Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak kolona s meta na jetri


Autor Poruka

fikreta

07.03.2010. 20:15

Poštovani
Možda sam u prošlom mailu bila previše smušena i niste me razumjeli. Molim Vas, odgovorite mi koja je procedura prilikom primanja kemoterapije, tj. na koji način se pocjenjuje je li pacijent u stanju primiti kemo. Naime , zbog tatine slabosti (iscrpljen je, 2 operacije u protekla dva mjeseca) bojim se da primanje agresivne kemoterapije ne ubije. Jeden od kirurga nam je upravo tako i rekao da bi ga kemo u takvom stanju ubila za 15 dana!
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.04.2010. 16:55

Specijalist onkolog će pregledati vašeg oca i procijeniti će, na temelju pregleda i laboratorijskih nalaza, da li je vaš otac u stanju primiti kemoterapiju ili ne . U slučaju da je vaš otac zaista "preslab" dabi primio kemoterapiju, biti će mu prepisani lijekovi za jačanje te će kemoterapiju primiti kada dovoljno ojača. Obično se kemoterapija ne započinje prije nego li protekne 6 tjedana od operacije.

fikreta

08.04.2010. 22:25

Poštovani

Molim Vas, odgovorite mi je li moguće da Vama donesem tatine nalaze, budući da su mu liječnici na onkološkom odjelu rekli da "nema medicinske indikacije "da primi kemoterapiju (iako je povjerenstvo za lijekove istu odobrilo) ; te da je njegovo opće stanje dobro ali da je jetra previše oštećena...

Molim Vas dr. Tomek, Vi ste mi jedina nada...Samo 10 min Vašeg vremena...ja ili moja braća će doći gdje nam kažete i samo pogledajte tatine nalaze....



Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.04.2010. 01:40

Na žalost, preko ovog foruma nije moguće zakazati pregled. Obratite se u ambulantu Službe za internističku onkologiju i kemoterapijui tamo će vam dati termin za pregled.

lenim

27.04.2010. 17:10

Postovani doktore,
mom ocu, 65 g., operiran je adenokarcinom desnog kolona (nizak histoloski stupanj, umjereno diferenciran) i dvije metastaze na jetri (promjera 2 i 0,5 cm) - pT4aN2aM1. Povoljna okolnost je to sto su metastaze bile operabilne a losi prognosticki faktori, prema rijecima jednog od onkologa, su probijeni zid i vaskularna i perineuralna invazija. Sta to znaci losi prognosticki faktori? Da je u onih 30% sto se mogu nadati izlijecenju ili ne? Ako nije izlijecivo, koliko se bolest moze drzati pod kontrolom? Terapija koju uzima je xeloda+oxaliplatin+avastin, 6 mjeseci. Da li smije da pije cijedjene vocne sokove (citrusi, mrkva, jabuka, cikla) za vrijeme kemoterapije? Posto mu markeri ni prije operacije nisu bili poviseni, kako ce raditi kontrole? Veoma zahvalan na odgovorima.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.05.2010. 19:50

Ako je provedena zaista radikalna operacija, to jest ako su zaista odstranjene sve tumorske mase iz organizma, vaš se otac može nadati daće ući u onih 30%. Naravno potrebno je sprovesti kemoimunoterapiju koju ste naveli da otac prima. Navedeni loši prognostički čimbenici sada više ništa ne znače za vašeg oca, budući su se već pojavile metastaze u jetri koje su na sreću odstranjene. Naime ti prognostički čimbenici imaju neko značenje samo onda kad u trenutku opercije primarnog tumora na debelom crijevu metastaze ne postoje. Tada ti čimbenici ukazuju da postoji veća opasnost nastanka metastaza.

lenim

17.05.2010. 12:15

Puno Vam hvala!

marija1106

21.05.2010. 10:20

Dobar dan...imam jedno pitanje..mom tati je dijagnosticiran tumor na debelom crijevu, uskoro će na operaciju. No pronađene su mu i metastaze na jetri. Rekli su nam da će nakon operacije poslati tumor na analizu te kad saznaju točno o kojem se tipu radi prepisati kemoterapiju (on je u bolnicu Rebro). Zanima me kakve su mu šanse za izlječenje odnosno zalječenje bolesti te koliko će trajati oporavak? Doktor nam je rekao da če cca 7cm crijeva odrezati. Hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.07.2010. 22:00

Izgledi vašeg oca za dugotrajno preživljenje i eventualno izlječenje, najviše ovise o tome da li će za vrijeme operacije biti odstranjene i metastaze iz jetre i tumor debelog crijeva ili samo tumor debelog crijeva. Značajno bolji bi bili izgledi kada bi bile odstranjene i metastaze iz jetre.