Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ISCJEDAK IZ DESNE DOJKE


Autor Poruka

branka31

21.10.2011. 23:20

POŠTOVANI DOKTORE,IMAM 31 GODINU,I PRIJE 10 MJESECI PRIMJETILA SAM ISCJEDAK KAD ISTISNEM DOJKU,PONEK PO MALO SAMO PROCURI,ISCJEDAK JE NA POGLED ZELENKASTE BOJE ALI KAD GA OBRIŠEM PAPIROM-BUDE BEZBOJAN.UGLAVNOM IŠLA SAM NA PREGLED I ULTRAZVUK ,SVE JE DOBRO,I SCJEDAK JE BIO UREDAN,MALO SU MI PROŠIRENI MLJEČNE ŽLJEZDE.OD TAD SAM IMALA JEDNU KONTROLU NEMA PROMJENA U DOJKI SAMO ISCJEDAK.IMAM PONEKAD BOLOVE U DOJCI SA DESNE STRANE,A SAD MI SE POJAVILA KVRŽICA ,MALA,KOJA SE UPALILA,KAO AKNA,KAD JE SAZRELA PUKLA JE,DALI MISLITE DA BI SE OBRATILA NA KONTROLU ZBOG TOGA.ŠTA VI MISLITE,ZAŠTO TAJ ISCJEDAK JOŠ UVEK TRAJE....DAVNO SAM LJEČILA ŠČITNJAČU,KORISTIM ANTIDEPRESIVE.LJEP POZDRAV,I HVALA NA ODGOVORU.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.11.2011. 23:45

Dojka je žlijezda, a funkcija žlijezde je da izlučuje sekret. Kod dojke je to mlijeko i u velikim količinama ga izlučuje nakon poroda. Međutim, kakao se radi o žlijezdi, moguće su pojave manjih količina sekreta i izvan perioda laktacije. Te su pojave potpuno normalnei nisu znak nikakve bolesti, osim ako iscjedak nije gnojan ili sukrvava/krvava. Poneki od antidepresiva znaju povećati stvaranje iscjedka iz dojke. Porazgovarajte s liječnikom koji vam prepisuje antidepresive o prestanku uzimanja tih lijekova ili o zamjeni nekim lijekom s različitim mehanizmom djelovanja. Što se tiče dojke nastavite redovite kontrole koje treba provoditi svaka zdrava žena.

MiaMartina

01.12.2011. 22:40

Dragi doktore, moja sestra (27 godina) je pila kontracepcijske pilule 9 godina, (logest)

nakon prestanka s pilulama, osjetila je bolove u dojkama i nakon mjesečnice, uz povećan limfni čvor u aksili.

Lea je odmah otišla na UZV dojki i punkciju limgnog čvora, i nalaz je uredan..

U desnoj dojci joj je nađena kvržica i na svoju inicijativu ju je punktirala, i nalaz je proliferacija bez atipičnih stanica i doktor kaže da je to uredu.

Međutim kako se bolovi u dojkama nisu smanjili ni nakon propisane terapije vitaminom E, Lea je išla na MR dojke da bude sigurna.

Nalaz je BIRADS-I, i bez cističnih znakova nakon dodavanja kontrasta ( tako u nalazu piše) . MR je rađen uređajem 1.5 T.

Dali je MR 100% pouzdana pretraga,

Njoj se uvlači bradavica lijeve dojke na pola, (da se izvući) i ona je preplašena da nije to možda (upalni rak dojke koji se ne može vidjet na MR)?

Molim Vas pomozite,! i dali kontracepcijske pilule uzrokuju rak dojke? Lea je uplašena i molim Vas za odgovor da ju malo smirim.



Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.12.2011. 23:40

Kontracepcijske pilule ne uzrokuju rak dojke niti bilo kakve druge poremećaje u dojkama. U svom sastavu kontracepcijske pilule imaju vrlo male koliine estrogena i progesterona, dakle hormona koji se i normalno nalaze u tijelu mlade žene. Za vrijeme uzimanja smanjuje se učestalost cističnih i drugih promjena u dojkama. Također smanjuju rizik nastanka karcinoma jajnika. S druge strane, pojava bolova u dojkama česta je i skoro potpuno normalna pojava i kod mlađih i kod starijih žena i nije povezana s nastankom raka dojke. O tome je bilo već mnogo toga napisano na ovom forumu pa vam savjetujem da malo "prelistate" starije odgovore. Kod vaše sestre je vjerojatnost pojave raka dojke izuzetno niska, svega oko 0,039%. Prema tome vaša sestra može biti potpuno mirna i poštedjeti se nepotrebnih pretraga. U toj dobi, smatra se da je ultrazvučni pregled svake 2-3 godine dovoljan.