Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u lijevoj dojci


Autor Poruka

pdinjar

07.06.2007. 00:45

Imam 22 godine, mama mi je operirala rak dojke.
Osjecam bol u lijevoj dojci, neposredno prije mjesecnice, ispod koje mogu napipati kvrzicu. Imam granulozni tip dojke(ako je to uopce bitno). Prije dvije godine na sistematskom su me uputili na pregled, no nisam otisla jer vjerujem da je to cista koja se upalila! Uskoro cu otici na pregled, ali bi htjela cuti vase misljenje. Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.06.2007. 11:05

Bolovi u dojkama prije mjesečnice su vrlo česta pojava i ima ih većina žena u većoj ili manjoj mjeri te se ne smatraju znakom neke bolesti.. Fibrocističke promjene također su česta pojava i ne smatraju se bolešću nego posljedicom normalnih periodičkih promjena hormonalnog stanja u organizmu žene i utjecaja hormona na tkivo dojke. Preporučam vam ipak da odete na ultrazvučni pregled dojki koji će utvrditi u kojoj mjei su te promjene kod vas razvijene. Preporučam vam i da pročitate neke moje ranije odgovore na ovom forumu u vezi s cistama u dojci i mastopatijom.

heidi

07.09.2008. 03:40

PoŠtovani!
Znam da je bol u dojkama kod mladih djevojaka česta i da se događa prije menstruacije,ali mene zanima koliko je normalno da bol postoji gotovo uvijek, i to puno više u lijevoj dojci. Dojka me boli samo na dodir i to je tako odkako sam počela koristiti kontracepcijske tablete. Mislila sam da ce proci kada se hormoni ustale, ali to traje sada vec vise od godinu dana...ne mogu napipati nikakvu kvrzicu. Trebam li otici na pregled ili je to sve normalno? Kome da se obratim za pregled? Imam 20 godina. Hvala

dm86

07.09.2008. 12:45

previse kompliciras!!!!!!!!
otidji na pregled kod onkologa (trazi uputnicu ili otidji privatno) radice ti ultrazvuk i kad dobijes nalaz pitaj doktora Tomeka za komentar. da te grudi bole neposredno prije mjesecnice je normalno ali ako smatras da bol ipak nije uobicajena otidji na pregled, posavjetuj se sa svojim ginekologom o tabletama i mirna si!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.09.2008. 18:35

Otiđite liječniku na pregled. On će utvrditi da li postoje kakve promjene koje bi mogle uzrokovati bol u dojkama ili je to samo prirodna pojava. Opasnost od tumora je vrlo, vrlo mala.

adrianna

02.02.2009. 23:55

i ja imam taj problem.imam 36 godina,par dana prije menstruacije osjetila sam probadanje u ljijevoj dojci i otisla sam na ultrazvuk dojke,na tom pregledu mi je doktor rekao da imam suplju cistu i da se moram svaki dan tusirat hladnom vodom,nakon 3 mjeseca moram opet ponoviti ultrazvuk nakon menstruacije i sad sam opet u predmenstrualnom razdobljub i opet me lijeva dojka na dodir boli vise nego desna,a vec je proslo 3 mjeseca ali me strah da se javim doktoru..sto da radim?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.02.2009. 22:35

Kod vas se, najvjerojatnije, radi o fibrocističnim promjenama u dojci koje pojavljuju vrlo često i u sklopu kojih nastaju i ciste, a ne smatraju se bolešću, ali mogu biti neugodne te izazivati bolove, a često i zbunju bolesnice. One su posljedica hormonalnih promjena tijekom menstruacijskih ciklusa. Same po sebi nisu opasne u pogledu nastanka tumora. Stanje je neizlječivo. Preporučam vam da i dalje budete na kontrolama i da jedamput godišnje napravite mamografsko snimanje dojki.

franka535

06.01.2012. 21:25

Imam 19.godina i rodila sam prije tri mjeseca. Mjesec dana nakon poroda sam pocela koristiti Lindynete, i otad imam jaka probadanja u lijevoj dojci, sto je najbolje, nisam dojila, a malenog nekada ne mogu podignuti koliko me boli. Molim Vas odgovor sto bi to moglo biti, Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.01.2012. 22:15

Nem mogu samo na temelju opisa simptoma postavljati dijagnozu. Otiđite liječniku na pregled da se utvrdi o čemu se radi. Mala je vjerojatnost da bi Lindynette bio uzrok. Tada biste imali bolove u obije dojke.

Marisela

09.01.2012. 01:20

Dr. Tomek,

Zamolila bih Vas za odgovor na moju situaciju, Ja sam 24.godišnja djevojka koja je imala problema s oblinim menstrualnim krvarenjima. Naime, ginekolog mi je propisao terapiju kombiniranim oralnim kontraceptivima (etinil estradiol/gestoden) i krenuli smo normalnom dozom a kak je krvarenje bilo nemoguće obilno doktor je propisao terapiju

4x1 kontracepcijsku pilulu dnevno (logest) dok se ne smanji. Naime ja sam pila takvu terapiju 2 tjedna. Uglavnom, imam sada strašnu bol u lijevoj dojci uz uvlaćenje bradavice na podražaj. Prije mi se nije uvlačila. Bol je oštrog i probadajućeg karaktera, od pazuha prema dojci tak osjetim. Naime , imam i uvećani limfni čvor u aksili promjera 2 cm. Ja sam obavila UZV dojki i punkciju limfnog čvora. nalaz je limfocitna hiperplazija, Naime, ja sam zabrinuta strašno, Dali mi ta terapija za sprečavanje obilnog krvrenja
može izazvat štetne posljedice i tumor u dojci? Hvala Bogu krvarenje je stalo i vršim daljnje pretage ali ginekolog to pripisuje stresu.

MOLIM VAS ja sam očajna, Da stvar bude gora čitam danas članak da WHO upozorava da su kontracepcijske pilule svrstane u kancerogene tvari I. skupine.

Dali imam razloga za brigu, Dakle, pila sam 1 mg estradiola i 0,375 mg gestodena (progesterona) 8 dana. Pomozite mi molim Vas.
Unaprijed hvala,

Marisella D.

ebeb

09.05.2012. 00:30

Poštovani,
imam 21 godinu i u posljednje vrijeme pred pocetak menstruacije osjecam bol u grudima. Međutim, mene muci to sto u lijevoj dojci mogu opipati nesto tvrdo i kad ga dodirem boli me. Da li imam razloga za zabrinutost?

Unaprije hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.07.2012. 23:50

Marisela
Nemate razloga za zabrinutost. Od kratkotrajnog uzimanja i većih količina hormona ne može biti nikakve štete niti se može razviti rak dojke. Čak i nakon nekoliko godina uzimanja kontracepcijske tablete ne uzrokuju rak dojke.

ebeb
Otiđite liječniku na pregled. On će utvrditi da li postoje kakve promjene koje bi mogle uzrokovati bol u dojkama ili je to samo prirodna pojava. Opasnost od tumora je vrlo, vrlo mala.

IMenka

22.05.2013. 12:25

Poštovani,

imala sam upalu lijeve dojke i 2 tjedna za redom bila Klavocin tablete koje mi je propisala moja doktorica, sada se upala smirila i trebala bi ići na uzv pregled. Željela bi uzv obaviti što prije pa me zanima trebam li raditi kakvu pauzu između zadnje popijene tablete i uzv ili ne? Zadnju tabletu sam popila jučer.

Unaprijed hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

07.06.2013. 10:10

Poštovana,
slobodno obavite traženi UZV bez obzira na vrijeme proteklo od završetka antibiotske terapije

Lulu 35

10.06.2013. 00:35

Molim vase misljenje u vezi mog UVZ !!!
Malo sam zabrinuta jer mi doktor nije nista objasnio ,a na nalazu svasta pise ,dosta toga mi nije jasno.Pregledao me je i rucno,pa s toga evo nalaza:

Dojke parenhimat tipa sa FC promjenama obostrano,lijevo na 2-3sata dvije manjr spojene ciste ispunjene guscim sadrzajem ukupnih dim. 10,2X5,5mm , iznad njih manja anehogena tvorba 6,6X3,3mm.Desno na 8 sati na oko 4cm od mamile hipoehogena cist.tvorba 4,7mm u promjeru.Duktalni sustav dilat do 3mm,slobodnog lumena,Cooperovi lig urednog toka,aksile slobodne kao i pektoralis.
Sada ne vidim sigurnih znakoba malig.
Dalje red.kontrole i samokontrole,u slucaju iscjetka kontrola odmah.Prije sljedeceg UVZ uciniti baznu mamografiju!!!

Nije napisao kad je sljedeca kontrola da li to znaci za godinu dana i dali je prerano za mamografiju s tim da imam 35 god.?Molim da mi
pojasnite nalaz i sto znaci duktali sudtav dilat do 3mm,te imam
li razloga za zabrinutost.Unaprijed zahvalna!!!

Katarina Antunac, dr. med.

20.06.2013. 17:15

Poštovana,
"duktalni sustav dilat do 3mm", znači da su kanalići dojke prošireni. To samo po sebi nije opasno. Također UZV-om nije nađeno sumnjivih promjena.
Svakako zasad nema razloga za brigu. Napravite UZV svakih 6-9 mjeseci. Za mamografiju nije prerano ali mamografija kod mlađih žena nije tako dobra dijagnostička metoda kao kod starijih radi veće gustoće žljezdanog tkiva kod mlađih žena te je stoga teže interpretirati nalaz..

jennita

26.06.2013. 23:25

Poštovana, trenutno sam u pmsu i zadnjih par dana osjećam bol samo u lijevoj dojci, inače me ponekad bole obje prije menstruacije a sada samo probadanje u lijevoj te nekad povremeno bol u leđima sa lijeve strane. i malo mi je nateknuta, više nego desna... Imam li razloga za brigu? radila sam samopregled ali nisam osjetila nikakvu kvržicu ili izraslinu .. inače mi je i majka operirala dobroćudni rak dojke pa sam malo zabrinuta.

Katarina Antunac, dr. med.

27.06.2013. 15:55

Poštovana,
izvrsno je što nite ništa napipali u dojci. Vjerojatno opisane tegobe nisu povezane s malignom bolešću, ali svakako bih Vam preporučila UZV dojki

mirma987

27.11.2013. 14:35

Mozete li mi mozda reći koji su mogući uzroci boli u jednoj dojci? Naime, ta dojka je uvelike manja od druge i boli me mozda tjedan dana. Trebam dobit menstruaciju uskoro, i inace me grudi bole prije nego sto dobijem, al ovaj put me boli samo jedna. Bol vremenom postaje jaca, neki dan cak nisam mogla spavati potrbuske. LP

Katarina Antunac, dr. med.

02.12.2013. 10:35

Poštovana,
bolovi u dojkama mogu biti različite prirode: od upale do predmenstrualne napetosti.
Svakako se javite svom liječniku koji će nakon razgovora s Vama te kliničkog pregleda moći usmjeriti daljnju dijagnostiku ukoliko ista bude potrebna.