Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak rektuma i daljnje liječenje


Autor Poruka

MravJole

02.03.2010. 15:00

Poštovani,

mama (1950.) je operirana prije mjesec dana sa sljedećom dijagnozom:
CA RECTI (C20)
Polypus colonis sigmoidei (D12,5)

Napravljen je zahvat po Milleru, te je amputiran anus, rektum i dio sigmoidnog kolona.

PHD nalaz je sljedeći:

Adenocarcinoma coli pT3N0
Adenocarcionoma pT2N0
Adenoma tubulovillosum cum displasia epitheliali gradus gravis

Opis:
Primljeni resecirani dio debelog crijeva s anusom dužine 8 cm u kojem se na 1 cm od anokutane granice nalazi ulcerirani tumor veličine 3,5 cm. Histološki je tumor građen dijelom od vezivne strome u kojoj se nalaze nepravilne adenoidne strukture koje su obložene atipičnim diferenciranim epitelnim stanicama. Tumorsko tkivo infiltrira mišićni sloj stjenke crijeva ali ga ne probija.
Iz okolnog masnog tkiva uz oba tumora se izolira 8 limfnih čvorova bez sekundarnog tumora.
U reksekcijskim rubovima i staplerskim prstenovima se tumora ne nađe.
U materijalu je je primljeni resecirani dio debelog crijeva glatke sluznice bez vidljive oznake koncem i odvojeno u istoj posudi se nađe polip na peteljci, veličine do 1 cm koji je histološki građen od viloznih nastavaka te umnoženih tubularnih žlijezda. Površni epitel kao i epitel žlijezda sa znakovima displazije srednje teškog stupnja do žarišno visokog stupnja. U stromi tvorbe upalni infiltrat mononukleara te eozinofila.

Napomena: histološki preparati su vrlo loše kvalitete.


Bila je na savjetovanju kod onkologa, koji je savjetovao 5 tretmana zračenja. A radiolog je rekao 25. Zašto razlika u broju terapija ne znam.
Mama zbog tog neslaganja te zbog smušenosti onkologa (nakon što je pročitao nalaz rekao je da treba kemoterapiju jer je probilo stjenku crijeva. Na to je mama pardonirala i rekla da joj je kirurg rekao da nije probilo. Na to veli onkolog da točno, ali da treba zračenje) nema povjerenja i ne želi nastaviti liječenje za koje nismo sigurni da je uopće potrebno, pa vas molim za vaše mišljenje. Dosta sam se informirala u vezi bolesti, stadija i popratnih liječenja, pa moram priznati da ne vidim razloga za daljnje tretmane. No vi ste stručnjak pa vas molim za preporuke te vam unaprijed zahvaljujem!

MravJole

04.03.2010. 11:10

Mama je proteklih dana posjetila troje liječnika od kojih su dvoje rekli da bi trebala proći zračenje i kemoterapiju, a jedan da ne vidi potrebe za tim.

Problem je u tome što liječnici ne argumentiraju svoje stavove, tako da mama nema povjerenja u njihove prosudbe.
Glavni argument pobornika nastavka liječenja je preventivno djelovanje. Da možda nije sve "očišćeno" do kraja pa da je zaostalo tumorskih stanica.

Mami nije jasno gdje je potrebno preventivno djelovati kada je anus amputiran, kao i rektum i dio sigmoidnog kolona. Postoje li podaci da se kod takvih dijagnoza i zahvata uistinu negdje vraća tumor? Čitala sam na ovom portalu i Mayo portalu da se kod karcinoma rektuma preporuča zahvat po Milleru jer se u suprotnom u 50% slučajeva tumor vraća. Ovdje je zahvat učinjen, trajno, i ne razumijem gdje bi se mogao vratiti!? Također, da se zračenje radi prije operacije i kod inoperabilnih tumora.

Rečeno je i da ima mjesec dana da razmisli i započne tretmane. Ne razumijem taj rok - što bi bilo ukoliko se odluči za tri mjeseca npr. ?

Molim vas, nemojte shvatiti ova pitanja kao ocrnjivanje vaših kolega, jer mi to ni u kom slučaju nije namjera. Stvar je u tome što želimo što je najbolje za nju, ali moramo biti stvarno uvjerene u argumente prije nego se odluči na bilo koji postupak.

Zanima me da li postoji kakav modus praćenja stanja krvnim pretragama (vidjela sam vijest na ovom portalu da postoje novi testovi)?

Iz osobnih okolnosti nisam u mogućnosti mamu pratiti na liječnička savjetovanja pa ih nisam sve to mogla osobno pitati, a čitajući vaše komentare sam dobila dojam stručnog i ozbiljnog lječnika, pa vas molim za vaš komentar i mišeljenje!

Puno hvala!!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.03.2010. 22:35

Kod vaše majke se zapravo radi o karcinomu anusa ili analnog kana, a ne rektuma kao što je navedeno u dijagnoszi. Analni kanal su završna/posljednja 4 cm debelog crijaeva. Povezuju ampulu rektuma s vanjskim otvorom, čmarom, a završava na anokutanoj granici. Taj dio debelog crijeva ima posebne anatomske karakteristike i tumori iz njega se šire u perirektalne, unutarnje ilijakalne, ali i u preponske limfne čvorove. Kod vaše majke se radi o stadiju pT2 N0 Mx, dakle o stadiju II. Adneokarcinomi koji nastanu u anusu su zloćudniji po svom ponašanju nego, mnogo češći u tom području, planocelularni karcinomi. Vaša majka ima oko 60% izgleda da preživi pet i više godina. Problem je s karcinomima anusa što i nakon radikalnog operacijskog zahvata, kakav je izveden kod vaše majke, često nastaju loklani recidivi i recidivi u limfnim čvorovima, osobito onima u preponama. U dijagnozi vaše majke je navedeno da se radi o karcinomu rektuma i to je ono što je najvjerojatnije zbunjivalo liječnike, budući je u patološkom nalazu navedeno da se tumor nalazi 1 cm od anokutane granice a to je područje anausa, a ne rektuma. Nema mnogo provedenih kliničkih istraživanja o tome koji je način (adjuvantnog/dodatnog) liječenja najbolji nakon provedenog operacijskog zahvata budući se u moderno vrijeme karcinom anusa vrlo rijetko liječi primarnim kirurškim zahvatom. Mnogo, mnogo češće se provodi primarna radiokemoterapija(zračenje uz istovremenu/konkomitantnu primjenu kemoterapije) i na taj način se izbjegava postavljanje kolostome. U slučaju vaše majke, zbog velike vjerojatnosti lokalnog recidiva i pojave metastaza u prepornskim limfnim čvorovima, preporučio bih provođenje zračenja područja zdjelice i prepona uz istovremenu primjenu kemoterapije 5-fluorouracilom. Takvo joj liječenje pruša najviše izgleda da se izbjegne nastanak lokalnog recidiva. Nakon provedenog zračenja i kemoterapije, da bi se izbjegla pojava udaljenih metastaza, preporučio bih provedbu i 6 ciklusa djuvantne kemoterapije po shemi 5-Fluorouracil + leukovorin-Mayo, budući se ipak radi o adenokarcinomu koji ima sklonost stvaranju i udaljenih metastaza.

MravJole

09.04.2010. 14:45

Poštovani,

puno vam hvala na iscrpnom odgovoru. Nije mi jasno zašto i vaši kolege nisu tako detaljni. Uvijek se osjećam kao broj ili "slučaj" kada neargumentirano iznose svoj sud. On je očito točan, ali mi smo ljudi koji želimo donositi informirane odluke iako nismo posvetili deset i više godina svog života medicinskom školovanju.
No to sad nije tema, govori više o razlozima cijenjenja vašeg pristupa...

Moje sljedeće pitanje je vezano za zračenje.

Mami je preporučeno šest ciklusa kemoterapije , a između drugog i trećeg bi se obavilo zračenje. (Prvi ciklus je već obavila)
Mama je bila prije na konzultaciji kod "priznatog" stručnjaka koji je rekao da je potrebno da naglasi kako nema maternicu i jajnike, da je potrebno obaviti pretragu da se vidi da li se crijeva povlače (ako sam dobro shvatila). Jer da se ne bi crijeva oštetila.
Ovaj liječnik koji ju sad i liječi, nije uopće reagirao na tu informaciju, dapače rekao je da i bolje, da će joj biti lakše.
Možete li molim vas, to prokomentirati?

Osim toga zanimaju me nuspojave zračenja. Na internetu sam vidjela informacije o vrlo teškim nuspojavama, da se ne može kontrolirati uriniranje i do dvije godine kasnije, da su noge trome i sl. Možete li mi reći kakve su dosita nuspojave, što je za očekivati?

I je li uistinu neophodno potrebno ići na zračenje ako već uzima kemoterapiju?

Puno vam hvala na odgovorima, ni ne znate koliko nam to svima puno znači.
Kada je čovjek tako teško bolestan, osjeća se toliko sam, ali kada se čak i loše vijesti prime na ovakav ljudski način, ipak je puno lakše prihvatiti.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.04.2010. 01:40

Budući je kod vaše majke najveća opasnost od lokalnog recidiva, zračenje je svakako potrebno. Potrebno je ozračiti i prepone/ingvinume jer karcinomi anusa često metastaziraju u limfne čvorove u preponama. Prilikom zračenja nastoji se zračenja poštediti crijeva jer to može dovesti do proljeva i trajnijeg oštećenja crijeva. Crijeva su pokretna unutar trbušne šupljine i spuštaju se u zdjelicu(a taj dio se mora zračiti) u stoječem i ležečem položaju. Da bi se izbjeglo ozračivanje crijeva, kada se zrači zdjelica bolesnik se stavlja u položaj s povišenom zdjelicom u odnosu na ostali dio trbuha i tijela. Tada se crijeva"povlače", pod djelovanjem sile teže iz zdjelice u viša područja trbušne šupljine i na taj način ih se "izmakne" iz područja zračenja. Na to je prvi liječnik mislio kada vam je to spominjao. Zračenje zdjelice koji puta može imati teške nuspojave, ali se to ipak rijetko događa. Te nuspojave se dobro liječe i prolazne su.