Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hemeroidi ili rak?


Autor Poruka

Prelijeppa

02.08.2011. 00:30

Poštoavni!
Već duže vrijeme nakon pražnjenja stolice vidim krv na toaletnom papiru. Ponekad imam osjećaj da mi crijeva nisu dovoljno ispražnjena.
Nemam bolove u trbuhu, samo ponekad se javlja nelagoda, svrbež kod anusa. Kada pojedem neku hranu koja mi za želudac ne odgovara dobijem proljev uz popratne grčeve u trbuhu.
Trebam li se zabrinjavati? Što mislite, o čemu se ovdje radi? koje pretrage da napravim da bi se utvrdila konačna bolest?
Hvala!!!

Prelijeppa

02.08.2011. 21:55

Zaboravila sam napomenuti da ta krvarenja nisu stalna. Ona se javljaju 1x u 2mj. Nisam izgubila na tjelesnoj težini i imam normalan apetit!

Babi185

10.08.2011. 14:50

Poštovani, pošto forum vezan uz hemeroide nije u funkciji odlučila sam se obratiti ovdje,nadam se da ne zamjerate.naime,na ulasku u analni otvor uočila sam manju izraslinu meku na dodir i bezbolnu.međutim,stolica mi je tvrda i problematična.ponekad mi bude i malo sukrvice na toaletnom papiru.napominjem i da imam poprilično česte gljivične infekcije u intimnom području.da li bi mogli pretpostaviti o čemu se radi?Moja doktorica mi je jednom prilikom rekla da su to hemeroidi.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.08.2011. 22:50

Ne mogu postavljati dijagnoze samo na temelju opisa simptoma od strane bolesnika, a bez pregleda i eventualnih dodatnih pretraga ako su potrebne. Prema tome obadvije trebate otići liječniku na pregle ili eventualno zatražiti uputnicu za specijalistički kirurški/proktološki pregled od svog liječnika primarne zaštite. proktolog je kirurg subspecijalist za bolesti anusa i rektuma.

avangarde111

27.09.2011. 11:30

Postovani,
imam pitanje vezano uz hemokult test. Naime, nakon uocene krvi na toaletnom papiru otisla sam svome doktoru koji mi je ucinio digitorektalni pregled (uredno). Ipak, doktor me uputio na hemokult test. Dobila sam upute kako ne smijem konzumirati sljedece- vitamin c, ribu, meso, radic 4 do 5 dana prije testa i za vrijeme uzimanja uzorka. Ono sto mene zanima je sljedece: smije li se normalno uzimati ostalo povrce i voce (nije mi bas jasno to s vitaminom c)? Takoder, kada se kaze "uzastopno" uzimanje stolice kroz tri dana znaci li to da ukoliko prvo dan dva puta imam stolicu uzimam samo prvi uzorak ili prvi dan primjerice mogu uzeti sva tri uzorka ukoliko imam stolicu 3 puta isti dan?
Zahvaljujem se na odgovoru
Lijep pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.12.2011. 00:25

Hemokult testom se otkriva prisustvo manjh, prostim okom nevidljivih, količina krvei u stolici. Polipi i tumori debelog crijeva krvare više nego normalna sluznica debelog crijeva i te male količine krvi budu pomiješane u stolici. Test je utemeljen na pseudoperoksidaznoj aktivnosti hemoglobina koji dovodi do promjene gvajak boje na pločici nakon nanošenja stolice. Preporuča se u tri stolice u tri dana uzeti s dva različita mjesta po jedan uzorak i nanijeti ga na za to predviđeno mjesto. Pozitivan nalaz znači da je testom otkrivena prisutnost krvi u stolici. Test je brz, jednostavan i bezbolan i lako se ponavlja. Test može biti i lažno pozitivan, pa je potrebno pridržavati se sljedećih uputa: 7 dana prije testa ne uzimati lijekove koji mogu dovesti do krvarenja u probavnom sustavu kao što su aspirin, indometacin, kortikosteroidi i antikoagulansi; test treba odgoditi kod pojave proljeva, menstruacije ili jasnog krvarenja iz hemoroida; izbjegavati nedovoljno pečeno crveno meso, jetrene kobasice, repu, dinje i lubenice, jer mogu dati lažno pozitivan nalaz, dok vitamin C može dati lažno negativan nalaz. Preparati željeza i bizmuta ne utječu na pozitivitet testa. U osoba s pozitivnim nalazom potrebno je učiniti dijagnostičku obradu prije svega debelog crijeva, jer je ono najčešći izvor krvarenja (hemoroidi, polipi, spletovi krvnih žilica, divertikuli, karcinomi). U pregledu debelog crijeva najosjetljivija metoda je i dalje kolonoskopija.