Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


citološki nalaz?


Autor Poruka

an_da

10.04.2007. 18:05

Molimo Vas što hitniji odgovor. Možda bez veze paničarim, ali... Mama, koja ima 61 godinu, napravila je nakon UZV-a i citilosku pretragu (iscjedak iz desene dojke), i u nalazi osim eritrocita, fagocita, nađen je i duktalni epitel. Baš taj duktalni epitel ne znam što je, a riječ duktalni se ne spominje uz baš lijepe stvari. Možete li mi reći nešto više o tome, molim Vas.
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.04.2007. 22:10

Ne trebate se uznemiravati. Navedeni citološki nalaz je potpuno normalan bez ikakvih naznaka nečeg lošeg, a najmanje tumora. Duktalni epitel označava normalne stanice koje grade mliječne kanaliće u dojci. Pridjev duktalni ne označava prirodu niti vrstu bolesti nego samo anatomsku strukturu to jest, u ovom slučaju mliječni kanalić u dojci. Latinska riječ duktus odnosno deminutiv ductulus znače vod/cjevčica. Na žalost u tim istim duktulima ili mliječnim kanalićima najčešće nastaje i karcinom koji se tada naziva duktalni karcinom i tu opet duktalni označava samo mjesto, strukturu u kojoj je nastao karcinom.