Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom debelog crijeva - mišljenje


Autor Poruka

ena07

03.04.2010. 14:25

Poštovani dr Tomek,

Mojoj mami (1955. godište) operiran je karcinom debelog crijeva 13.07.2009. godine, te joj je ugrađena stoma. Dijagnoza je Adenocarcinoma Dukes C. PHD nalaz opisan je u nastavku:

Materijal: lijevi kolon i sigma

Primljeno je recesirano crijevo dužine 40 cm. Na jednom kraju se vidi stenozirajući tumor koji zauzima cijelu cirkumferenciju, a na površini mjeri 6:4 cm. Uz tumor se nalazi polip na peteljci 1 cm. Histološki tumor je građen od atipičnih žlijezda obloženih s jednim do više redova atipičnih epitelnih stanica (niski gradus). Tumor prožima sve slojeve stijenke, u dva preparata nalazi se u masnom tkivu. Angioinvazija nije nađena. Nađe se 12 limfnih čvorova, histološki u jednom najvećem limfnom čvoru nađeno je tumorsko tkivo.
Mama je primila 6 ciklusa kemoterapije (5-FU + leukovorin).
Nakon kemoterapija, tumorski markeri su u granicama (CEA: 2,5; CA 19-9: 15) te je učinjen PET-CT. Nalaz PET/CT je slijedeći:

PET/CT ("low dose" CT):
Učinjeno je snimanje cijelog tijela do proksimalnih dijelova natkoljenica
Dva fokusa pojačanog nakupljanja aktivnosti vide se paramedijalno desno neposredno uz muskulaturu trbušne stijenke postop. abdominalnog ožiljka, SUV max=3.0.
Mali fokus pojačanog nakupljanja aktivnosti vidi se u stijenci rektuma, SUV max = 4.0.
U ostalim dijelovima tijela se ne registrira patološko nakupljanje FDG-a.

Dijagnostički CT:
MSCT pregled učinjen je od tjemena do ispod ingvinuma uz prethodno peroralno danim Gastrografinom te intravenski impliciranim neinskim kontrastnim sredstvom uz prikaz arterijske i venske faze. Stanje po lijevostranoj hemikolektomiji s transvezostomijom.
U infra i supratetentorijalnom području ne diferencira se patološke pregradnje parenhima mozga. Na vratu se u II. jugularnoj grupi vide limfni čvorovi promjerima do gornje granice normale.
U aksilama se ne nalazi patološkog uvećanja limfnih čvorova,a najveći se vidi desno i mjeri 10.7 mm.
U srednjem medijastinumu vide se dva limfna čvora aortopulmonalne grupe promjera 18,8 mm i 17,7 mm.
Obostrano u subpleuralnim dijelovima pluća vide se minimalni longitudinalni hiperdenziteti koji izgledom sugeriraju fibrozni karakter. Na ostalim dijelovima pluća ne diferencira se patoloških promjena parenhima.
Jetra je uvećanih promjera, homogene strukture parenhima, bez znakova patološke pregradnje, osim jedne veoma sitne hipovaskularizirane lezije u projekciji IVa segmenta.
Slezena je promjerima unutar granica normale, bez fokalnih lezija.
Pankreas je dobre demerkacije, slobodnog peripankreatičnog masnog tkiva, bez jasnih znakova patološke pregradnje.
Na prednjoj trbušnoj stijenci, sagitalno, najvjerovatnije na mjestu operativnog reza, u projekciji potkožnog masnog tkiva na dva mjesta vide se inhomogeni zvjezdasti hiperdenziteti koji mogu odgovarati postoperativnim promjenama.
Nadbubrežne zlijezde, bubrezi, uerus, mokraćni mjehur bez znakova patološke pregradnje.
U projekciji desnog ovarija vidi se dobro demarkirana hipodenzna zona koja sugerira folikularnu cistu.
Paraaortalno, ilijakalno i ingvinalno ne diferencira se patološkog uvećanja limfnih čvorova
Analizom skeleta ne diferencira se patoloških promjena koštane strukture.

ZAKLJUČAK:
Dva fokusa pojačanog metabolizma glukoze paramedijalno desno, neposredno uz muskulaturu trbušne stijenke u području postop. abdominalnog ožiljka, gdje se CT-om vide inhomogeni zvjezdasti hiperdenziteti, moguće su upalne etilogije, posljedica učinjenog kirurškog zahvata, no ipak preporučamo daljnje praćenje.

Mali fokus pojačanog nakupljanja aktivnosti vidi se u stijenci rektuma, otvorene etiologije (divertikul? ev.drugo?), preporučamo daljnje praćenje.

U ostalim dijelovima tijela se ne registrira patološka akumulacija FDG-a koja bi u ovom času ukazivala na metabolički aktivnu ili proširenu malignu bolest.

CT-om se vide uvećani limfni čvorovi aortopulmonalne grupe srednjeg medijastinuma, te simpleks cista IVa segmenta jetre.



Dr Tomek, molim Vas mišljenje vezano za nalaz PET/CT-a. Posebno molim mišljenje vezano za nakupljanje FDG-a uz abdominalni ožiljak i u stijenci rektuma. Također Vas molim mišljenje vezano uz cistu na jetri, 2 povećana limfna čvora i promjene na plućima. S obzirom da mama uskoro ide na operaciju "spajanja crijeva" da li bilo dobro tada ukloniti cistu na jetri i ta dva uvećana čvora.

Unaprijed hvala na odgovoru,

Ena





Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.04.2010. 19:05

Na ovom PET/CT nalazu nema evidentnih znakova recidiva ili metastaza zloćudne bolesti. Za sada su potrebne samo daljnje kontrole. Treba za 4-6 mjeseci ponoviti tumorske markere u serumu i učiniti kontrolnu PET/CT pretragu.