Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Stadij 4 kolorektalnog karcinoma


Autor Poruka

tod1

10.04.2010. 20:01

Poštovani doktore,

Pišem Vam u ime moje rođake koja je nedavno operisana od karcinoma rektuma, inače ima 40 godina.

Početkom ove godine javila se na internistički pregled zbog gubitka težine, povremene krvi u stolici i kašlja. UZV pregledom abdomena uočen je polip od 1 cm na zidu mokraćne bešike. Odmah je upućena urologu a preporučena je i rektoskopija.

08.02. je urađena TUR BT. Tumor je bio vilozni, 1,5 cm, retrotrigonalno u visine desnog ureteralnog ušća. PH analiza je pokazala CARCINOMA VESICAE URINARIAE TRANSITIONAL CELL GRADUS I.
Na otpustu je urađena rektosigmoidoskopija, koja je pokazala na 3-5 cm od anokutane linije ulceroznu promjenu. PH analiza je bila ADENOCARCINOMA INTESTINI CRASSI GRADUS II.

Preop.nalazi-3 lab.analize, tm markeri CEA i Ca 19-9, RTG pluća, UZV abdomena, ginekološki pregled, ginek.UZV, kolposkopija nisu pokazali raširenost bolesti. MRI male karlice i endorektalni UZV su pokazali T2 tj. T3 lokalnu raširenost tumora.

26.03.nakon 3 dana tzv. flash radioterapije urađen je op.zahvat.Dijagnoze sa otp.liste su:

Adenoinfiltratio recti cum infiltratio fac.post.vaginae
Infiltratio in hepate(mnogo metastaza, od 5 mm do 5 cm u skoro svim segmentima)
Cystae ovarii bilaterrales
Op:Laparotomia explorativa
Colostomia bilateralis


Moja pitanja za Vas su:

1.Koliko je česta pojava 2 primarna karcinoma odjednom kod mlađe osobe? Nema porodičnu anamnezu za maligne bolesti, niti faktore rizika za ova 2 karcinoma.

2.Kako je moguće da ništa nije ukazivalo na toliku raširenost bolesti? Ili se bolest razvila u tako kratkom vremenu od dijagnoze do zakazivanja termina operacije?Jesu li adenokarcinomi rektuma toliko agresivni?

3.Šta dalje? Onk.konzilij je preporučio sistematsku palijativnu terapiju. Čekamo drugi konzilij 19.4.koji će odlučiti o konkretnom izboru citostatika, zračenja i event.primjeni Avastina.
Shvatam da je u pitanju stadij 4 i da je petogodišnje preživljavanje 0-7%. Kakve su joj šanse sa i bez hemioterapije?Da li je radioterapija bolji izbor?



Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.05.2010. 19:50

Radi se o vrlo uznapredovaloj bolesti s metastazama u jetri.U tom stadiju, stadij 4 kao što ste sami naveli, bolest je neilječiva. Bez ikakvog liječenja ima oko 30% izgleda da preživi godinu dana. Uz liječenje kemoterapijom i bevacizumabom("Avastin"blunk izgledi su značajno bolji. Uz takvo liječenje ima više od 50% izgleda da preživi dvije godine, a ako dođe do vrlo dobrog odgovora na liječenje tada su izgledi produljuju i do 3 godine.
Dva zloćudna tumora kod iste osobe mlađe od 40 godina javljaju se vrlo rijetko. Liječnik, onkolog bi trebao provjeriti rizične čibenike u obitelji i okolini da se zaštite ostali članovi obitelji.
Na žalost, glavna je karakteristika tumor da u ranoj fazi stvaraju vrlo malo simptoma, a kada se simptomi pojave tada je gotovo uvijek tumor već u uznapredovaloj fazi. Najraniji simptom tumora debelog crijeva je anemija, a tumora mokračnog mjehura krv u mokraći.