Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neo colonis rectosigmoidei


Autor Poruka

imogen

02.05.2010. 21:35

Poštovani dr. Tomek,
moja majka ima 63 god. i već duže vrijeme ima probleme sa krvavom stolicom, zbog čega se par puta obraćala porodičnom ljekaru, na što je dobila odgovor da se radi o hemoroidima 2. stupnja. Uglavnom se radilo o svježoj krvi u stolici, ali je bilo i tamne. Inače mama je u dobroj kondiciji i nije gubila na težini. Zadnji par dana imala je 2 tečne krvave stolice i zamolila je za uputnicu na colonoskopiju. Nakon pregleda kirurg je postavio dg. Neo colonis rectosigmoidei, rekao da se radi o tumoru i da će mama morati na operativni zahvat.

Molim Vas, da mi malo protumačite dg., vjerujem da ni Vi puno ne možete reći jer nije uradjen PH. Koje dijagnostičke metode očekuju moju mamu i šta Vi sve preporučate?
Ima li neka posebna prehrana u preoperativnom periodu?
Hvala!
Srdačan pozdrav!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.05.2010. 19:50

Radi se o tumoru debelog crijeva u dijelu koji se nalazi na ulazu u malu zdjelicu. Na tom dijelu debelog crijeva su tumori i najčešći. Budući vaša majka krvari iz tumora operacija je nezbježna i relativno hitna. Najteža dijagnostička pretraga, kolonoskopija, je iza vaše majke. Prije operacije će još trebati napraviti CT-abdomena, Rtg. pluća, krvne pretrage i EKG što je potrebno i radi anestezije. Nakon oparcije će se znati koliki dio crijeva je tumor zauzeo i koliko se zapravo proširio i na temelju tih podataka će se odrediti daljnje liječenje.