Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak debelog crijeva i metastaze na jetri


Autor Poruka

Marko11

21.06.2009. 12:35

Postovani dr. Tomek, mama, 67 godina, je operirana 05. 02. 2009. godine, resectio rectrorectosygmoidei sec. Hartman, te ima stomu.Nalaz biopsije:Adenocarcinoma Dukes C, segment debelog crijeva dužine 28 cm sadrži tumor ulcero-infiltrativnog rasta koja zahvaća segment dužine 6cm sireći se čitavom debljinom stijenke u masno tkivo.Tumor je udaljen 3cm od jednog resekcijskog ruba.Histološki nalaz odgovara umjereno diferenciranom adenokarcinomu.U masnom tkivu izolirano je 20 l.č. ,2 l.č. sadrže tum. metastaze.Resekcijski rubovi crijeva i rub masnog tkiva mezokolona bez tumorske infiltracije.

07.03. učinjena relaparotomija i nadje ponovno apsces u parakoličnom prostoru, evakuira i lezija tankog crijeva situira.Otpuštena 18.03. Obje operacije je teško podnijela jer je već došla u teškom fizičkom stanju.Zatim je uslijedilo nekoliko apscesa, pa su vršene incizije ambulantno, zadnji u 4. mjesecu.

Sve nas je to usporilo pa nije dobila nikakvu kemoterapiju.

Markeri od 20.05. CEA 2,38 CA 19-9 5,42 ALT 11, ALP 53,, AST11, GGT14 ostali nalazi uredni.
Nalaz CT od 04.06. u parenhimu desnog jetrenog režnja vidljive su tri metastaze, dvije oko 1cm, a najveća 1,5cm se nalazi u VI. segmentu. Šire su i obje nadbubrežne žlijezde (do 1cm),i visokih su atenuacijskih vrijednosti te osim anatomske varijacije može se raditi o bilateralnim ekspanzivnim solidnim procesima moguće sekundarne naravi (za što onkologica drži da nisu metastaze). Ostalo je u redu.

Onkologica nas je uputila na operaciju, razgovarali smo s kirurgom i on je rekao da bi se to moglo operirati.

Molim Vas za mišljenje da li prvo operirati pa napraviti kemoterapiju, ili obrnuto jer ju uopće nije primila, a ne znam nakon kojeg vremena poslije operacije se može primiti kemoterapija, pa se bojim da se bolest ne proširi.
Napominjem da se mama sada odlično osjeća.

I još Vas molim za prognozu i koliko je stanje ozbiljno.
Hvala.


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.07.2009. 22:00

Preporučam da se njprije učini operacijski zahvat, a nakon toga kemoterapija koja će bolje djelovati ako je količina tumor u organizmu manja. Svakao je nužno prije operacije učiniti pretrage da se utvrdi dali metastaza ima i u drugim dijelovima organizma. Najbolje bi bilo učiniti PET/CT pretragu ako je dostupna.

Marko11

03.07.2009. 11:30

Poštovani dr Tomek,
napravljen je MSCT jučer jer na PET/CT se dugo čeka, i nalaz je slijedeći:
Jetra urednih dimenzija denziteti parenhima jetre tijekom kontrastnog protokola upućuju na masnu inflitraciju.
U desnom režnju prikaže se 7 hipovaskularnih lezija : u VIII segmentu lezija promjera 17 mm, u V seg. tri letije promjera 12, 15 i 20 mm, u VI seg. tri lezije promjera 13, 14 i 16 mm.
Pankreasuredne veličine režnjate građe parenhim urednog denziteta nativno i uredne opacifikacije.
Peripankreatično masno tkivo održano.Intra i ekstrahepatalni ž. vodovi te d. pancreaticus nisu dilatirani.
Nema znakova litijaze ni diletacije kanalnog sustava.Lijeva nadbubrežna zadebljanog medijalnog kraka,nadbubrežne žlijezde visokih atenuacijskih vrijednosti, što može odgovarati anatomskoj varijaciji ali se ne može isključiti ni sekundarni proces.
Ats. promjene abd. aorte i ilijakalnih arterija.
Ovalni nodus promjera 15 mm iza korpusa želuca može odgovarati limfonodu ili sekundarnom depozitu.
Interaortiko-kavalno uočava se lanac limfonoda promjera 7 do 15 mm.Limfonod u hilusu slezene promjera 10 mm.
Stanje nakon peritonitisa.
Uterus, uvećani obturatorni limfonodi lijevo promjera 12 i 13 mm.
Displatičan desni kuk sa sekundarnim degenerativnim promjenama (mama ima od prije problema sa tim kukom i na prošlom MSCT-u je isto uočeno).
Lijepo Vas molim što dalje?
Napominjem da mama još nije primila kemoterapiju.
Da li operirati ili prvo kemoterapija pa onda operacija?
Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.07.2009. 23:35

Svakako je bolje odstraniti meta promjene iz jetre i nakon toga nastaviti liječenjekemoterapijom.

biljanabiba

07.08.2010. 01:15

Poštovani! Unaprijed Vam se zahvaljujem na Vašem vremenu. Moj tata. star 59 god. je bio na MSCT abdomena i zdjelice 11.03.2010. zbog sumnje na rak debelog crijeva. "U lijevom segmentu jetre se evidentira malena avaskularna lezija, dimenzija manjih od 1cm te također 0,7 cm u VI. segmentu avaskularna lezija - zbog takove veličine teže ih je precizno okarakterizirati". Kolonoskopijom su potvrđene sumnje. MSCT toraksa 06.05.2010.: "Parcijalno prikazana jetra pokazuje tri žarišne lezije koje mogu odgovarati sekundarizmu promjera do 1,7 cm."
Iz otpusnog pisma: Op 06.04.2010. Resectio recti anterior, Op 13.04.2010. Ileostoma bipolaris, Eflorage, Lavage, Drainage abdominis 1x. Intraoperativno nađe se tumorski proces veličine 5-6 cm na nekih 8 cm od anokutane granice, te se učini prvi gore zahvat. PHD 5075-10: Adenocarcinom soli (Dukes C), Adenocarcinoma metastaticum lymphonodi." 13.04. je išao na drugu operaciju,ali da ne duljim mislim da ta nije bitna za moja pitanja. 11.05. otpušten kući.
Nalaz biopsije: Primljen je isječak debelog crijeva duljine 14 sm, širine 4 cm. Na 4 cm od jednog resekcijskog ruba nalazi egzofitično-egzocelelarni tumor promjera 3,5 cm. Histološki tumor je građen od atipičnih žljezdanih formacija između kojih se nalazi čvršća dezmoplastična stroma. Tumor infiltrira mišićni sloj, ali ga ne probija. Nema perineuralne ni perivaskularne invazije. Iz okolnog masnog tkiva izolira se 10 limfnih čvorova, a u 1 čvoru se nađe supkapsularna invazija tumorskog tkiva. Prema WHO klasifikaciji tumor je umjereno diferenciran, niskog gradusa. Primljena su 2 prstenasta isječka tkiva. Histološki oba predstavljaju urednu stijenku deb. crijeva.
01.07.2010. naručen kod onkologa koji ga poslao na PET-CT. Nalaz PET-CT: Učinjeno je snimanje cijelog tijela do proksimalnih dijelova natkoljenica. Patološko nakupljanje glukoze vidi se u brojnim lezijama u jetri, veličine do 25 mm, SUV max = 7,0. U ostalim dijelovima tijela se ne registrira patolopko nakupljanje FDG-a. "
Onkolog je najavio primanje kemoterapije (bolnički 48 sati) te čekamo da povjerenstvo odobri. Tumorski markeri su u 3. mj. bili u granicama normale, 05.07.2010. CEA 1,7, CA 19-9 69,25, a 06.08.2010. CEA 3,3, CA 19-9 201,31!
Molim Vas da mi objasnite sljedeće:
1. Da li se je i prije operacije moglo utvrditi da ima metastaze na jetri?
2. Kakav je to tumor, što znači umjereno diferenciran, niskog gradusa?
3. Što znači SUV max = 7,0 i što znači broj 7 (jel to nešto lošije od lošeg)?
4. S obzirom na sve veći rast lezija (od 7 do 25 mm) te rapidni rast tumorskih markera da li to znači i da se rak tako brzo širi?
5. Kakva je Vaša prognoza u vezi njegovog stanja i budućnosti?
6. Što mislite o uzimanju beta glukana prije i za vrijeme kemoterapije?
Moj tata je u dobroj kondiciji, ima 84 kg na 174 cm visine, dobro se osjeća i ne možemo vjerovati da je bolestan.
Oprostite što sam Vas zatrpala gomilom podataka i pitanja.
S poštovanjem!
Biba



biljanabiba

06.09.2010. 11:50

Još da napomenem da je u međuvremenu tata krenuo na kemoterapije, odobreno mu je 6 terapija po protokolu FOLIFRI, prvu je odlično podnio, bez nuspojava, nadamo se da će tako biti sa svima. S poštovanjem!

aurora d

28.09.2010. 15:46

Poštovani dr Tomek
Suočena sa bolešću supruga molim da mi dadete savjet u svezi mogučnosti daljnjeg liječenja.
Kod supruga koji ima 62 godine u kolovozu 2009. godine otkriven je rad debelog crijeva s metastazama na jetri-multiple žarišne intraparehimne lezije rubno uvećane jetre. Patohistološka dijagnoza:adenocarcinoma colonis, Dukes C Astler coller C2, pt3N2M1, stadij IV. Zbog nevedenog 26. kolovoza 2009.g izvršen je operativni zahvat i nakon toga je imao 6 ciklusa irinotekana sa Avastinom i potom 6 ciklusa oxaliplatine i xelode. Međutim sadašnji nalaz nije dobar. Na MSCT abdomena od 16.IX 2010. g. jetra nije uvećana, sa u oba režnja vidljivim multiplim žarišnim hipodenoznim lezijama koje mjestimično konfluiraju, deformiraju vanjski rub jetre i odgovaraju sekundarnim promjenama, veličine do cca 10 cm. Plučne baze pokazuju desno u plućnom parenhimu u donjem režnju dvije nodonozne lezije veličine 8 i 9 mm koje mogu odgovarati sekundarnim lezijama pluća. Ostali dio abdomena je u redu. Tumorski markeri u posljednje vrijeme rastu i sada su CEA 735,9 ng/ml, i CA 19-9 2624,1 U/mL. U zadnjih tjedan dana uzima samo Xelodu u dozi od 4000 mg dnevno. Obzirom na stanje, odnosno progresiju, molim vas da mi pomognete što bi u svrhu daljnjeg učinkovitog liječenja bilo moguće učiniti. Unaprijed zahvalna.

soldat

11.04.2011. 21:22

Poštovani,
sestra mi je operisana 18.3.2011. Kako je izuzetno teško podnijela sve to, tek prije nekoliko dana je otpuštena iz bolnice nakon što je, blago rečeno, već bila otpisana. Na sreću svih nas uspjela se izboriti sa najgorim. Obzirom na sve to, sa hemoterapijom još nije počela jer se nakon operacije razvila embolija pluća sa kojom se doktori još uvijek bore. Trenutno je na svakodnevnim analizama krvi, nalazi su dosta loši, sa hemoterapijom se čeka do daljnjeg.
Ono što mene najviše zanima je - o čemu se ovdje radi. Naravno, jasno nam je svima da je u pitanju tumor, zloćudni, zapušten i koji se proširio i na jetru.
U razgovoru sa doktorima ne dobijamo konkretne odgovore, dosta su magloviti i nejasni sa bilo kakvim prognozama. Jedina mi je sestra u pitanju koju volim više od sebe, želim da znam sa čim se borimo i šta da očekujemo. Sve ovo je finansijski nokaut za sve mene i moju porodicu, stoga sam još više sumnjičava po pitanju postopearitvnih terapija i lijekova kojima nema kraja,
Iskreno Vas molim da mi pojednostavite iz analize navedene ispod sa čim se suočavamo.

Iskreno i s poštovanjem, MS.
LP

Izvještaj patohistološke analize je:

Klinička dijagnoza i drugi podaci:
Tm colonis I dex, Meta hepatis solitara

Vrsta materijala:
1. recesiran II i III segment jetre
2. resecirani lijevi kolon
3. resecirani prstenovi
4. apendiks

Patohistološka dijagnoza:
1. adenocarcinoma intestini crassi metastaticum in hepatis
2. adenocarcinoma intestini crassi, gradus II
3. lymphadenitis reactiva (4 LČ)
4. appendicitis chronica

Nalaz:
1. Tkivo jetre dimenzija 13x9x4 cm. Na rezu nađen 1 čvor sivkastobjelkast dimenzija 1,5x1 cm (2+r)
2. Primljeni materijal je resecirani dio debelog crijeva dužine 31cm. Crijevo je uzdužno otvoreno, 9 cm od resekcionog ruba nalazi se ulceracija 5x5 cm. Zid debljine do 1,7 cm. Seroza sivkasta, glatka. U okolnom masnom tkivu nađen manji broj limfnih čvorova najveći prečnika 0,4 cm (8+r).
3. Dva resekciona prstena sa stamplerima
4. Crvuljak dimenzija 6x0,3 cm (2+r)

Doktor G.Č.
1. U histološki pregledanom materijalu nalaze se isječci tkiva jetre koji su zauzeti tumorskim tkivom čija histološka slika odgovara metastazi adenokarcinoma, čija histološka slika odgovara opisanom tumoru pod 2.
2. Patološki prognostički parametri:
- Analiziran materijal: resecirani dio debelog crijeva.
- Konfiguracija tumora: endofitičan (ulcerativan)
- Veličina tumora: maksimalni dijametar tumora iznosi 5cm.
- Histološki tip tumora: adenokarcinoma.
- Histološki gradus tumora: gradus II.
- Proširenost invazije: tumorsko tkivo se nalazi u području mukoze, submukoze, muskularis proprije i subserozi.
- Regionalni limfni čvorovi: u oklonom masnom tkivu histološki je verifikovano 4 čvora. Čvorovi su reaktivno promjenjeni.
- Margine: vidjeti pod 3
- Perferacija debelog crijeva: nije prisutna
- Invazija limfnih sudova: prisutna
- Perivaskularna invazija: prisutna
- Perineuralna invazija: nije prisutna
- Način rasta tumora: ekspanzivni, infiltrativni
- Limfocitni infiltrat u tumorskom tkivu: srednje gust
- Debelo crijevo koje nije zahvaćeno tumorskim tkivom: bez promjena
3. resekcioni prstenovi bez elemenata tumorskog tkiva
4. U histološki pregledanom materijalu nalaze se isječci zida crvuljka sa znacima hroničnog zapaljenja.

Zaključak:
Adenocarcinoma intestini crassi, gradus II, pT3N0M1a (hepat)
Lymphadenitis reactiva (4 limfna čvora)
Adenocarcinoma intestini crassi metastaticum in hepatis.







Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.04.2011. 23:05

Kod vaše sestre se radilo o vrlo uznapredovaloj bolesti. Međutim čini se da se operacijskim zahvatom uspjelo odstraniti svu vidljivu tumorsku masu iz organizma što je vrlo dobro i daje neku nadu u povoljniji ishod. Kod oko 30 % bolesnika se metastazama odstranjenim kirurškim putem iz jetre, bolest se više ne jabvlja. Svakako e biti potrebna kemoterapija, ali sada ju nije moguće primijeniti jer bi se pogoršalo stanje s plućnom embolijom. Potrebno je najprije stabilizirati stanje s plućnom embolijom, pa tek onda naravno nakon oporavka od operacije nastaviti s kemoterapijom. Kemoterapija se obično započinje tek 4-6 tjedana nakon operacije, nakon što se organizam potpuno oporavi. Za vašu sestru to i nije pre dugi rok budući je sva tumorska masa odstranjena iz organizma.

anicak

31.07.2011. 22:10

31.07.2011. Poštovani dr. Tomek,


Molim Vas za Vaše mišljenje na citirano otpusno pismo moje mame /77 g./ kojeg ću citirati nakon što Vam postavim pitanje. Mene zanima da li moja mama ima pravo na pregled na aparatu PET/CT s obzirom da je onkolog prije operacije prema dokumentaciji, karcinom sigme s prijetećim razvitkom ileusa. U jetri sekundarizmi i karcinoza peritoneuma. Suglasan je s postavljanjem anusa praetera. Nije siguran, kaže, a zbog gore navedenog, da se može očekivati učinak kemoterapije. Ipak, ukoliko se nema u postoperativnom periodu pogoršanja općeg stanja, ponovo zvati konzilijarnog onkologa. Možda će u obzir doći monokemoterapija sa Xelodom. Budući da sam čitala koje nuspojave ima ova vrsta terapije, zanima me da li se može odrediti neka druga terapija / biološka - Avastin/ s obzirom na postavljenu dijagnozu? Napominjem da je mama operirana O9.O7.2011. i postoperativno se oporavlja dobro, ima dobar apetit i opće stanje je zadovoljavajuće i subjektivno se dobro osjeća.
Molim Vas da mi napišete koje bi vitaminske preparate mogla kupiti da bi se što prije oporavila i pripremila za daljnje lječenje. Ja joj pravim napitak od tibetanske gljive to je kefir koji sam dobila od prijatelja koji ga konzumiraju i govore da se nakon nekoliko kura trošenja vrlo dobro osjećaju, a poznato je da taj kefir ima ljekoviti učinak na jetru, jer djeljuje antibiotski i koči razvitak novih metastaza. Mama se osjeća bolje otkada pije taj napitak kaže da osjeća njegov učinak pa me zanima da li bi uz to mogla uzimati i vitaminske preparate koje bi mi vi preporučili s obzirom na Vaša iskustva sa takvim bolesnicima.

Evo citata otpusnog pisma i patahistološki nalaz.

Otpusna dijagnoza: C18.7 - Zločudna novotvorina sigmoidnog kolona

Dijagnoza:
Ca coli sygmoidei cum obstructione
Perforatio tecta coli sigmoidei
Meta omenti

Bolesnica je primljena na kliniku za kirurgiju u hitnoj službi kao premještaj sa Klinike za internu medicinu zbog febriliteta, malaksalosti i glavobolja. Također anamnestički javlja duže vrijeme opstipaciju koja se značajno pogoršava unazad 6 mjeseci. Obradom je dijagnosticiran stenozirajući tumorski proces sigmoidnog kolona /irigografski potpuna opstrukcija kolona u području sigme/ sa multiplim metastazama u jetri. Time je indicirano hitno operativno liječenje.

Nakon adekvatne prijeoperacijske pripreme u općoj anesteziji učini se gore navedena operacija, koju bolesnica dobro podnese. Intraoperativno nađe se tumorski proces sigmoidnog kolona s pokrivenom perforacijom sigme oralno od tumora i infiltracijom retroperitoneuma sa povećanim linfnim čvorovima retroperioneuma te oko 200 ml. slobodne zamučene tekućine interintestinalno. Bez vidljive karcinoze perotoneuma. Meta promjena priležećeg velikog omentuma.
Gornji desni kvadrant zbog obilnih priraslica u bloku nakon kolecistektomije se ne prikaže. Učini se pažljivo odvajanje tumora od retroperitoneuma. Učini se resekcija sigmoidnog kolona, te se kolon s tumorom i perforacijom pošalje na PHD. Formira se terminalna kolostoma na lijevoj strani trbušne stijenke, a bataljak rektuma se ostavi slijepo zatvorenim. Slijedi resekcija lezije velikog omentuma koja se pošalje na PHD.

PHD 1. adenocarcinoma coli / Dukes C/
2. Adenocarcinoma metastaticum


Evo nadam se da sam dobro opisala,
te Vas molim da mi pomognete.
pozdrav Anica

zabrinuta66

01.08.2011. 16:55

Postovani gospodine Tomek,mozete li dati savjet za lijecenje raka debelog crijeva pri slijedecoj dijagnozi
1. Ekspanzivni proces rektuma sa ekstenzijom TM mase u okolno masno tkivo do 13mm multipli limfonodi perirektalnog masnog tkiva koji dopiru do pararektalne fascije.
2. Lezije jetre MR karakteristika primarno sekundarnih depozita.

Nalaz/Misljenje

AMB MR ABDOMENA I KARLICE
Radjeni su multiplanarni,multisekvencijalni,pre i postkontrastni tomogrami.

U karlici,na oko 70mm od anokutane linije,neravnomijerno,tumorozno,cirkularno zadebljanje zida srednje i proksimalne trecine rektuma,intenziteta signala solidnog tkiva,na duzini od oko 80mm,izrazenije na desnoj lateralnoj i posteriornoj konturi,debljine od 25mm sa ekcentricno polozenim i reduciranim lumenom. Mjestimican prekid T2W hiposignala muscularis prpriae na desnoj lateralnoj konturi u nivou srednje trecine rektuma,izmedji 7 i 10h,kao i na posteriornoj lijevoj konturi proksimalne trecine rektuma,izmedju 3 i 6h,sa ekstenzijom Tm mase u okolno masno tkivo u vidu hipointenzivnih tracaka i nodularnih promjena oko 13mm. U perirektalnom masnom tkivu naglasena vaskularizcija uz linearne hiposignale koji dif dg ukljucuju i dezmoplasticnu reakciju. Multipli limfonodi u perirektalnom masnom tkivu(oko 17 do 20),velicine od 5 do 10 mm,od kojih pojedini dopiru do pararektalne fascije.
Tumorozno zadebljanje rektuma intimno nalijeze na prednju pararektalnu fasciju,te posljedicno i cerviks uterusa,ali uz u navedenom dijelu ocuvan T2W hiposignal muscularis propriae,sto iskljucuje njihovu infiltraciju. Korpus uterusa,cerviks uterusa kao i ovariji bez patomorfoloskih promjena. Mokracna besika nedovoljno ispunjena,izgleda urnog MRI nalaza. Obostrano ingvinalno i uz vanjske ilijacne strukture limfonodi promjera do 9mm. Retropertitonealeno nema patoloski uvecanih limfonoda. Na granici IVa/VII segment jetre prati se okruglasta,lobuliranih kontura area,dimenzija 23x33mm,T1W umjereno snizenog,T2W mjereno povisenog intenziteta signala,koja u arterijskoj fazi pokazuje rubni porast intenziteta signala,sa na prolongiranim sekvencama centralnim punktifrormnim hipersignalom. I stih MRI karakteristika area i subkapsularno u IVa segnebty orinhera 10mm. MRI nalaz na slezani,pankreasu,nad.zlijezdama i bubrezima uredan.

Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.09.2011. 03:00

Oadgovor za:
Anicak: Kod vaše majke se radi o vrlo proširenom karcinomu. Operacijskim zahvatom je odsreanjena većina tumorskih masa iz trbuha, ali je ostao dio koji se nije mogao odstraniti. Jedina mogućnost liječenja koja preostaje u ovoj situaciji je kemoterapija, Monokemoterapija Xeloda-om je dobra mogućnost i vašoj majci pruža izglee za produljenje preživljenja. U ovoj fazi bolest se više ne može izlječiti. Preporučio bih vam da majka svakako počne uzimati Xeloda-u bez obzira na moguće nusapojave. Kod većine bolesnika ipak nema značajnijih nuspojava. Od nekih vitamina nema koristi. Vitaminima hranite organizam, ali i tumor kojem su vitamini također potrebni.

Odgovor za:
zabrinuta66: Prema opisu MR koji ste priložili radi se o dosta uznapredovamo tumoru rektuma s metastazama u okolne limfne čvorove, ali bez zahvaćanja okolnih organa. Također je već prisutna i jedna metastaza u jetri. Savjetovao bih vam da se prvo obratite kirurgu jer radikalni operacijski zahvat pruža najbolje izglede za liječenje. I ta solitarna metastaza u jetri može se lako odstraniti kirurškim putem. Nakon oeparvije biti će potreban adjuvantna kemoterapija, Ukoliko je proces možda inoperabila, tada je jedina mogućnost liječenja kemoimunoterapija, to jest bevacizumab("Avastin"blunk u kombinaciji s kemoterapijom po shemi Folfiri, Xeliri ili FOLFOX-IV ili XELOX.

nikola0

22.04.2018. 10:25

Dobar dan ovako molio ba vas da mi odgovorite u sto najkracem roku evo ovako mati je dobila nalaz pise Ca colonis ascendentis Op:Hemicolectomia I.dex lao asissted PHD adenokarcinom pT3 pN0 pMx,0/11I.čv,niski gradus po WHO PHD ADENOCARCINOMA COLI. UZORAK:debelo crijevo duljine 20cm,tanko crijevo duljine5 cm,crvuljak duljine6 cm makroskopski vidljiva perforacija tumora:ne smjestaj tumora:cekum velicina tumora:4cm histoloskintip:adenokarcinom histoloski gradus srednjediferenciran niski gradusprema klasifikacijiSZO.mikroskopska prosirenost tumora tumor infiltrira muskularis propriju i nalazinse plitko u okolnom masnom tkivu. Limfovaskularna invazija nije nadena perineuralna invazija nije nadena ruboviuredni(tumor na 14 cm od distalnog ruba) limfni cvorovi izolirano 11 limfnih cvorova,histoloskiu svi bezosobitosti (0/11) tumorskindepoziti nisu nadeni tipmpolipa u kojem jennastao invazivni karcinom nije identificiran patoloski stadij pT3 pN0 pMx evo to bi bilo to pa bi vas molio da nesto recete od ovom jeli opasno kako lihecit i sto dalje unaprijed se zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

26.04.2018. 11:35

Poštovani,
iz dostupnih podataka mogu zaključiti da se kod Vaše majke radi o tumoru debelog crijeva koji je u potpunosti odstranjen te je bolest izlječiva i prognoza je dobra. Međutim, svakako se s nalazom trebate javiti onkologu radi odluke o eventualnoj kemoterapiji. Ta odluka ovisi i o osobinama tumora i o osobinama bolesnice te se ne može donijeti bez pregleda bolesnice.

glissy

05.03.2020. 14:35

postovani.mozete li mi objasniti ovaj mr nalaz.?hvala

MR abdomena i MRCP snimi se standaradnim multiplanarnim sekvencama nativno i dinamičkim postkontrastnim sekvencama kod bolesnice sa operiranim edenoca ZUčnug mjehura i reseciranim IVB i V segmentom jetre te sada ikterusom.jetra je atipicno postrecekcijski oblikovana u dnu IV segmenta subkapsularno se nalazı tokalna leZija sa restrikcijam dituzije, gotovo izovaskularna, promjera 1,4 cm, vjerojatno sekundarne etiologije. Pri MRCP pregledu se nalazi dilatacija intranepatalnih žućnih vodova koji su širine do 0,9 cm te se kronično sužuju kao i duktus hepatikokoledokus koji je i zadebljane stijenke prema konfluensu u ovalnoj inhomogenoj leziji samog konfluensa promjera 2 cm koja je sa restrikcijom difuzije te koja u udgɔdenim sekvencama Izovaskularna sa jetrom ili i blago hipervaskulama, morfološki u obzir dolazi Klatzkinov tumor ili sekundarna lezija u sklopu osnovne bolesti. Stanje po kolecistektomiji. Uredna je prohodnost vena splenoportalne osovine,vena porte nije infiltrirana. Jetra je atipično postresekoijsk oblikovana, u dnu IV segrenta se elesod porte nije infiltrirana. U loži žučnog mjehura se i dalje nalazi kolekcija ovalnog oblika ispunjena hipointenzivnim sadižajem promjera 2 cm, moguće postoperativna organizirana kolekcija. U hepatogastričnom ligamentu. reroperitoheaino, periportaino laterokavalno i u mezenteriju su umnozeni limfni cvorovi promjera od sasvim sitnih do granično velikih 1,1 cm. iznad glave pankreasa se nalazi inhomogena lezija 2,1 x 1,3 te slicna ispod razine želuca dimenzija 3,1x1,1 cm sa retrikcijom difuzije.ddg infiltrati su u sklopu osnovne bolesti ili inhomogeni paketi limfnih Cvorova. Slezena je homogenog intenziteta parennima i uredne veličire. Medijalno se uz slezenu nalazi splenunkulus promjera 1 um. Pankreas je obično položen i pravilno cblikovan. Duktus pankreatikus nie dilatiran. Nadbubrežne žlijezde su obično položene, bez znakova ekspanzivnog procesa Bubrezi su primjerano veliki, Ocuvanog parenhima bez znakova hidronefruze Ne narazi se slobodne intraperitonealne tekucine.

Katarina Antunac, dr. med.

27.03.2020. 13:55

Poštovani,
izuzetno je teško interpretirati nalaz ovako specifične pretrage a bez uvida u ostatak medicinske dokumentacije. Preporučujem Vam da se s nalazom javite liječniku koji je pretragu i zatražio te ima puno više podataka o bolesniku.

Andjelica95

02.02.2021. 10:25

Poštovani,

Mozda nije prava tema, ali bih voljela cuti Vase misljenje. Moja majka je prilikom rutinskog uzv abdomena otkrila tumor na pankreasu. Uradila je mrcp i zakljucak je bio da postoji infiltrativna neoplasticna lezija na tijelu pankreasa, sa znacima zahvatanja izvodnog pankreaticnog kanala, a bilijarno stablo je bilo bez promjena. Nakon toga doslo je do operacije gdje je hirurg navodno utvrdio da je tumor zahvatio mezentericnu venu te je uradjena palijativna procedura. Na phd analizu je poslata zlijezda sa gornje ivice arterije hepatikca, 4 limfna cvora i masno tkivo iz hepatoduodendalnog ligamenta. Dolazi patohistoloski nalaz, dijagnoza LYMPHADENITIS REACTIVA 4 L.C. , nigdje nisu pronadjene tumorske stanice?! Hirurg nam je rekao da je bio siguran da ce to pokazati malignitet, ali eto nije, desava se?! I dalje govori da majka ima karcinom, a njoj na konzilijumu nije ukljucena nikakva terapija. Molim vas za misljenje.

Srdacan pozdrav

Andjelica95

02.02.2021. 10:25

Htjela bih jos reci da majka nema niti jedan jedini simptom, osjeca se odlicno, jede, udebljala se nakon operacije. Tumor marker CA 19-9 je prije 20ak dana bio 107, a CEA 6. Bila je 25 godina pusac. U januaru prosle godine joj je otkriven dijabetes tip 2, ali joj je to genetski i nikada nije bila na inzulinu vec tablete (Siofor i jardiance)

Katarina Antunac, dr. med.

20.02.2021. 10:40

Poštovana,
izvrsno je što se majka dobro osjeća i nema nikakvih simptoma.
Nažalost, temeljem podataka koji su mi dostupni ne mogu baš nikako razjasniti o čemu se radi.
Možda bi bilo dobro da potražite mišljenje drugog kirurga ili onkologa koji bi trebao i pregledati bolesnicu i imati uvid u sve učinjene pretrage, nalaz kirurga te konačni patohistološki nalaz učinjene operacije.