nagli porast markera Ca 19-9 (u roku od 20-tak dana sa 33 na 209), pri čemu su ostali tumorski markeri, biokemijske pretrage krvi (uz izuzetak povišene sedimentacije), CT abdomena i toraksa te scintigrafija skeleta u potpunosti uredni. Opće stanje osobe je dobro.

Koje biste pretrage još svajetovali da se naprave kako bi se ustvrdio uzrok porasta tog markera te je li on nužno ukazuje na povrat bolesti ili pojavu metastaza?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

28.05.2007. 22:35

Porast markera CA 19-9 ne ukazuje nužno na pojavu metastaza ili recidiva bolesti, ali je svakako nužan veliki oprez. Svakako treba razmišljati i o lokalnom recidivu te učiniti i CT-male zdjelice, a ako je oba žensko, onda i ginekološki pregled i eventualno transvainalni color Dopller. Ostale pretrage koje je moguće učiniti su magnetska rezonanca trbuha i PET-scan čitavog tijela.