Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


interesuje nas vase misljenje


Autor Poruka

predoje

14.02.2012. 10:40

Postovani Dr. Tomek
Pisem vam u ime moje supruge koja ima 40 god. i operisala je pre mesec dana rak desne dojke.Klinicka dijagnoza:Neo mammae dex.BI RADS DD4c T2 N1 M0
Operisana je 11.01.2012: Quadrantectomia mammae dex.cum dissectio axillae dex. Drainage.
Histoloska dijagnoza:
1. 236/12:Ca ductale invsivum gl.mammae (II NGII) tumor promera 15*8*10mm.DCIS prisutan u tumorskoj masi(komedo tip,II). Kalcifikati prisutni u tumorskoj masi.
2.257/12:Sinushistiocytosis lymphonodorum 0/14.
3.Spoj gornjih kv.
4.Menstrualni status:Premenopauza
CISH: Visoka amplifikacija
Tu markeri: Desno ER 6 (15%) PR 5 (1%) HER2 2+
Konzilijarno odluceno da se primeni adj.HT po AC protokolu preko DB IORS, a po zavrsetku HT lecenje nastaviti adj primenom Herceptina u tronedeljnim intervalima preko DB i uvodjenjem adj. hormono th Nolvadex 20 mg.dnevno.Takodje sprovesti postop zracnu th desne dojke u ambulantnim uslovima.

Molimo vas da nam date vase misljenje o postavljenoj terapiji i po vama sanse za izlecenje.
Veliki pozdrav i hvala unapred


caci2012

25.02.2012. 01:10

Postovani Dr. Tomek
Molim Vas za objasnjenje moje dijagnoze i Vase misljenje o mogucih promjena.
Moja je dijagnoza>
Na bazicnata mamografija obostrano se prati gust nodularen crtez so obostran prikaz na nevus kako i positen kalcifikat levo, ehosonografski granicno levo se demarkira naglasena ducrectazija do 6 mm.
Unapred puno hvala.
Zagrizena makedonka.

anavlis2903

10.03.2012. 21:40

Postovani Dr. Tomek
Moja majka ima 52 godine i operirala je prije mjesec dana rak lijeve dojke. Na otpusnom pismu je navedeno sljedece:

Dijagnoze
c 50.4 Carcinoma lobulare invasivum mammae.
estrogenski receptori poz. (+++)
progesteronski reeceptori poz. (+++)
negativna ekspresija na Her2 (1+),
sentinel node neg.

Operacija
op. 13.2.2012. mastektomia et extirpatio sentinel limfnog cvora
reconstructio cum expander protesis

LINFOSCINTIGRAFIJA – uradjena prije operacije
Nalaz – kod pacijentice se u podrucju oko TM tvorbe u lijevoj dojci injicira sa Tc 99 obiljezeni scentiscint. Na scintigramima vidi se propagacija radioindikatora u lijevu aksilarnu regiju gdje se prikaze jedan limfni cvor cuvar koji se na kozi markira u postranicnoj projekciji.

Ostali nalazi
Citoloski nalaz
Opis – BR 460
U RAZMAZIMA REZNE PLOHE LIMFNOG CVORA CUVARICE NALAZIM MALE I TRANSFORMIRANE LIMFOCITE TE STANICE RETUKULUMA.
TUMORSKE STANICE NE NALAZIM.
MISLJENJE : REAKTIVNA HIPERPLAZIJA LIMFNOG CVORA.
Patohistoloska dijagnoza
Broj biopsije – 880/12, Patohistoloska dijagnoza – 1.,2. Carcinoma lobulare invasivum mammae., Opis – 1. Intraoperativno primljen isjecak tkiva dojke vel. 5 x 4 x 2 cm gdje se 1,0 cm od jednog resekcijskog ruba nadje tvorba promjera do 1,2 cm. Histoloski nadje se tumorsko tkivo gradjeno od tracaka sitnijih atipicnih epitelnih stanica u dezmoplasticnoj stromi (''indian –file''), a koje mjestimice tvore i manje nakupine. Na 10 VVP nađe se do 2 mitoze. Imunohistokemijski tumorske stanice pokazuju izrazit pozitivitet na estrogenske receptore (+++), izrazit pozitivitet na progesteronske receptore (+++), negativnu ekspresiju na Her2 (1+), dok proliferacijska aktivnost tumorskih stanica (Ki-67) iznosi oko 13%. 2. Intraoperativno primljena i 2 uzorka tkiva dojke, veci promjera do 2,5 cm, unutar kojih se histoloski nadje takodjer gore opisano tumorsko tkivo., Klinicka dijagnoza – zlocudna novotvorina dojke, Materijal – 1. prelaz gornji ( tumor ) 2. donji med. kvadrant ( tumor )
Broj biopsije – 900/12, Patohiistološka dijagnoza - ./., Opis – Primljena je dojka vel. 10 x 8 x 7 cm sa defektom predhodno odstranjenih cvorova; histoloski u pregledanim rezovima nadje se slika fibrocisticne bolesti dojke uz zarista apokrine metaplazije, epitelne hiperplazije, adenoze, a nadje se i sitno zariste na jednom rezu promjera 0,2 cm koja odgovara tvorbi opisanoj u predhodnoj biopsiji 8 br. 880/12., Klinicka dijagnoza – zlocudna novotvorina dojke, Materijal – dojka – lijeva
Broj biopsije – 881/12, Patohistoloska dijagnoza – Sine metastasibus., Opis – primljen je limfni cvor promjera do 1,5 cm u kojem histoloski u pregledanim rezovima tumora nije nadjeno., Klinicka dijagnoza - , Materijal – sentinel

Operativni nalaz
Operacije:
jednostavna mastektomija jednostrana + extirpacija sentinel cvora
reconstructio mammae cum expander protesis
U prvom aktu se ispreparira i ekstirpira predhodno scintigrafski oznacen Sentinel cvor u lijevoj aksili. Potom se ucini ekstirpacija 2 tm tvorbe iz lijeve dojke koje se skupa sa Sentinel cvorom posalju na hitni PHD. Obzirom na nalaz (telefonski dojavljen od patologa) koji govori u prilog multicentricnom karcinomu i negativnom Sentinel cvoru, uccni se u drugom aktu mastektomija. U trećem aktu se ispreparira i pripremi dzep ispod lijevog pektoralnog misica te se implantira tkivni ekspander i u njega instilira 20 mL fizioloske otopine. Hemostaza, drenaza dojke te aksile, i savi po slojevima.

Preporuke
Javiti se na nastavak liječenja onkologu

Molim Vas da mi date Vase misljenje o nastavku lijecenja.
Srdacan pozdrav i unaprijed hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.07.2012. 22:05

predoje
Liječene koje je određeno vašoj supruzi ju u redu i potpuno je u skladu s nanovijim kliničkim medicinskim spoznaama. Uz takvo liječenje vaša supruga ima oko 94% izgleda da bude izliječena.

caci2012
Zbog ezika mi e malo teže proceniti nalaz, ali čini mi se da je sve u redu i da na mamografii nema znakova zloćudnog tumora.

anavlis2903
Radi se o nisko zloćudnom, niskoproliferativnom i visoko hrormonski ovisnom tumoru u kliničkom stadiju I, dakle u početnom stadiju. Izgledi za izlječenje su vrlo dobri. Postoji samo oko 3% opasnosti da vaša majka u sljedećih 10 godina umre od raka dojke i oko 4,5% opasnosti da u istom razdoblju umre od nekog drugog uzroka. Ako bude provedeno dodatno hormonsko liječenje (tamoksifen ili aromataza inhibitor ako je bolesnica već u postmenopauzi)ta će se opasnost smanti za dodatnih 1%.