Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molba za tumačenjem nalaza i savjet


Autor Poruka

zagorecForEver

11.11.2009. 20:10

Poštovani i cijenjeni,
lijepo Vas molim da napišete svoje mišljenje glede ovog patološkog nalaza koji slijedi:
Klinička dijagnoza: Adenocarcinoma colonis ascendentis
Patološka dijagnoza: Adenocarcinoma colonis ascedentis (Dukes B, Astier-Coller B2)
Vrsta materijala: 1. desni kolon sa tm

Nalaz:
U zaprimljenom materijalu terminalni dio iluema - duljine 9 cm, slijepo crijevo,, crvuljak i dio debelog crijeva duljine 21 cm s nešto okolnog masnog tkiva. U početnom dijelu uzlaznog debelog crijeva vidljiv je neoštro ograničenm egzulceriran tmor duljine oo 5cm, koji zadebljava stijenku i mjestimice se širi u okolno masno tkivo. Opisani tumor je površinskim dijelom parcijalno egzulceriran, a građen je od atipičnih žljezdanih tvorevina u vezivnoj, upalno infiltriranoj stromi. Tumorsko tkivo prožima sve slojeve stijenke crijeva i ponegdje infiltrira u masno tkivo uz crijevo, U reseksijskim rubovima tumor se ne nalazi,
U masnom tkivu uz crijevo nađeno je osam limfnih čvorova duljeg promjera od 3mm do 10mm u kojima se tumor ne nalazi.

**************
Ponovno lijepo molim za Vaše mišljenje i Vašu preporuku za daljnje liječenje jer se osoba trenutno nalazi doma na postoperativnom oporavku.

Zabrinuti
ZagorecForEver

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.12.2009. 22:40

Radi se o srednje uznapredovalom visoko zloćidnom karcinomu debelog crijeva koji je prožeo čitavu stijenku crijeva i proširo se u okolno masno tkivo, ali još nije zahvatio limfne čvorove što je u datim okolnostima povoljan čimbenik. Dakle radi se stadiju Astlr-Coller B2. Izgledi za preživljenje 5 i više godina bez ikakavog liječenja su oko 77%. Ako se nakon operacije provede i adjuvantna kemoterapija koja sadrži 5-fluorouracil i leukovorin, tada se izgledi povećavaju za dodatnih 3%.Trebalo bi provesti 6 ciklusa kemoterapije od po 5 dana u razmacima od 4 tjedna.