Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom debelog crijeva


Autor Poruka

ddusper

22.07.2010. 11:00

Mom tati su odstranili 11 cm debelog crijeva 04.06.2010. Nisu mu ništa ugrađivali, samo su mu sastavili zdrave dijelove. Dobro se oporavio, i dobro se osjeća. Molim Vas mišljenje o dolje navedenom nalazu.

Materijal je resektat debelog crijeva duljine 11 cm sa pripadajućim omentumom dimenzija 25x11x4 cm gdje se na 1 cm od bližeg resekcijskog ruba vidi egzofitična tumorska tvorba dimenzija 9,5x4 cm te manji polip promjera 1,5 cm. Sam polip predstavlja tubularni adenom, dok je tumor opsežno nekrotičan, građen od nepravilnih kribriformno papilarnih žlijezda obloženih srednje do većim dijelom slabo difereneciranim epitelom ( visok gradus ). Tumorsko tkivo mjestimice formiraju solidne nakupine stanica te žarišta manje nakupine sluzi, a probija kroz mišićni dio stijenke u perikoličnu mast iz koje se izolira jedanaest limfnih čvorova od kojih četiri pokazuju infiltraciju tumorom. Resekcijski rubovi bez osobitosti.

Hvala

marta-

23.07.2010. 11:01

Poštovani,
recite mi molim vas, je li moguće prilikom kolonoskopije sondom prenijeti virus HPV-a dublje u crijevo ukoliko je virus prisutan u anusu?
naime, imam problema s s unutarnjim hemeroidima već 10-ak godina i prije pola godine sam bila na kolonoskopiji...nisam nikad imala analni odnos ali pošto imam hpv, strah me da je možda virus prisutan i na ulazu anusa jer je sve to jako blizu i sigurno se bilo doticalo ali nije ulazilo...
nalaz kolonoskopije je uredan ali me sada strah da se nije možda poguralo unutra ako virus postoji pri otvoru...
jako sam prestrašena po tom pitanju, užasno se bojim raka, otkad imam taj hpv konstantno sam pod stresom...pijem uvijek antioksidanse...ne pušim, ne pijem...ali me strah...
hvala puno unaprijed i srdačan pozdrav!!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.09.2010. 22:40

Odgovor za dduspera:
Kod vašeg oca radi se o viskozloćudnom vrlo uznapredovalom tumoru debelog crijeva stadija C po Duke-u odnosno IIB po TNM sustavu. Izgledi vašeg oca da preživi 5 i više godina bez ikakvog liječenja su oko 38%, odnosu postiji vjerojatnost od oko 58% da će u tom razdoblju umrijeti od tumora debelog crijeva ako se ne poduzme dodatno/adjuvantno liječenje. U slučaju vašeg oca treba provesti dodatnu adjuvantnu kemoterapiju. Kemoterapija koja sadžava 5-fluorouracil i leukovorin poboljšava mu izglede za oko 17%. Ako uz navedene lijekove u kemoterapiju bude uključen i citostatik oksaliplatin tada se izgledi za preživljenje poboljšavaju za oko 22%.

Odgovor za martu:
Kolonoskpijom nije moguće prenijeti HPV u dublje dijelove debelog crijeva. Možda bi na to pitanje kompetentniji odgovor dobili na Forumu: Rakvrata maternice i HPV koji također postoji na Cybermed-u.

Ivana2401

03.04.2011. 23:20

Postovani doktore

otac (1952 godiste) mi je 24.03. operirao rak debelog crijeva i na otpusnom pismu mu pise :

dijagnoza - Neo colonis, flexurae hepatis

- Adenocarcinoma mucinosum colonis T3N2MX G2, Astler Coller C2, Dukes C
- Adenocarcinoma metastaticum lymphonodorum

U zaključku piše:
Intraoperativno neđe se neoplastički proces ascendentnog kolona, područje hepatalne fleksure, koji makroskopski probija stijenku do u mezenerij. Eksloracijom se ne nađe proširenosti osnovne bolesti, jetra i peritoneum bez sekundarnih promjena. Učini se desna hemikolektomija sa formiranjem ileotransversalne T-L anastomaze.

U nalazu biopsije stoji da je primljen segment terminalnog ileuma dužine 8 cm i cekum s uzlaznim kolonom, dužine 28 cm. Omentum mjeri 19x12x4 cm, makroskopski je uredne građe. Na 10 cm od distalnog resekcijskog ruba nalazi se tumorska tvorba u obliku plaka promjera do 6 cm na prerezu želatinozna, a koja infiltrira stijenku crijeva i širi se u perikolično masno tkivo. Opisani tumor histološki je građen od žlijezdolikih formacija tračaka obloženih atipičnim epiteinim stanicama, uloženim u obliku ektracelularnu sluz (sluzi do 60%). Tumor infiltrira sve slojeve stijenke crijeva i širi se u okolno masno tkivo. Iz okolnog masnog tkiva izolira se 18 linfnih čvorova promjera 0.5-2 cm, a histološki se u 6 nalazi metastaza prethodno opisanog tumora te se nađu još 3 tumorska depozita.
Resekcijski rubovi primljenog materijala su dijelovi stijenke tankog i debelog crijeva te su kao i omentum uredne građe, bez tumora.

Ima pregled kod onkologa al još nema termin, pa vas molim za vase misljenje kakvo bi trebalo bit daljnje lijecenje tj.nacin lijecenja kemoterapijom i kolike bi sanse za uspjesno lijecenje mogle bit s obzirom na ove dijagnoze.

Unaprijed vam hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.04.2011. 23:15

Odgovor za Ivana2401.
Kod vašeg oca se radi o vrlo uznapredovalom karcinomu debelog crijeva koji se, na sreću, kirurškim zahvatom uspjelo potpuno odstraniti iz organizma. Međutim, zbog uznapredovalisti, Stadij Duke's C vaš otac ima samo oko 505 izgleda da preživi 5 i više godina. Potrebno je provesti dodatno_adjuvantno liječenje kemoterapijom koja treba sadržavati 5-Fluorouracil i leukovorin 6 ciklusa. Uz takvu kemoterapiju izgledi se pobolšavaju za oko 15%. Ako uz navedene lijekove adjuvantna kemoterapija sadržav i lijek oksaliplatin, tada se izgledi pobolšavaju za još dodatnih oko 5-5%.

tomekk11

26.07.2018. 14:05

Poštovani,

mojoj supruzi, 36. godina, dijagnosticiran je adenokarcinom rektuma, Dukes C stadij. Trenutno prima zračenje (28 komada) u kombinaciji sa kemoterapijom (xeloda). Nakon toga je mjesec dana pauze pa novi ciklus kemo od 14 dana, pa nakon toga prve kontrole.
Danas smo dobili nalaz testiranja - molekularna patologija:
Udio tumorskih stanica 60%.
Testiranje mutacije KRAS gena - u ovom uzorku ne nađe niti jedne navedene mutacije KRAS gena.
Testiranje mutacija BRAF i NRAS gena - u ovom uzorku ne nađe niti jedne navedene mutacije.
Zaključak - u ovom slučaju očekuje pozitivan učinak terapije blokatorima EGFR-a.
Što navedeni nalaz znači u pogledu gradacije tumora, kakve su prognoze za izlječenje?

tomekk11

27.07.2018. 09:20

Također, između zaključaka, navedeno je sljedeće:
Nalaz aktivirajuće mutacije RAS gena povezan je s lošim odgovorom na terapiju blokatorima EGFR - receptora za epidermalni čimbenik rasta, dok se kod nepostojanja mutacije očekuje pozitivan učinak terapije. (Annals of Oncology 0:1-37, 2016).

Katarina Antunac, dr. med.

06.08.2018. 10:10

Poštovani,
nemam detalje patohistološkog nalaza ali s obzirom na propisanu terapiju mogu reći da kod ovog stadija tumora postoje dobre šanse za izlječenje.
Nalaz mutacija zasad ne znači ništa, samo govor ako se u budućnosti bolest vrati na koju će terapiju tumor reagirati a na koju ne, dakle blokatori EGFR-a ostaju kao terapijska opcija jednom kad i ako bude trebalo.

tomekk11

06.08.2018. 17:40

Poštovana doktorice, hvala na odgovoru.

Ovo su detalji phd nalaza.
Phd dg je: Adenoca rekti (Dukes C, Astler-Coller C2, pT3 pN1 pMx.
Klinička dg :Adenoca rekti, Resectio colonis rectosigmoidalis sec, Dixon. et lymphonodorum retroperitonealis radicalis facta
Materijal phd: 1.interaortokavalni l. čvor; 2. parakavalni l.čvor; 3. obturatorni l.čvor sin; 4. obturatorni l. čvor dex; 5 .rektum, 6. staplerski prstenovi

Phd opis: 1,2,3,4,6- urednog izgleda

5. Resecirani dio debelog crijeva duljine 16,5 cm(od toga 4,5 cm rektum). Na 2 cm od aboralnog ruba resekcije se nalazi egzulcerirani tm promjera
2,8 cm koja zauzima 1/3 cirkumferencije lumena crijeva. Histološki tm je građen od kribriformnih i pseudožlijezdanih formacija obloženih atipičnim epitelnim stanicama. Žarišno nekroza tm tkiva. Prisutna perineuralna invazija, Nađe se 1 intratumorski limfocit 1VVP. Tumor infiltrira cijelu debljnu stijenke debelog crijeva i podležeće masno tkivo. Tumor nema mikrosatelitsku nestabilnost. U okolnom masnom tkivu se nađe 7 l.čvorova promjera 0.5 da 1.5 cm od kojih su tri infiltrirana tm tkivom, prisutan i jedan tm depozit promjera 1.1 cm. Rubovi resekcije su urednog izgleda. Sada kad ste dobila nalaz u kompletnu dokumentaciju kakve su šanse za petogodišnje preživljavanje , eventualni recidiv bolesti ili metastaze s obzirom na terapiju i mišljenje molekularnog patologa?
Hvala još jednom !

Katarina Antunac, dr. med.

16.08.2018. 16:10

Poštovani,
uvidom u detaljni patohistološki nalaz može se reći da je bolest u zdjelici odstranjena u potpunosti. Pretpostavljam da je prije operacijskog zahvata učinjena slikovna obrada kojom se isključila proširenost bolesti izvan zdjelice. U tom slučaju, sada tumora više nema a propisana je terapija kojom se smanjuje rizik da se bolest vrati te postoje dobre šanse za potpuno izlječenje. Za ovaj stadij bolesti 10- godišnje preživljenje iznosi oko 60%.

andjela120

07.11.2018. 19:40

Poštovani doktore. Da li možete da mi objasnite ovaj nalaz.

Vrsta materijala : desni kolon
Lokalizacija tumora : colon ascendens
Veličina tumora : 5,5x3 cm
Makroskopski izgled tumora : endofitičan
Makroskopska perforacija tumora : nije prisutna
Histološki tip : Gradus II
Intratumorski linfocitni odgovor : umjeren
Peritumorski linfocitni odgovor : nije prisutan
Dubina invazije : tumorske ćelije invadiraju sve slojeve zida debelog crijeva i infiltrišu perikolično masno tkivo
Resekcioni rubovi : tumorsko tkivo nije prisutno na proksimalnom i distalnom rubu resekcije
Limfatička invazija :nije uočena
Perivaskularna invazija : prisutna
Perineuralna invazija : nije uočena
Tumorski depoziti : nisu uočeni
Ostale promjene : nisu uočene
Regionalni limfni čvorovi : analizirano je ukupno 32 limfna čvora od kojih su 3 zauzeta tumorskim tkivom
Način rasta tumora : infiltrativan
Udaljene metastaze : nema podataka
AJCC klasifikacija : pT3N1bMx

Hvala unaprijed

Katarina Antunac, dr. med.

08.11.2018. 10:20

Poštovana,
kod Vas se radi o tumoru debelog crijeva koji je probio stijenku crijeva te se proširio na okolne limfne čvorove. Ne znam koje ste pretrage još obavili prije operacije, svakako bi trebalo isključiti eventualnu proširenost bolesti u druge organe. Ukoliko je takva obrada učinjena te se tumor nije proširio dalje, ovom operacijom je u potpunosti odstranjen te imate dobre šanse za izlječenje. Međutim, postoji rizik da se bolest vrati.
S obzirom na Vaše opće stanje te druge bolesti od kojih eventualno bolujete, onkolog će se vjerojatno odlučiti na primjenu kemoterapije kojom će se smanjiti rizik povrata bolesti.

AMELA 1982

15.12.2018. 18:55

MAJKA MI IMA OVU DIJAGNOZU
ADENOCARCINOMA INVASIVUM INTESTINI CRASSI G2 ASTLER-COLLER B2.p N0MX.V0.L0 SINUS HISTIOCIYTOSIS LYMPHONODORUM V. Mozete mo reci vase strucnk misljenje,hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

20.12.2018. 13:40

Poštovana,
iz navedenog mogu samo reći da se radi o malignom tumoru debelog crijeva.
Za sve ostalo trebali bi mi detalji patohistološkog nalaza, vrsta operacije te nalazi pretraga koje su učinjene prije operacije.

euro12

14.03.2021. 12:30

Pozdrav!
Dobili smo djedov nalaz.

Adenocarcinoma invasium intestini crassi et infiltrativum texti adiposae periintestinalis deinde metastacium lymphonodi unius G2 , pT3 pN1 aRO. Sinus histiocytosis lymphnodorum XXL.

Da li mi možete objasniti o čemu se radi?
I kakve su dalje prognoze?
Hvala Vam puno unaprijed.

Josjos

16.04.2021. 13:55

Pozdrav.
Otac mi je osjetio bolove u trbuhu te je napravio sljedeće nalaze i doktori s velikom vjerovatnosti govore da je rak debelog crijeva pa jel mi možete objasniti nalaze. Može li se iz ovoga viditi kolika je ozbiljnost, te može li se sa sigurnošću reci da je metastazirao na jetru iz svega ovoga

RADIOLOŠKI NALAZ
MSCT toraksa:
Plućni parenhim je urednih denziteta, bez žarišnih promjena i konsolidacija.
U kilusima i medijanstimunu se ne vidi značajno uvećanih limfnih čvorova ni ekspanzivne tvorbe.
Traheobronhalno stablo je očuvane prohodnosti
Pleura je bez profileracija i izljeva.

MSCT abdomena i zdjelice, i. v. kontrast
U visini rektosigmoidnog prelaza, a na segmentu dužine oko 7 cm prikaže se infiltrativno-proliferativni proces koji subokludira lumen, bez dilatacije oralnijih vijuga, a odgovara primarnom procesu.
Vanjska kontura navedene proliferacije je spikularnih rubova,zamućenog izgleda okolnog masnog tkiva s par nesignifikatno uvećanih lokalnih limfnih čvorova.
Jetra je primjerenih denziteta i morfologije, inhomogene strukture, s multiplim hipodenznim žarištima u 4 i 5 segmentu promjera 4 cm te u 7 segmentu promjera 3.3 cm.
Kolecista je glatke stijenke bez mineralne litijaze.
Žučni vodovi nisu dilatirani.
Pankres i slezena su uredne morfologije i uredne strukture.
Bubrezi su primjerene širine parenhima, očuvane kortikomedularne granice, bez žarišnih promjena. Kanalni sustav je primjerene morfologije, bez ektazije i mineralnih konkremenata.
Nadbubrežne žlijezde su primjerene veličine i oblika.
Zdjelični organi su primjerene morfologije.
U skeniranom području ne prikažese slobodne tekučine
Prikazane kosti su bez znakova patološke koštane pregradnje karakteristične za diseminat

UZV ABDOMENA

Intrahepatalno se vidi nekoliko žarišnih lezija od hipo do hiperehogrenih, največa mjeri 5.1 cm.
Žučni mjehur, Bilijarno stablo,Gušterača i slezena,Bubrezi, mokračni mjehur, prostata i abdominalna aorta su u redu.

MARKERI

LDH 211 103-241
AFP 2,52 <0,7
PSA 2,31 0-4
fPSA 0,32

CEA 54,3 H <4,7 ug/L RROCHE ELCIA
CA 19.9 82.2 H <34 klU/L RROCHE ELCIA
NSE 14,3 0-16,3 ug/L RROCHE ELCIA
CYRFA 21-1 5,2 H 0,1-3,3 ug/L RROCHE ELCIA




Katarina Antunac, dr. med.

21.04.2021. 22:15

Poštovani euro12
Iz poslanog mogu reći da se radi o zloćudnom tumoru debelog crijeva koji se proširio u masno tkivo oko crijeva te je zahvatio i jedan limfni čvor.
Trebalo bi svakako, ako već nije do sad, učiniti CT prsnog koša, trbuha i zdjelice da se vidi je li se bolest proširila izvan crijeva, odnosno postoje li udaljene metastaze. Također je bitno djedovo opće stanje te druge bolesti od kojih eventualno boluje. O svemu navedenom ovisi kakva će se terapija ordinirati u nastavku liječenja a samim tim i prognoza bolesti.

Katarina Antunac, dr. med.

21.04.2021. 22:15

Poštovani Josjos,
koliko god CT upućivao na primarni tumor debelog crijeva s metastazama u jetri, ne možemo biti sigurni dok se ne napravi kolonoskopija i biopsija suspektne promjene debelog crijeva i dobije patohistološki nalaz. Tek ukoliko patohistološki nalaz dokaže da se radi o malignoj bolesti može se planirati daljnje onkološko liječenje.

-Josip-

26.06.2021. 22:30

Poštovani! Molim Vas za tumačenje nalaza.

Tata (70 god.) je operirao karcinom debelog crijeva 16.6.2021. Htjeli su ga pustiti nakon nekoliko dana, ali zbog komplikacija s ranom su ga zadržali još neko vrijeme uz svakodnevna previjanja. Danas je otpušten (26.6.2021.) i treba dolaziti još nekoliko puta u bolnicu na previjanje. Je li to česta komplikacija? Kaže da mu je curio gnoj iz rane i da su mu to čistili.


MSCT ABDOMENA I ZDJELICE (07.06.2021.):

Učini se MSCT abdomena i zdjelice nativno i nakon i.v. aplikacije kontrastnog sredstva u PV fazi uz markaciju crijevnih vijuga Gastrografinom.
Jetra je primjerene veličine, urednih apsorp. koeficijenata na nativnim presjecima, uredne opacifikacije s kontrastom, bez žarišnih lezija.
Bilijarni sustav je uredan.
Pankreas i slezena su urednih dimenzija, homogene imbibicije.
Nadbubrežne žlijezde su difuzno zadebljanih krakova, bez vidljive nodozne lezije - nalaz prvenstveno odgovara hiperplaziji.
Bubrezi su uredne veličine i održane širine parenhima. Ne uočava se nefrolitijaze ni dilatacije kanalnih sustava.
Obostrano vidljive kortikalne, Bosniak I ciste promjera do 1,4 cm.
U području hepatalne fleksure vidljivo zadebljanje stijenke kolona u segmentu duljine oko 3,5 cm koje u potpunosti opstruira lumen, a odgovarat će endoskopski opisanom ekspanzivnom procesu. U okolnom masnom tkivu vidljivi okrugli limfni čvorovi promjera do 0,6 cm. Vidljiva divertikuloza kolona, bez znakova divertikulitisa.
Artefakti TEP desnog kuka limitiraju analizu struktura male zdjelice te mokraćni mjehur nije dostupan analizi.
Prostata je uvećana s brojnim prostatolitima.
Ne uočava se slobodne tekućine.
Uz vanjske ilijačne krvne žile s desne strane limfni čvorovi kraćeg promjera do 0,7 cm, veličinom u fiziološkim granicama.

Zaključak:
Zadebljanje stijenke kolona u području hepatalne fleksure, u potpunosti opstruira lumen, a odgovara endoskopski opisanom ekspanzivnom procesu s lokalnim širenjem u limfne čvorove, bez udaljenih metastaza.
Umnoženi limfni čvorovi u okolnom masnom tkivu.
Hiperplazija nadbubrežnih žlijezda.
Bosniak I ciste oba bubrega.
Uvećana prostata.


OTPUSNO PISMO:

Tijek liječenja: Dana 16.06.2021. nakon preoperativne pripreme uđe se u abdomen medijanom laparotomijom. Eksploracijom abdomena pronađe se opisani proces na hepatalnoj fleksuri. Pristupi se odizanju uzlaznog i transverzalnog kolona. Prikaže se VMS, te se podveže v.ileocolica. Odredi se linija aboralne resekcije, te se transverzalni kolon prereže linearnim staplerom. Staplerska linija se prešije. Odredi se resekcijska linija na terminalnom ileumu i mezenteriju tankog crijeva i mezokolona, magistralne žile se podvežu i prerežu. Crijevo se prereže i pošalje preparat (crijevo i limfni čvorovi u bloku) na PHD. Potom se kreira ileotransverzalna T-L anastomoza. Šavi šlica. Kontrola hemostaze. Jedan abdominalni dren postavi se u Douglavom prostor. Zatvori se rana, produžnim šavom Maxon fascije te pojedinačnim šavima koža. Postop. premješten u JIL radi primjene mjera intenzivnog liječenja u ranom postoperativnom tijeku, liječenje u JIL-u provedeno dva dana potom premještan na Odjel. Na odjelu je postupno mobiliziran te se provodi antimikrobna, antiulkusna i tromboprofilaksa. U nastavku boravka ukine se nazogastrična sonda te se uvede peroralni unos kojeg pacijent dobro tolerira. Za vrijeme boravka na odjelu uspostavi se uredna funkcija gastrointestinalnog trakta. Po prestanku sekrecije se izvadi abdominalna drenaža. Tijekom boravka na Odjelu se prati aktivna sekrecija na ranu, rana se redovito previja uz toaletu i ispiranje Granudacynom te je pred otpust rana u poboljšanju. U daljnjem boravku afebrilan, bez značajnijih kirurških zbivanja.

Zaključak i preporuke: Dana 26.06.2021. pacijent se otpušta na kućno liječenje dobrog općeg stanja. Preporuča se pošteda od napora uz redovito kretanje, dijetalna prehrana prema uputi. Uzimati analgetika prema potrebi, Controloc 40 mg tbl., zbog tumorske kaheksije te zbog pada u tjelesnoj masi (oko 10% u zadnjih pola godine) kao i zbog prirode bolesti, molim uzimati Supportan drink 2x1 između obroka i svoju dosadašnju terapiju. Nositi trbušni pojas. Ranu tuširati svaki dan u mlakoj vodi te zatim previti! Kontrola u kirurškoj ambulanti sutra od 09h radi prevoja rane.
Kontrola onkologa s PHD nalazom.
Kontrola operatera u srijedu 30.06.2021., prema potrebi ranije.


BIOPSIJA:

Klinička dijagnoza: Ca colonis flexurae hepatis
Vrsta materijala: Debelo crijevo operacija; Tanko crijevo operacija; Omentum operacija
Materijal: 1. terminalni ileum, cekum, ascendentni i dio transverzalnog kolona

Patohistološka dijagnoza:
1: Adenocarcinoma coloni, G1, pTNM: pT2 pN0 pMx

Patohistološki opis:
1: Debelo crijevo duljine 29 cm s cekumom, crvuljkom duljine 3 cm, promjera 0.5 cm, tanko crijevo duljine 9 cm, omentum 19:5:1 cm. Na 5 cm od aboralnog resekcijskog ruba se nalazi egzulcerirani tumor promjera 3.5 cm, zauzima 2/3 cirkumferencije, u cijelosti preuzet i pregledan. Histološki je tumor građen od atipičnih pseudožljezdanih formacija obloženih atipičnim epitelnim stanicama. Tumor zahvaća sluznicu, podsluznicu i veći dio mišićnog dijela stijenke kojeg ne probija. Ne nalazi se vaskularne invazije niti perineuralne invazije. Tumor budding=low score (0.8/0.78 mm2). Nađe se do jedan intratumorski limfocit uz oskudan Crohn like upalni infiltrat na bazi tumora što ukazuje na nisku vjerojatnost mikrosatelitne nestabilnosti tumora. U okolnom masnom tkivu se nađe 28 limfnih čvorova promjera 0.2-0.6 cm urednog izgleda. Tumor je od cirkumferentnog ruba resekcije udaljen 1 cm. Rubovi resekcije urednog izgleda.


RTG SRCA I PLUĆA:

Na sumacijskim snimkama torakalnih organa (PA+LP) u plućnom parenhimu ne nalazi se formiranog infiltrata niti znakova zastoja.
Ošit je oštro ocrtan, fc. sinusi su slobodni.
Srce je primjerenog položaja i veličine, aortalne forme.
Aorta je kalcificirana u luku.

Vidljive su spondilodef. promjene Th kralježnice.

kV mAs
125 1.20
125 2


Unaprijed zahvaljujem!

-Josip-

02.07.2021. 23:50

Poštovani!

Tata je u međuvremenu obavio pregled onkologa.

Iz nalaza onkologa:

Dijagnoza: Adenocarcinoma colonis flexurae hepatis, G1, pT2N0MX; 0/28 l.č., bez LVI, PNI
Plan liječenja/uputa o daljnjem postupanju:
Preoperativno učinjen MSCT abdomena i zdjelice, te RTG srca i pluća bez sigurnih znakova udaljenog rasapa. U okviru inicijalnog staginga učiniti MSCT toraksa i nalaz pokazati nadležnom liječniku obiteljske medicine. Ukoliko se ne dokaže udaljene diseminacije bolesti, s internističko-onkološke strane, s obzirom na biologiju i stadij bolesti, ne indicira se dodatno sustavno antineoplastično liječenje.
Daljnje praćenje kirurga operatera i gastroenterologa.
Kontrola u Ambulanti int. onkologije u slučaju povrata ili diseminacije bolesti.

Imam nekoliko pitanja:
1. Zašto se u nalazu MSCT abdomena spominje lokalno širenje u limfne čvorove?
2. Kakve su prognoze s obzirom na povrat bolesti?
3. Je li ovaj stadij izlječiv? Koliko vremena treba proći da bi se moglo reći da više nema rizika od povrata bolesti ili je on umanjen?
4. Što znači ECOG 0 na nalazu?
5. Zašto je u nalazima navedeno MX, a ne M0? Je li razlog taj što na MSCT abdomena nisu bili vidljivi neki dijelovi tijela?

Hvala!