Home / Forum / Bolesti i stanja / Rak debelog crijeva / Tumor debelog creva

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 252

Broj poruka: 779

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Zagreb, Vinogradska 29

Tumor debelog creva

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

myms-87

03.11.2009. 15:45

Postovani, da li biste mogli da mi razjasnite sledeci nalaz i dijagnozu:

Patolosko histoloska dijagnoza:
adenocarcinoma, gradus I
Po Dukesu: c2
Po TNM-u: T3N5 (5/11) MX
U 5 od 11 nadjenih limfnih cvorova se nalazi tumorsko tkivo.

Nalaz: makroskopski: reseciran deo debelog creva duzine 28cm. Na jednom delu se vidi tumorsko tkivo velicine 6,8x6,5x1cm, ulcerovegetativnog tipa i zahvata celu cirkumferenciju, zuckasto belicaste boje, tvrde konzistencije. Ostali deo creva je difuzno hiperemican. Najdeno 11 limfnih cvorova.

Otac ima 60god. 9 oktobra je imao operaciju, uradjena mu je kolostomija. Zanima me koji je ovo stadijum tumora i da li ovo sto se tumor pojavio u limfnim cvorovima znaci da je vec metastazirao?

Doktori su prilikom operacije pregledali ostale organe i rekli da nema vidljivih metastaza ni na jednom organu, radice se skener da se proveri da li ima mikrometastaza. Nakon druge operacije kada ce mu ukloniti stomu trebao bi da pocne da prima hemoterapiju.
Molim vas da mi razjasnite nalaz, unapred zahvalna

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.12.2009. 22:45

Radi se o dosta uznapredovalom tumoru koji je već zahvatio limfne čvorove u trbuhu. Operacijom je odstranjeno svo tkivo tumora i svi zahvaćeni limfni vorovi.Toje stadij C po Duke-u. Prosječno 5-godišnje preživljenje u tom stadiju je oko 38%. Zbog zahvaćenih limfnih čvorova postoji opasnost da se metastaze pojave u drugim limfnim čvorovima u abdomenu ili u drugim organima(jetra, pluća). Potrebno je provesti dodatno/adjuvantno liječenje citostaticima(kemoterapija) da bi se ta opasnost smanjila i povećali izgledi za dugogodišnje preživljenje. Kemoterapija te izglede povećava za oko 25%.