Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Apsces dojke ili nešto drugo


Autor Poruka

arius

21.09.2016. 15:05

Poštovana, prije 2 mjeseca, točnije 18.7. probudila sam se sa bolnom kvrgom u lijevoj dojci. Budući da sam dojilja, koja sam tada dojila svoje drugo dijete gotovo 5 mjeseci bez problema (prvo dijete14 mjeseci bez problema), pomislila sam da je riječ o zastoju mlijeka, pa sam sutradan otišla kod doktora opće prakse, koji me nije pregledao nego samo dao antibiotik Novocef 5 dana, budući da sam istovremeno dobila i upalu uha, rekavši kako će taj antibiotik djelovati i na dojku, međutim, nije djelovao. S obzirom da sam bila svo to vrijeme na putovanju, nisam imala svog doktora u blizini, pa sam telefonski zvala moju ginekologicu koja mi je propisala Silapen 10 dana. Dojka je u međuvremenu pocrvenila, imala sam dvije kvrge, jednu u GLK, drugu u DLK. Po savjetu liječnika, masirala sam dojku, izdajala, stavljala obloge, ali mlijeko je sve više nadolazilo, a problem se nije riješio. Vođena sam stalno pod dijagnozom mastitisa mada temperaturu nisam nijednom imala. Nakon 5 tjedana sam osjetila i bol i oteknuće limfnih čvorova u lijevom pazuhu.Svo vrijeme sam i dojila. Nakon punih 6 tjedana od pojave prvih simptoma vratila sam se s puta i otišla zatražiti direktno pomoć kod moje ginekologice u Našicama, koja me uputila kod kirurga, a kirurg na uzv. Prvo sam otišla na uzv u Polikliniku Sunce gdje su mi preporučili citopunkciju (nalaz u prilogu), međutim, sutradan sam upućena ponovo na uzv u Dom zdravlja gdje mi je rečeno da se vidi apsces u formiranju i da se punkcija ne radi pod upalom, jer se upala može proširiti, što su mi potvrdili i ginekologica i kirurg. Ginekologica mi 29.8. propisuje Bromergon, a potom me upućuje na inciziju, koja je napravljena 02.9. Napravljena su 2 reza, gore i dolje, i umetnut je dren, koji je nakon 3 dana izvađen. Sad je prošlo već skoro 3 tjedna od incizije i meni je rana još uvijek otvorena, još uvijek se stvara gnoj, dojka je još tvrda na dodir, a osjećam već nekoliko tjedana i bol u ramenu, ispod pazuha i na jednom određenom mjestu u lijevoj lopatici, pogotovo kad ležim. Mlijeko mi se još nije u potpunosti zaustavilo iako još pijem Bromergon. Prije operacije mi je uveden Sumamed 6 dana, a nakon nje Medazol i Klavocin 2 tjedna, zatim Klimicin kojeg još pijem. Pred koji tjedan primijetila sam i roze mrljice na areoli, a koža same dojke s unutarnje strane na kojoj nema reza je i nekako tvrda i zadebljana.
Je li moguće da se radi o nečem ozbiljnijem od apscesa? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Katarina Antunac, dr. med.

29.09.2016. 10:15

Poštovana,
iz navedenog mislim da se ipak radi "samo" o teškoj upali dojke ali s obzirom na opisane promjene koje se sad javljaju na areoli te bol u području lopatice, svakako se čim prije javite kirurgu

arius

02.11.2016. 17:45

Poštovana! Nakon obavljene 2.operacije navodnog apscesa, tkivo je poslano na phd analizu, a krv na tumorske markere i dijagnosticiran mi je rak dojke.
Napominjem da se na uzv i mamografiji nije ništa vidjelo, da imam 35 godina, nemam opterećenu obiteljsku anamnezu i dojila sam.

Molim pojašnjenje nalaza biopsije:
Carcinoma mammae sinistrae, G3
Opis nalaza biopsije:
Na konzultaciju je primljeno 13 parafinskih kocki te 13 pripadajućih HE stakala originalnog broja 1761/16-A, B, C
Mikroskopski se na prerezima s oznakama A, B i C vidi tumorsko tkivo građeno pretežno od solidnih nakupina i tračaka atipičnih slabo diferenciranih epitelnih stanica s do 31 mitoza/10VVP, mjestimice uz nalaz multinuklearnih orijaških stanica tipa sinciciotrofoblasta. Uz opisani invazivni tumor nađu se i područja duktalnog "in situ" karcinoma visokog gradusa uz nalaz žarišta komedo nekroze, te opsežna limfokapilarna invazija u žilama. Histološki se nalazi vrlo malo održanog parenhima dojke koji pokazuje laktacijske promjene.

Imunohistokemijski tumorske stanice negativnu reakciju na ER (0) i PR (0). Reakcija na HER2 (0) je negativna. Proliferacijska aktivnost mjerena s Ki67 iznosi 70%.

Obzirom na imunihistokemijski profil nalaz odgovara trostruko negativnom molekularnom podtipu tumora.

Histološki nalaz u primljenom i pregledanom materijalu odgovara duktalnom invazivnom karcinomu, G3, a na temelju dobivenih kliničkih podataka radi se o inflamatornom karcinomu.

MR dojki-npl, proces 12 cm sa meta. promjenama u lijevoj aksili, susp.meta.promjenom u desnoj aksili te nalazom na plućima.
Klinički veći dio dojke zauzet tm masom, u lijevoj aksili konglomerat čvorova, u desnoj aksili palpabilan 1 čvor promjera 2 cm.
Obzirom na proširenost bolesti liječenje treba započeti se neoadj.terapijom.

Danas sam bila na uzv limfnih čvorova gdje je potvrđen i pozitivan limfni čvor iznad ključne kosti, a u desnoj aksili je rađena punkcija, nalaze još nemam.
Predložen mi je pregled pet-ct-om, a u ponedjeljak imam zakazano kod interniste onkologa.

Molim Vas pojašnjenje nalaza, o kojem točno tumoru se radi i kakve su mi prognoze.



Katarina Antunac, dr. med.

03.11.2016. 11:30

Poštovana,
prije svega, jako mi je žao zbog postavljene dijagnoze. Nekad (doduše rijetko) se ovakvi trostruko negativni tumori javljaju tijekom trudnoće a tijekom laktacije budu zamaskirani pod kliničkom slikom mastitisa, kao što je kod Vas bio slučaj. Dakle, radi se o upalnom tumoru lijeve dojke koji se proširio i na pazuh. Postoji sumnja da je zahvaćen i pazuh desno (svakako treba pričekati i nalaz punkcije) a na MR-u se navodi i nekakav nalaz na plućima, iako se ne opisuje kakav točno.
Svakako se slažem da treba napraviti PET CT kako bi se točno utvrdila proširenost bolesti a potom započeti s kemoterapijom. Kako je tumor trostruko negativan, mogućnosti sistemskog liječenja su ograničene na kemoterapiju, dakle niste kandidat za hormonsku ili antiHer2 terapiju.
Ukoliko obrada pokaže da je tumor ograničen samo na dojku (što uključuje i drugu, desnu dojku i pazuh) uz kemoterapiju a potom operativni zahvat i zračenje, postoji mogućnost izlječenja.

arius

03.11.2016. 16:20

Puno Vam hvala na iscrpnom odgovoru. Lp

makic80

14.11.2016. 12:05

Pozdrav za clanicu arius!!! I sama sam se nasla u slicnoj situaciji. Potpuno Vas razumem i drzim palceve da sve prodje OK! Kako ste sada? Kako podnosite terapiju? Ja sam trenutno na hemioterapiji..dojku su odsekli radikalno, tripl negativni karcinom, nikakva genetika sto se tice tumora..Lecena kao mastitis mesecima dok nisam otisla na biopsiju privatno.
Bebu mi sada cuvaju drugi, na zalost mora tako dok se mama ne izleci. godinu dana treba za lecenje i posle je sve lakse!
Veliki pozdrav i hrabro!