Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mogućnosti resekcije jetre kod neoperabilnih metastaza na jetri


Autor Poruka

nevenko

28.01.2008. 22:05

Poštovani, molim Vas da mi pojasnite mogućnosti liječenja metastaza na jetrima sa ciljem njihovog smanjenja kako bi se prvotno neoperabilne metastaze mogle ipak operirati? Posebno me zanima postupak "RADIOFREKVENCIJSKE ABLACIJE TUMORSKOG TKIVA" .
Unaprijed hvala na odgovoru

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.02.2008. 22:35

Kada se radi o inoperabilnim(koje se ne mogu resecirati) metastazama u jetri tada se najprije provodi liječenje kemoimunoterapijo odnosno kemoterapijom koje dovodi do smanjenja metastaza i one u oko 30%-50% slučajeva postanu operabilne. Danas je indicirana kemoimuno terapija kada se monoklonska antitijela, najčešće bevacizumab, daju združeno s kemoterapijom. Monoklonska antitijela pojačavaju učinak bilo koje kemoterapijske kombinacije.Danas su najčešće upotrebljavane kombinacije kapecitabina, odnosno 5-fluorouracila+leukovorina s irinotekanom ili oksaliplatinom.
RFA: radiofrekvencijska ablacija je postupeak kod kojega se posebne sonde uvode u metastaze(inoperabilne) u jetri i tada se pomoću radiovalova(mikrovalova) zagrijava tkivo metastaze oko sonde na 60 do 90 stupnjeva C, što dovodi do koagulacijske nekroze metastaze. Sonde se mogu uvesti kroz kožu ili što je bolje za vrijeme operacije na otvorenom trbuhu. Danas je moguće tom metodom razoriti tkivo u promjeru oko 7 cm oko sonde. Najčešće je potrebno postupak ponavljati više puta(obično četiri puta ili više). Postupak je uspješan u oko 50%-90% slučajeva. Postotak uspješnosti ovisi i mnogo čimbenika analiza kojih prelazi opseg ovog foruma.

nevenko

27.02.2008. 16:40

Poštovani g.Tomek,
Zahvaljujem na vrlo zanimljivom odgovoru.
Još bih vas zamolio za informaciju na koji način (kako i gdje) bolesnik sa inoperabilnim metastazama na jetri može biti uzet u obzir za moguću operaciju RFA metodom.
Unaprijed hvala na odgovoru...

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.03.2008. 23:00

RFA se provodi u nekoliko ustanova u Zagrebu; KB Dubrava, KB Merkur ili Klinika za tumore. Javite se u jednu od njih radi pregleda i dogovora o zahvatu.

Irma23

26.03.2010. 12:05

Postovani dr. Tomek, moja majka je imala rak debelog crijeva oko 6cm, uradjena je operacija i sprovedeni su 6 ciklusa kemoterapije, uradjen je nalaz MR i nasli su oko 8mm masu koja se izdvaja na jetri, uradjen je CT jetre i dijagnoza je sljedeca:
Tmcol.desc.perfor.St.post op.Lymphonoidi omenti minoris.Meta subcaps.Hepatis.Obs meta thoracis.
Na ucinjenim slojevima se vidi desno parietalno i subcostalno u podrucju lateralnog segmenta srednjeg lobusa, denzno dijelom linearno i dijelom maglusavo isticanje sa znacima pleurodynie i alveolitisa sa direktnim ulaskom bronhovascularnih struktura u podrucje supstrata i kontakt sa parietalnom pleurom, uz discretno blagu reakciju i lokalizirani naduv perileziono.Takodje desno subdiafragmalno se uz prednji rub jetre registriraju lako istaknuti i uvecani limfaciti od 0.84 i 0.66cm. Lako je istaknuto uvecanje limfatike registriramo i u podrucju subcarinalnog prostora od 1.12 i 1.14 cm.kao dijelom tackasto slivene bronhopulmonalno.Pulmonalno se registriraju znaci deformirajuceg bronhitisa.U post kontrastnim serijama ne dolazi do znacajnijeg isticanja supstrata, subdiafragmalno uvecanih limfatika kao ni u podrucju vidjenih supstrata srednjeg lobusa desno subpleuralno, kao ni u mediastalno uvecanih limfatika.Znakova prekida kontinuiteta mekotkivno kostanog okvira toralnog zida ne registrira. Da li biste mi mogli pomoci, reci nesto o ovom nalazu, kakve su sanse... Hvala Vam unaprijed.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.04.2010. 19:05

Na žalost vam o ovom nalazu ne mogureći ništa podrobnije. Nalaz je vrlo nejasan i opisan je vrlo konfuzno i ne sistematično. Za tumačenje toga nalaza, morati ćete se obratiti liječniku, pretpostavljam rendgenologu koji je proveo pretragu i napisao nalaz.