Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Peutz-Jeghersov sindrom


Autor Poruka

kjara

08.07.2010. 22:45

Postovani dr,
Pre otprilike 10 ak godina pocele su mi pigmentne mrlje na donjoj usni koje su se u medjuvremenu prosirile i na sluzokozu usne duplje.Zbog sumnje na polipe debelog creva, radjena je irigografija pre 3 godine, ali nisu pronadjeni.Medjutim dr je rekao da imam dolihokolon i da je sigma znatno izduzena, te da nije uspeo sve da vidi kako treba,a gastroenterolog mi je rekao i da sam kandidat za operaciju ukoliko se ne budem pridrzavala pravila ishrane, itd...Prosle godine sam imala krvarenje posle stolice, radjena endoskopija rektuma, nema polipa ali postoje unutrasnji hemoroidi.Leceno tabletama phlebodia-uspesno.Inace uvek imam problem sa stolicom, mada se stvarno hranim kako je dr propisao, jedini greh mi je jedna kafa dnevno i ponekad casa crnog vina-retko...Pre 2 dana sam bila kod dermatologa i on je potvrdio dijagnozu Peutsz Jeghersov sindrom, i preporucio da svake godine radim detaljan pregled creva, kao i da je bolest vrlo retka i nasledna.Zanima me koje pretrage treba da obavljam? I koji su jos potencijalno moguci tumori, osim debelog creva (na net-u sam nasla i da je moguc kancer jajnika, materice, jetre, pankreas i pluva? Molim za savet!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.08.2010. 22:40

Peutz-Jeghersov sindrom je nasljedno autosomalno dominantno stanje. Osim pigmentacija po usnicama i sluznici probavnog trakta javlaju se u hamartomatozni polipi duž čitavog probavnog trakta. Hamartomi su benigni tumori koji se sastoje od normalnog tkiva organa u kojem su nastalil međutim ono mogu dovesti do komplikacija kao što su krvarenje i zapletaj crijeva(ileus). Takođes se kod osoba s tim sindromom u oko 40% javljaju želuca, tankog i debelog crijeva. U 50% slučajeva javlja se i karcinom dojke. Tumori ostalih organa kao što su jajnici, pankreas javljaju se rjeđe. Osim što trebate paziti na prehranu, trebate se podvrgavati redovitim periodičnim pregledima s ciljem ranog otkrivanja pojave najčešćih tumor. To znači da trebate svakih godinu do dvije učiniti mamografiju, gastroskopiju, kolonoskopiju, ginekološki pregled i ultrazvučni pregled jajanika s kolor Dopplerom i ultrazvučni ili CT-pregled abdomena.