Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polip


Autor Poruka

dada

24.02.2006. 10:22

Pri kolonoskopiji nađen mi je polip na sigmi veličine 1 cm. PHD nalaz kaže da ima blaže do umjerene displazije i I/II stupanj, baze tumora u materijalu nije bilo. Moram do daljnjega svake godine na kolonoskopiju. Zanima me ta klasifikacija koju sam dobila i inače nešto više o polipima.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.02.2006. 18:56

Polipi su izrasline tkiva koje strše u šupljinu crijeva. Dijele se u tri patološke skupine.: 1. sluzničke neoplastičke izrasline(adenomatozni polipi; adenomi); 2. sluzmičke neneoplatičke izrasline(hiperplastični, juvenilni, upalni polipi i hamartomi); i 3. submukozne/podsluzničke lezije(lipomi, limfomi, karcinoidi, pneumatozno-cistoidni polipi). Oko 70% svih polipa debelog crijeva su adenomatozni polipi. Njihova važnost leži u činjenici što 95% adenokarcinoma debelog crijeva nastaje iz adenomatoznih polipa. Postoji neprekinuti slijed od normalne sluznice debelog crije do adenomatoznog polipa(adenoma) i dalje do adenokarcinoma(raka debelog crijeva). Iz longitudinalnih studija praćenja razvoja tumora debelog crijea, ustanovljeno je da protekne prosjčno 5 godina do nastanka adenoma(adenomatoznog popipa) veličine do 1 cm iz normalne sluznice i sljedećih 5 godina do nastaka karcinaoma(raka) debelog crijeva. Prema tome, polipi debelog crijeva moraju se smatrati prekanceroznim lezijama i tako tretirati. U trenutku otkrivanja većina polipa su veličine <1 cm i svega 4% se tijekom vremena poveća. Međutim, 15% polipa u trenutku otkrivanja su veći od 1 cm i vjerojatnost je veća od 10% da u njima već postoji karcinom, odnosno displazija viokog stupnja ili teška displazija što je sinonim za karcinom in situ. Kod velike većine osoba polipi na sluznici debelog ceijeva nastaju slučajno(sporadično), a samo kod oko 1% osoba postoji porodična sklonost nastanu polipa, Familijarna Anednomatozna Polipoza(FAP). Kod tih je osoba i karcinom debelog crijeva znatno učestaliji. Velika većina osoba s polipima debelog crijeva nemju nikavih tegoba niti simptoma. Neprimjetan gubitak krvi stolicom kod osoba s polipima debelog crijeva može dovesti do manjka željeza u krvi. Samo kod vrlo malog broja osoba dplazi do očitog krvarenja iz debelog crijeva.
Kolonoskopija je metoda da se polipi otkriju dok su još manji od 1 cm i tada njihovo odstranjenje, za vrijeme kolonoskopije, znači i izliječenje.
U pogledu prevencije i primjene lijekova za spriječavanje nastanka polipa i posljedično raka debelog crijeva, randomozorani klinički pokusi su pokazali da nesteroidni protuupalni lijekovi(sulindak i acdetilsalicilna kiselina, mogu smanjiti učestalost ponovne pojave polipa kod osoba kod kojih je već dijagnosticiran polip debeleog crijeva. Od presudne važnosti je i ispravna prehrana koja sadrži malo životinjskih masti i visoki postotak vlakana biljnog porijekla(maslinovo ulje, integralne žitaricei povrće).

dada

02.03.2006. 12:04

Zahvaljujem na vrlo temeljitom odgovoru na moj upit o polipima. Sada me zanima koja je razlika između omentuma i peritoneuma, budući da ne nalazim zadovoljavajući odgovor u "običnoj" literaturi gdje se ti pojmovi definiraju samo kao "trbušna ovojnica" ili "potrbušnica". To mi je važno i zato se još jednom unaprijed zahvaljujem na Vašem trudu.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.03.2006. 19:09

Peritoneum ili potrbušnica ili trbušna ovojnica je membrana koja obavija trbušnu šupljinu i organe smješetene u njoj. Omentum je nabor, odnosno duplikatura peritoneuma koja se proteže između jednog ili više organa u trbušnoj šupljini. Kada se kaže samo omentum ili Omentum najčešće se misli na veliki omentum koji se proteže od želuca do debelog crijeva i poput pregače visi s prednje strane crijeva dopirući sve do u malu zdjelicu.

Ana

18.04.2006. 00:56

Kažite mi molim vas da li se tumor na debelom crijevu katkada može napipati samom prstom ruke? Gdje su polipi u crijevu najćešće smješteni i jesu li tvrdi ili mekani?
Nadam se da čete odgovoriti na moja pitanja!

Unaprijed zahvalna!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.04.2006. 08:29

Polipi mogu biti smješteni bilo gdje u debelom crijevu. Ako su smješteni nisko u završnom dijelu crijeva mogu se napipati i prstom. Mogu biti i tvrdi i mekani, ali najčešće su elastični. Preporučam vam da odete na pregled liječniku kirurgu ili proktologu koji će razjasniti o čemu se kod vas radi.