Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijagnoza- čitanje nalaza


Autor Poruka

Verica7

09.12.2013. 17:00

Urađena mi je desnostrana mastektomija , tumor je veličine 3.5.+ 1 cm , a iz aksile od 13 l.č. svi su neg . Tumor je trostruko negativan.

Dijagnoza : Ca mammae NOS , Gr : IIII , T2NOMX

E: neg
Her2/neu : neg
Ki67: 70

Unaprijed zahvaljujem , Verica !!!!

Verica7

09.12.2013. 22:20

Možete li mi reći o čemu se tu točno radi?? Hvala još jednom...

Katarina Antunac, dr. med.

16.12.2013. 12:10

Poštovana,
kod Vas je odstranjena desna dojka te je nađen tumor veličine 35 mm i još jedan (ili dio istog) veličine 10mm. Nasreću, tumor se nije proširio izvan dojke na limfne čvorove pazuha. Proliferacijski indeks tumora je visok. Hormonski receptori i Her2 su negativni što samo znači da niste kandidatkinja za hormonsku i antiHer2 terapiju. Vjerojatno neće biti potrebno ni zračenje.
Javite se onkologu radi dogovora o nastavku liječenja. Ovisno o Vašoj dobi te bolestima od kojih eventualno bolujete, najvjerojatnije će Vam biti ordinirana kemoterapija.

berica1234

29.01.2014. 20:05

Poštovani.. zanima me dijagnoza mog nalaza

citološki nalaz : razmazi punktata nepravilne lobulirane hipoehogene tvrobe dimenzija 14*8*14 koja se nalazi na 2h lijeve dojke i na 7 cm od lijeve mamile..

mikroskopski nalaz : u razmazima punktata nađene su skvame i po koji eritrocit. epitelni elementi nisu nađeni.

i mišljenje : materijual je preoskudan za postavljanje citološke dijagnoze , te je preporučena daljna obrada na indikaciju ordinarijusa..

Molim vas da mi objasnite dijagnozu ovoga nalaza...unaprijed vam se zahvaljujem...

Lijep pozdrav !!

Katarina Antunac, dr. med.

03.02.2014. 17:00

Poštovana,
u materijalu dobivenom punkcijom nije nađeno dovoljno stanica kako bi se moglo postaviti bilo kakvu dijagnozu. Vjerojatno će biti potrebno ponoviti punkciju.



dorothy

15.03.2014. 16:15

Postovani,
zamolila bih Vas da mi protumacite ovaj nalaz, s' obzirom da smo naisli na nezgodnu situaciju - naime, mojoj mami je odstranjena desna dojka pre mesec i po, i prvi rezultati su pokazali da nema metastaze. Zatim je uradjena analiza plocica koju smo dobili juce. I pazite sada ovo - na osnovu tog nalaza (mislim da se zove histopatoloski - HP) doktorka, onkolog, je rekla mami da nece dobiti nikakave hemioterapije, niti zracenje, vec samo tablete. Ali danas na konzilijumu grupa doktora iz Beograda saopsti da ce primati hemioterapije. Mozete samo zamisliti nase razocarenje... Napisacu vam taj HP nalaz i terapiju koja je odredjena i molim Vas da mi je desifrujete, cisto da znamo sta nas ocekuje i na sta da se pripremimo.
HP NALAZ: PH br 246: CD (intraduktalna komponenta do 10%) invasium mammae HG III NG 2 vel.tu. 2,4 x 1,6 x 1,4cm lgl 0/9 T2NOMx ER:8 PR:6 HER-2 gr +1 PS O
Odluka - u nastavku lecenja primeniti adj HT ACx4+ wTaxol - 12 apl, a potom uvesti adj. Nolvadex

P.S. Zanima me da li je uopste i validan nalaz da nema metastaze, shodno HP nalazu i terapiji koja joj je odredjena??? Laik sam sto se tice medicine i apsoluto se ne razumem u tumacenje nalaza. Veliko Vam hvala na odgovoru i iskreno se nadam da cu ga sto pre dobiti.

Katarina Antunac, dr. med.

21.03.2014. 15:25

Postovana,
iz PHD (HP, histopatoloskog) nalaza se ne moze reci ima li metastaza ili nema. PHD nalaz govori o vrsti i biologiji tumora koji je izvadjen, operiran a metastaze se traze drugim dijagnostickim metodama: RTG-om, CT-om, magnetnom rezonancom, UZV-om itd.
Kod Vase majke se radi o zlocudnom tumoru desne dojke velicine 24 mm (dakle T2) koji se nije prosirio na limfne cvorove pazuha. Tumor je hormonski ovisan sto znaci da je majka kandidat za hormonsku terapiju a Her2 negativan, sto znaci da majka nije kandidat za terapiju Herceptinom ili nekim drugim lijekom koji djeluje preko Her2 sustava.
Terapija koja ja propisana majci se daje kod bolesnica dobrog opceg stanja a koje imaju tumore visokog gradusa (kod majke je u pitanju gradus 3) kao dodatna terapija, dakle terapija nakon provedenog operativnog zahvata. S obzirom na vrstu propisane terapije te cinjenicu da se tumor nije prosirio na limfne cvorove pazuha, posredno zakljucujem da je iskljuceno postojanje metastaza. Majka bi trebala primiti 4 ciklusa kemoterapije AC, svaki ciklus u razmaku od 3 tjedna a potom 12 x paklitaksel (Taksol) 1x tjedno. Kemoterapija bi ukupno trajala 24 tjedna, dakle oko 6 mjeseci. 3 tjedna po zavrsetku kemoterapije zapocela bi s hormonskom terapijom (Nolvadex). To su tablete, uzimaju se 2 na dan tijekom 5 godina i uglavnom se dobro podnose. S obzirom da je odstranjena cijela dojka a tumor se nije prosirio na pazuh, nije potrebno provesti zracenje.

Hope1962

18.04.2014. 11:35

Molila bi Vas ako mi mozete pojasniti iduce sad radi se o mamografskom nalazu )
FCD; inicijalna MMG; nakupina amorfnih mikrokacifikata na granici GK LD .