Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Benigni tumor


Autor Poruka

Drugarica

28.10.2009. 13:05

Mojoj drugarici su ustanovili da ima benigni tumor dojke, velicine 17 mm na desnoj i 10 mm na levoj dojci. Zanima me da li je to opasno ? Kako se leci, kako se otklanja? Molim odgovor sto pre. Unapred hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

30.11.2009. 22:35

benigni tumori su dobroćudne tvorbe u dojkama. Ne mogu se liječiti i neće nestati samiod sebe. Potrebno ih je odstraniti operacijom.

SelmaMjau

21.08.2010. 22:15

Poštovani, molim Vas za pomoć.
Prije 2 dana bila sam na UZV dojki, i ovakav je nalaz:
Ehografski se u parenhimu dojki obostrano vide mastopatske promjene sa mjestimično vidljivim cističnim strukturama promjera između 3 i 5 mm, a najveća je smještena na nivou GMK lijeve dojke, promjera do 7 mm.
Na nivou GMK lijeve dojke, na 2 h, prisutna je ovalna hipoehogena Tm struktura solidne građe dimenzija 8x4mm, aspekta benigne fokalne lezije. Signifikantno uvećanih limfonoda u axilama nema.
Eho kontrola za 6 mjeseci.
Međutim, prije nekoliko mjeseci dijagnosticiran mi je PCOS. Pila sam Utrogestan 3 mjeseca, i jajnici su se smanjili, a hormoni smirili (uredili). Budući da mi je desni jajnik i dalje uvećan ginekolog mi je preporučio Diane 35 naredna 3 mjeseca. Danas sam uzela prvu tabletu, ali nisam sigurna da li će mi ove tablete štetiti budući da je nalaz ovakav. Doktorica koja mi je radila UZV imala je uvid u nalaz ginekologa, i nije mi ništa spomenula da ne bih trebala piti Diane 35.

I ako nije problem da mi protumačite ovaj nalaz, budući da mi je doktorica rekla samo da nemam razloga za brigu, i da je to česta pojava kod mladih djevojaka. Imam 22 godine.
Unaprijed hvala.
Pozdrav!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.09.2010. 00:15

Kod vas se radi o benignom tumoru u dojci, najvjerojatnije fibroadenomu što se često nalazi kod mladih djevojaka. Možete slobodno uzimati preporučene vam tablete, one neče utjecati na stanje u dojkama. Svakako nastavite s kontrolama stanja dojki ultrazvukom i ginekološkim kontrolnim pregledima.

katarina82

29.09.2011. 14:30

Poštovani!

Zovem se Katarina,imam 29 godina,javljam se vezano za ovu temu.Krajem prošle godine sam bila na ultrazvuku grudi i dijagnosticirani su mi fibroadenomi,planiram radit punkciju pa me samo zanima pošto pijem kontracepcijske pilule,prvenstveno zbog velikih problema sa ciklusom,koliko to utječe na taj postupak i na moguću operaciju(ako dođe do nje )??Znači ne planiram prestat pit pilule jer bez njih teško funkcioniram!! Nadam se da ćete mi odgovorit.

Unaprijed zahvalna!

lela 2

17.10.2011. 22:30

fybroadenom mammae L sin

Postovani,,
ovo u naslovuu mi je receno kad sam otisla na UZ pregled dojke,jer sam prilikom palpacije primjetila meni neobicnu kvrzicu!međutim, na pregledu ta moja zamjecena kvrzica je obicno masno tkivo (tako kaze doktorica),ali mi je nasla taj mali fibroadenom koji ja uopste nisam osjetila!
pa u nalazu pise:
U lijevoj dojci supramamilarno suspektan fibroadenom vel. 10x6mm. Desna dojka bez patoloskih promjena. Limfni cvorovi se ne evidentiraju!
pregled sam radila privatno kod Doktorice Nejra Pašić iz Sarajeva, i rekla mi je da se javim opet za 6-12 mjeseci,da to nije nista strasno i da se treba pratiti eventualno nekad otkloniti! nije mi rekla da uradim neke druge nalaze itd..

Molim Vas zeljela bih cuti i jos jedno misljenje strucnjaka,ovdje na forumu cure pricaju o punkciji da li trebam to raditi ili sta vec????
unaprijed hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.11.2011. 23:15

Odgovor za Katarina82: Možete slobodno nastaviti uzimati kontracepcijske tablete, one niti najmanje ne utjeći na stanje u dojkama niti na postupak punkcije, a niti na nalaz.

Odgovor za lela 2. Fibroadenom je benigni tumor i sve što vam je doktorica rekla je točno. Jedino što bih vam savjetova je da učinite mamografsko snimanje dojki. na mamografiji se stanje u dojkama vidi znatno jasnije, a i ostaje slika na rendgenskom filmu s kojom se onda uvije može usporediti neki budući nalaz i vrlo ročno vidjeti razlika i na taj način točnije postaviti dijagnoza.

fanky

04.12.2011. 05:20

Poštovani,
imam 35godina. Već 3 godine kontroliram fibroadenom u dojkama svakih 6 mjeseci.Najnoviji nalaz glasi ovako:gušći žljezdani parenhim pregrađen vezivnim tkivom.U desnoj dojci vidljivo je više cističnih tvorbi, pretežno u gornjem lateralnom kvadrantu te u oba donja kvadranta.Promjera su od 4 do 11 mm.U području lijeve areole na 7h vidi se manja potkožna cistična formacija.promjera oko 5mm.koja može odgovarati cističnoj tvorbi lojne žlijezde. U gornjem lateralnom kvadrantu lijeve dojke i dalje vidljiva oštro ograničena hipoehogena žarišna lezija promjera pkp 9cx3 mm koja je prij 20 mjeseci punktirana pod kontrolom UZV.Ne vidi se promjena veličine ili ehostrukture te tvorbe .Pektoralni mišići i pektoralna fascija urednog su nalaza.Obostrano u aksilama, pojedinačni sitni limfni čvorići promjera do 7mm. preporuča se citološka punkcija cistične tvorbe arole i cistične tvorbe lijeve dojke..

S obzirom da se ista tvorba punktira već drugi puta u razmaku 20 mj(i opet je iste dimenzije ko i prije prve punkcije) što preporučate Vi ?
Lp
fanky

Sanjiica

07.12.2011. 13:45

Ja bih vas zamolila ako možete nešto da mi kažete o nalazu UZV dojke, imam 23 godine nemam nikakvih bollova u dojkama osim pred menstruaciju,
na ultrazvuku mi je doktorica pronašla neku tvorbu ali kaže da je sigurna da nije ništa zloćudno i da se pomjera i mekano je, evo nalaz:

Parenhim dojke srednje razvijen,
uredne je strukture,
lijevo se uočava iznad mamile u medioklavikularnoj liniji ovalna, hipogena, jasno ograničena tvorba sa većim dijametrom
paralelnim sa ravni kože, dimenzija oko 12x7mm, nalazu aksilama obostrano uredan.

Hvala unaprijed

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.12.2011. 23:40

Odgovor za fanky: Ako se tvorba u dojci nije promijenila niti izgledom niti veličinom ne vidima trazlog zašto ju ponovno punktirati. Međutim čini mi se da vam je u drugom nalazu ultrazvuka preporučena pinkcija cističnih tvorbi uz areolu, a ne već prije opisanog "fibroadenoma".

Odgovor za Sanjalicu: Na temelju opisa koji ste naveli ne mogu zaključiti ništa o prirodi procesa u vašoj dojci. Ako vam je liječnica koja vas je pregledavala rekla da se radi o dobroćudnoj tvorbi, tada je to najvjerojatnije tako. Savjetovao bih vam ipak da nju upitate za dodatna objašnjenja.

Halima2

06.01.2012. 21:25

Postovanje.. Radila sam ehografski pregled, na nalazu pise slijedece: ehografski obostrano znaci f.c.m sa manjim izolovanim anehognim zinama obostrano najveca promjer 6x6 mm.lijevi supram i lijevo na 3 sata promjera 6x5 mmi desno supram 5x5 mm pravilnih rubova i kontura. aksile slobodne.
Iscjedak ne.. NHT ne..

Mozete li mi odgovoriti o cemu se radi.. Da li je nesto ozbiljno..Hvala unaprijed..

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.07.2012. 19:10

Ne radi se o ničem ozbiljnom. Nalaz pokazuje fibrocistične promene u dojkama, a to je stanje koje se tijekom živora razvija kod većine žena u većoj ili manjo meri. Posljedica e stalnoh periodičnih(menstruaciski ciklusi) hormonskih stimulacija pa destimulacija tkiva dojki.