Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinoma mammae ductale invasium


Autor Poruka

bibi

26.12.2007. 21:10

Poštovani!
Imam 29 godina i dijagnosticiran mi je rak dojke. Naime, nakon sumnje na fibroadenom, dobiveni su slijedeći nalazi, pa bih Vas molila ako mi možete pojasniti nalaze biopsije.
Isječak tkiva dojke 3,2:2:1,5 cm. Na prerezu je relativno dobro ograničeni, bjelkasti čvrsti tumor promjera 1,5cm koji se nalazi uz resekcijski rub. Histološki tumor je građen od proširenih kanalića ispunjenih atipičnim epitelnim stanicama te od manjih nakupina atipičnih epitelnih stanica između kojih je kronični upalni infiltrat. Ne vidi se angioinvazija.
Tumor spada u histološki gradus II, nuklearni gradus II.
Imunohistokemija: ER pozitivan u 40% jezgara u umjerenom intenzitetu, PR pozitivan u 10% jezgara u jakom intenzitetu, Ki67 proliferacijski indeks je 20%, HER2/neu je negativan.

Nakon tog nalaza savjetovan mi je odlazak kod onkologa koje je nakon pregleda i UZV napisao:
Dolazi zbog "2, mišljenja". Prije 2 tjedna op desne dojke. Planira se nastavak op. Unazad godinu dana napipala čvorić u desnoj dojci koje je zadnja 2 mjeseca postao bolno osjetljiv, Učinjen UZV i citopunkcija a nalaz odgovarao fcp s atipijom.
Supraklavikularne jame: b.o.
Aksile: u fiz granicama
Palpacijski nalaz: u GLK desne dojke op ožiljak. Krupnozrnate promjene obostrano uz pojačanu osjetljivost uz post op ožiljak.
Ultrazvučni nalaz: koža i potkožje urednog izgleda.
Žljezdani parenhim inhomogen, gust a centralno ektatični galaktoformni kanali. u GLK (uz donji rub ožiljka i prema medijalno) inhomogeno, hipoehogeno područje vel oko 13 mm s ehogenim odjecima - kalcifikati???
U desnoj aksili nekoliko limfnih čvorića očuvanog hilusa,
Supraareolarno lijevo na 12 sati također inhomogen areal parenhima vel oko 9 mm s dilatiranim kanalićima-???

Preporučam učiniti i biopsiju lijeve dokle na 12 sati u sklopu nastavka op liječenja desne dojke i aksile.

Preporučena mi je i kupnja implantata,(koji po riječima kirurga možda i neće trebati) pa kad to nabavim, javljam se kirurgu koji mi zakazuje op.

Molim Vas mišljenje.
Unaprijed hvala!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.01.2008. 20:00

Odstranjenjem tumora, zapravo samo biopsijom, liječenje je kod vas tek započelo. Po karakteristikama tumora i dobi, vi ulazite u skupinu bolesnica sa srednjim rizikom ili dugačije rečeno u skupinu bolesnica s nešto povećanim rizikom. Tumor se nalazio uz rub odstranjenog dijela što znači da je dio tumora najvjerojatnije ostao u dojci. Prema tome kod vas je potreban novi kirurški zahvat kojim će biti odstranjeno svo tkivo široko oko tumora i pazušni limfni čvorovi. Za vrijeme tog kiruškog zahvata svakako treba učiniti biopsiju i sumnjive promjene u lijevoj dojci. Obzirom da će nakon operacije biti potrebno zračenje preostaog tkiva dojke, nisam siguran da je primarna rekonstrucija dojke silikonskim inplantatom najbolje rješenje za vas. Nakon operacije, osim zračenja, kod vas će svakako biti potrebna i adjuvantna kemoterapija i adjuvantna hormonoterapija jer se nalazite u skupini bolesnica s nešto većim rizikom. Vrsta i intenzitet kemoterapije ovisiti će i o tome da li su pazušni limfni čvorovi već zahvaćeni tumorom ili nisu. Preporučam vam i da pročitate odgovor koji sam dao bolescnici pod pseudonimom Maja21. Vaš i njezin slučaj su vrlo slični, gotovo identični pa su vjerojatnosti ponovne pojave bolesti i koristi od pojedinih oblika liječenja jednake.

bibi

03.01.2008. 16:05

Poštovani!

Puno Vam hvala na odgovoru.Nadam se da Vam se mogu javiti i nakon operacije, kad ću znati i nešto više o zahvaćenosti limfnih čvorova.
Pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.01.2008. 15:40

Svakako se javite.

bibi

01.02.2008. 15:45

Postovani!

Evo dobila sam nalaze nakon operacije koja je bila 15. 01. Inace se osjecam poprilicno dobro.
Lijeva dojka...Primljen je isjecak dojke 4X4X2.5 cm u kojem se na prerezu nalazi bjelkasto zilavo tkivo promjera 2.1 cm. Histoloski se vidi umnozeno vezivo, zarista adenoze, involutivne promjene te zarista fibroadenomatoze. Radi se o slici adenoze dojke.

Nakon potvrdivanja nalaza da se radi o invazivnom karcinomu desne dojke na prethodno markiranom mjestu, zahvat je prosiren u skin sparing mastektomiju, evakuaciju aksile i rekonstrukciju sa silikonskim implantatom.

CA. MAMMAE DUCTALE INVASIVUM.
Promljen je isjecak tkiva dojke 2.8:2:1 cm gdje se na prerezu nalazi bjelkasti tumorki cvor promjera do 1 cm. Histoloski tumor je graden od tracaka i nakupina umjereno polimorfnih atipicnih epitelnih stanica koje su okruzene dezmoplasticnom stromom. Angioinvazija nije nadena. U okolici ima nesto urednog tkiva dojke, a mjestimice unutar urednog tkiva nade se proliferacija lobularnog epitela.
Tumor spada u histoloski gradus II (6 bodova), nuklearni gradus II.
Imunohistokemijski tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju ER na vise od 80% tumorskih stanica u jakom intenzitetu boje, PR je pozitivan na oko 15% tumorskih stanica u srednje jakom intenzitetu boje. Proliferacijski index je veci od 10% (30%).
Hercep testom tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju HER2/neu u intenzitetu boje + na oko 50% tumorskih stanica (negativan nalaz).

1.CA. MET. LYMPHONODI
3. CA. MAMMAE DUCTALE INVASIVUM

1. Masno tkivo 4:4:2 cm u kojem se nalazi 6 limfnih cvorova. Histoloski 1 cvor je prozet tumorskim tkivom.
2. Bjelkasto sivi isjecak tkiva 2:1.5:1 cm. Histoloski se vidi parenhim dojke sa zaristima floridne duktalne hiperplazije.
3. Dio tkiva promjera 11:10:4.5 cm oznacen je s jednim i dva konca. Na mjestu oznacenom jednim koncem, na prerezu se vidi tumorsko tkivo promjera 1.3 cm, a na podrucju oznacenom dva konca na prerezu je tumorsko tkivo promjera 3 cm. Histoloski oba tumora gradena su od prosirenih kanalica ispunjenih atipicnimepitelnim stanicama te od manjih nakupina atipicnih epitelnih stanica.


Kod onkologa sam narucena 26.2. tako da s nekom terapijom necu poceti prije ozujka.
Ono sto mene u biti najvise zanima je sto znaci ER, PR te proliferacijski indeks i njihovi postoci. Takoder sto znace jedan i dva konca koja se spominju u dijelu tkiva.

Jos jednom Vam se zahvaljujem na pojasnjavanju nalaza.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.02.2008. 00:30

Prema TNM klasifikaciji kod vas se radi o tumoru T2 N1 M0(x), dakle o kliničkom stadiju IIB. Bolesnice s tim stadijem bolesti imaju 68% do 75% izgleda da prežive najmanje 5 godina od postavljanja dijagnoze. ER i PR su oznake za hormonske receptore za steroidne ženske hormone u tumoru koji su u vašem tumoru pozitivni, a to znači da je tumor hormonoovisan te je nužno u liječenju primijeniti i hormonoterapiju. Proliferacijski index je postotak stanica u tumoru koje se nalaze u aktivnom procesu rasta. Kod vas je to 30% što je vrlo visoko, zapravo sve više od 10% je loš prognostički pokazatelj. Zbog tih karakteristika tumora i vše mlađe dobi ulazite u skupinu bolesnica sa srednjim rizikom, zapravo ste na granici prema povišenom riziku glede ponovne pojave tumora(metastaze). Zbog toga je kod vas nužno provesti adjuvantno-dodatno liječenje koje se treba sastojati od adjuvantne kemoterapije koja treba sadržavati antracikline(preporčljivo Adriamicin, ciklofosfamid i 5-fluorouracil; shema FAC), zatim, nakon kemoterapije i od adjuvantne hormonoterapije tamoksifenom(Nolvadex-om) u trajanju od 5 godina. Zbog multicentričnosti tumora i učinjene subkutane mastektomije, preporučljivo je provesti i lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju da bi se smanjila vjerojatnost lokalnog recidiva. Uz takvo liječenje, vaši izgledi će se povećati za oko 15%

Aries

29.10.2008. 14:50

Poštovani,
2001.g. odstranjen mi je fibroadenom na lijevoj dojci, te od tada svakih 6 mjeseci sa nalazom UZV odlazim na kontrolu. Kod dva poslijednjeg ultrazvuka u rujnu, ali i onoga prije u travnju nalaz nije pokazivao ništa, no ja na desnoj dojci pipam neku nakupinu, što sam i rekla liječniku - kirurgu na redovnoj kontroli. Nakon punkcije citološki nalaz glasi: U razmazu punktata nađe se obilno manjih i većih nakupina duktalnog epitela s izraženijom anizocitozom i anizonukleozom, dosta golih jezgra, tračci strome, kapljice masti i eritrociti. Fibrocistična promjena sa proliferacijom i atipijom, ne može se isključiti fibroadenom. Preporuča se PHV. Kirurg se složio sa preporukom. Zatraživši mišljenje kod dr. liječnika preporučeno mi je da napravim kontrolu za 4 mj. tj. da za sada ne idem na kirurški zahvat. Imam 34 godine i nisam rodila. Punkcija je rađena 12 dan ciklusa tj. sredinom ciklusa, bez ultrazvuka. Sada sam potpuno zbunjena i neznam kako postupiti. Molim savijet.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.11.2008. 23:30

Jedino biopsijom se sa sigurnošću može utvrditi o čemu se radi.

Radmila1811

20.10.2010. 12:20

Imam 58 godina i 2009. godine u 5. mj. mi je diognosticirano slijedeće:
carcinoma mammae ductale inv.I.dex.
meta lymphonorodum
tm vel. 2+1,5+2,1 cm
gradus(nuklearni i histološki) III
ER poz.70% srednje jakog intenziteta
PR poz. 20% srednje jakog intenziteta
HER 2-neu +++ na više od 30% tm stanica;proliferacijski indeks Ki67 je oko 50%
Učinjena mi je modificirana radikalna mastektomija s evakuacijom 10 aksila od kojih je u 9 nađeno tumorsko tkivo.
Prošla sam 6 kemoterapija (6xFAC), 20 zračenja i do sada 14 od predviđenih 17 terapija Herceptina.Pijem i Femara tbl 2,5 mg.Molim Vas da mi odgovorite koji su izgledi za izliječenje kod ovakve dijagnoze.Da li je poželjno tražiti i 18. terapiju Herceptina?
Zahvaljujem unaprijed

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.12.2010. 23:00

Na žalost kod va se radi o vrlo uznapredovalo,(9 pazušnih limfnih čvorova zahvaćenih metastazam), visoko zloćudnom, HRE2-pozitivnom zumoru koji je hormonski visokoovisam. Stadij je IIIA. Bez ikakvog liječenja vaši su izgledi da prežicite 10 i više godia bili samo oko 20%. Međutim provedenim dodatnim liječenjem kemoterapija, hormonoterapija i imnoterapija trastuzumab-om koji su kod va u tijeku vaši su se itgledi povećali za dodatnih 35%. TRastuzumab u trajanu godinu dana 17 doza je standardna terapija koja je pokazala najveću učinkovitost. Nema nikavog smisla inzistirati na 18. dozi trastuzumaba. Sada je za vas najvažnije da nastavite uzimati letrozol do ukupmo pet godina

teoma

17.12.2010. 16:25

Cijenjeni dr. Tomek

Radi se o mojoj majci (65god)
UPUTNA DIJAGNOZA:
Ca mammae sin.
Tm. cutis mamrnae sin.
Quadrantectomia et lymphadenectomia axillae sin.
Excisio

MAKROSKOPSKI OPIS:
1) Materijal označen kao “tkivo lijeve dojke, GLK, s lijevom aksilom" je isječak tkiva dojke označen kirurškim koncima, na shemi orijentiran u II kvadrantu, veličine 9x6x2cm , prekriven isječkom kože veličine 9x1,5 cm, te aksilarno masno tkivo veličine 7x5x1,5 cm. Resekcijski rubovi označeni su tušem. Lateralno straga i dolje nalazi se relativno dobro ograničeni sivobijeli čvrst najvećeg promjera 3 cm. lz aksilarnog masnog tkiva se izolira 7 čvorova promjera 0,5 do 1,7 cm.

2) Materijal označen kao "madež lijeve dojke" je isječak kože veličine 3x1,5x0,4 cm s dobro ograničenom bradavičastom sivkastom promjenom najvećeg promjera 2 cm. Resekcijski rubovi označeni su tušem.

MIKROSKOPSKI OPIS:
1) U makroskopu opisani čvor odgovara invazivnom i in situ duktalnom karcinomu dojke.
Histološki tip invazivnog karcinoma: duktalni, BDO (70%), kribriformni (30%)
histološki gradus: 1+2+2, G1
Histološki tip in situ karcinoma: duktalni, kribriformni (40%), papilami (30%), mikropapilarni (30%)
nuklearni gradus: 2
opseg: oko 40 %
Veličina cjelokupnog tumora: 1,2 cm
proširenost invazivnog karcinoma: oko 0,8 cm
Nekroza:
u invazivnoj komponenti: ne
u in situ karcinomu: da
Kalcifikati:
u invazivnoj komponenti: da
u in situ karcinomu: ne
Limfovaskularna invazija: da
Perineuralna invazija: nije moguće odrediti
Zahvaćenost kože: ne
Zahvaćenost fascije: ne
Rubovi resekcije: negativni
Okolina tumora:
benigne lezije: fibroza, ciste, mikrociste, mikrokalcifikati u sklerozirajućoj adenozi i unutar pravilnih acinusa i kanalića, kolumnama promjena, apokrina metaplazija, dermalni madež
epitelna proliferacija: blaga do umjerena epitelna proliferacija duktalnog tipa bez atipije epitela
ER (Allred skor/0-8/5+3): 8 (6-8 se smatra snažno pozitivnim)
PR (Allred skor/0-8/5+3): 8 (6-8 se smatra snažno pozitivnim)
Ki67: 16 % (15-30% se smatra umjerenom proliferativnom aktivnosti)
HER-2: negativan (slabo diskontinuirano membransko bojenje (+) u 30% stanica, negativno bojenje (0) u 70% tumorskih stanica)
Limfni čvorovi: 4/7
najveći promjer zahvaćenog limfnog čvora: 2 cm
proboj tumora kroz kapsulu: ne

2) U makroskopu opisana promjena odgovara seboroičnoj keratozi.

DG: 1) CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE SlNlSTRAE (pT1b)
CARCINOMA METASTATICUM LYMPHONODORUM (pN2)
NAEVUS PIGMENTOSUS DERMALIS
2) KERATOSIS SEBORRHOICA

Koliko je to ozbiljno i kakve su prognoze? Određena joj je kemoterapija. Da li je nužna?
Zahvaljujem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.01.2011. 00:10

Kod vaše majke se radi o nisko do srednje zloćudnom i visoko hormonski ovisnom tumoru koji je metastazama već zahvatio pazušne limfne čvorove, dakle o regionalno uznapredovaloj bolesti. Klinički stadij je IIIA što je dosta uznapredovali stadij. Izgledi vaše majke da bez ikakvog daljnjeg liječenja preživi 10 i više godina su oko 68%. Ako bude provedeno dodatno/adjuvantno liječenje kemoterapijom koja sadržava antracikline tada se izgledi povećavaju za oko 5%. A ako nakon kemoterapije bude provedeno i adjuvantno hormonsko liječenje aromataza inhibitorima u trajanju od 5 godina, izgledi se povećavaju za još dodatnih oko 5%. Dakle ako bude provedena i kemoterapija i hormonska terapija izgledi se povećavaju za oko 10%. Naravno, budući nije odstranjena čitava dojka, potrebo je provesti i zračenje dojke i ležišta okolnih limfnih čvorova da bi sprječio lokalni recidiv tumora. Morate sami, na temelju podataka oje sam vam naveo, odlučiti da li se kemoterapija isplati ili ne. Moje je mišljenje da bi provođenje kemoterapije svakako bilo korisno.