Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Invazivni rak dojke


Autor Poruka

Aleks

10.09.2007. 17:55

Radi se o mojoj majci, pre dve nedelje operisanoj, cekaju se nalazi za hormonske receptore i HER2. Josuvek nikakvu terapiju nije dobila. Ima vidljivi blagi edem leve ruke, sa izrazitim edemom ispod pazuha (pretpostavljam kao rezultat uklanjanja limfnih nodusa).
Stara je 49god, josuvek ima redovit menstrualni ciklus.
Molim Vas za vase misljenje na osnovu trenutne dijagnoze, koju cu za 2 dana dopuniti rezultatima nalaza (ER, PR i HER2). Nadam se da razumete moju nestrpljivost.
Unapred zahvalan.

Klinicka dijagnoza i stadijum bolesti: Neo mammae l. sin.
OP: Tumorectomia. Biopsio ex tempore. Quadrantectomia mammae l. sin. cum dissectio axillae l. sin. Drainage

Histopatoloska dijagnoza i gradus: Ca ductale invasivum

Prikaz pacijenta:
Pacijentkinja stara 49 god.
Operativno lecena zbog tumora lokalizovanog na spoju gornjih kvadranata leve dojke, dimenzije 13x12x10mm, koji je HP verifikovan nalaz:
Ca ductale invasivum HG I, Nottingham score 3 pTlc.
Ivice resekcije nisu infiltrovane tumorskim tkivom, nema vaskularne invazije.

Uradjena je kvadrantektomija sa disekcijom aksile.

Preparat, disektat aksile HP nalaz: Sinus histiocytosis lymphonodorum (9 limfnih nodusa bez metastaza 9/0+, ukljucujuci i limfni nodus vrha aksile).

Konzilijum predlaze postOP RT ostatka leve dojke.
Radi odluke o adj. tretmanu, nalaze dopuniti receptorskim statusom tumora (ER, PR i HER2).

Aleks

14.09.2007. 18:00

Evo, u medjuvremenu su stigli i nalazi receptora:

Sve tumorske celije pokazuju nuklearnu estrogensku receptorsku pozitivnost.
Intenzitet reakcije: +.
Ukupan skor (Allred)=6 - pozitivan receptorski nalaz.

Sve tumorske celije pokazuju nuklearnu progesteronsku receptorsku pozitivnost.
Intenzitet reakcije: ++.
Ukupan skor (Allred)=7 - pozitivan receptorski nalaz.

C-erB-2 (Her2/Neu): Slaba uniformna membranska pozitivnost tumorskih celija. Receptorski status 2+.


Lekar je preporucio da se HER2 status odredi CISH metodom, na koju se kod nas nazalost ceka oko mesec dana.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.09.2007. 14:00

Slažem se! Svakako je potrebno sa sigurnošću utvrditi HER-2 status CISH metodom, budući to bitno utjeće na prognozu i odabir daljnjeg liječenja.

Aleks

28.09.2007. 20:30

Postovani, molim Vas za savet i neku okvirnu prognozu.
Josuvek cekamo rezultate CISH HER2.
U medjuvremenu, majci je prepisana terapija Nolvadex-om 2x10mg dnevno. Josuvek se ceka da zacele oziljci, kako bi se moglo poceti sa radioterapijom.
Majka redovno ide na kontrole kod lekar hirurga onkologa koji je i operisao, radjeno joj je punktiranje edema pod pazuhom u tri navrata, svaki put je sve manje. Lekar tvrdi da drugi vid hemioterapije u njenom slucaju nije uopste potreban, iako jos nisu poznati rezultati HER2 cish metodom, s obzirom da su limfni nodusi bili cisti (molim Vas pogledajte u mojoj prethodnoj poruci nalaz).
Majka radi vezbe za ruku, kako bi je ucinila pokretljivijom, uporno nastavlja da radi sve kao i pre operacije, bez obzira na objasnjavanja da je neophodno da ne opterecuje ruku.
Gledala je na televiziji neke, u najmanju ruku, idiotske emisije, u kojima su neki lekari govorili kako osobe sa rakom u najboljem slucaju prezivljavaju 2-3 god, sto je jako lose uticalo na nju. Sve vreme, otkako ke konstatovano da mora na operaciju, trudio sam se da se sto detaljnije informisem o svemu, iz prve ruke, iz strucne literarture, radova i svih mogucih relevantnih izvora, ali ona i dalje ne veruje ni u sta pozitivno sto joj se kaze i psihicki je dosta nestabilna. Imate li kakav savet? Jedino sto mene brine je to sto je od operacije proslo vec 30 dana, a nikakva druga terapija nije sprovedena osim Nolvadex-a koji uzima nekih 7 dana. Hvala Vam unapred na svakom eventualnom odgovoru, preporuci terapije i prognozi. Veliki pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.10.2007. 20:50

Kod vaše majke se radi o stadiju I, dakle početnom stadiju raka dojke. Ako CISH nalaz bude negativan, to jest ako u tumoru vaše majke ne postoji HER-2 amplifikacija, njezini izgledi da preživi 10 i više godina bez ikakvog liječenja iznose oko 95%. Hormonskim dodatnim liječenjem(Nolvadex ili Aromataza inhibitori 5 godina) ti se izgledi povećavaju za oko 1%, a isto tako ti bi se izgledi povećali za još 1% kada bi bila provedena kemoterapija. Ukolioko CISH pokaže da postoji HER-2 amplifikacija u tumoru, izgledi bi se smanjilki za oko 10%-15% i tada je potrebno provesti adjuvantno liječenje trastuzumab-om(Herceptin-om).