Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


karcinom dojke


Autor Poruka

kimberli

03.03.2014. 18:35

Pozdrav,,,jako sam preplasena,,,zbunjena,,i u isto vrijeme imam mnogo pitanja,,pa bih vas zamolila da mi bar neke stvari pojasnite,,iako jos nemam patohistoloski nalaz,,ali ako mozete da mi bar nesto odgovorite...Moja mama je imala operaciju dojke prije tri sedmicejer je UZ dojke ukazivao na jako sumnjiv tumefakt lijeve dojke,,BIRADS5..U prilogu vam pisem izvjestaj operacije..Dijagnoza Tm mammae I.sin...quadrantectomio,lymphadenectomio axillae I.sin drainage redonx2,Phx3...Ph nalaz br.1 ex tempore maligno,,uradi se kvadrantektomija Ph nalaz br.2,,te se odstrane limfni cvorovi lijeve pazusne jame Ph nalaz br.3..U prilogu nalaz ALP 44,,CA 15-3 19,2...u prilogu mamografije se opise spikularni tumefakt velicine 18mm,,,ne vide se patoloski mikrokalcifikati,,zatim uvecani limfonodi u aksili 9x5mm..,,ne palpiraju se uvecani limfonodi.U toku operacije na ex tempore Ph analizu patolog odgovori Ph nalaz br 1041/14 karcinom promjera 14x10mm od bocnih rubova udaljen17 i 10 mm,,te od baze 10mm.Nakon pristizanja ex tempore Ph nalaza uradi se kvadrantektomija i evakuacija limfonoda iz aksile...Postovana,,zanima me koliko je to sve opasno,,,zasto su joj odstranili limfne cvorove i zasto je uradjena kvadrantektomija a ne segmentektomija i da li je patolog obradio samo taj tumefakt promjera 18mm a sve ostalo treba da saznamo iz patohistoloskog nalaza..Da li se ovaj karcinom vec prosirio izvan kapsule i da li postoji mogucnost da se vec siri dok mi cekamo nalaz...Zanima me daljnji tok njenog zivota,,prognoza,,vase misljenje,,moja mama ima 63 godine..Molim vas da mi odgovorite

Katarina Antunac, dr. med.

10.03.2014. 11:15

Poštovana,
kod Vaše majke je odstranjen maligni tumor veličine 14mm, rubovi resekcije su uredni. To što veličina odstranjenog tumora (14mm) ne odgovara veličini tumora viđenog na mamografiji (18mm) neka Vas ne brine, patohistološki nalaz je definitivan. Kvadrantektomija i segmentektomija označavaju manje više isti zahvat: znači da se odstranjuje dio dojke (kvadrant ili segment) u kojem se nalazi tumor a ne cijela dojka. Kad god se odstrani maligni tumor iz dojke, nužno je odrediti status limfnih čvorova pazuha. Jedan od načina je odstranjenje limfnih čvorova pazuha. To što su limfni čvorovi pazuha odstranjeni ne znači i da su zahvaćeni tumorom, treba pričekati definitivni patohistološki nalaz.
Kad stigne nalaz znat ćete više o proširenosti tumora u pazuh te o njegovoj biologiji što će onda usmjeriti daljnje liječenje. Iz ovih podataka mogu Vam samo sa sigurnošću reći da će biti potrebno provesti zračenje, za sve ostalo treba pričekati PHD nalaz. Pretpostavljam da je prije operacije provedena dijagnostička obrada koja je isključila postojanje udaljene bolesti.
U prilog dobroj prognozi govori činjenica da se radi o pT1 tumoru (manjem od 2 cm) a za sve ostale informacije moramo pričekati definitvni patohistološki nalaz.