Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom dojke


Autor Poruka

Amina 73

05.07.2017. 19:05

Poštovanje,

U oktobru 2016 sam operisala karcinom doke.
Dg. Duktalni, invazivni NOS, tumor 2 cm, smjesten uz sam rub bradavice na 12 sati, dosta povrsno, odnosno nije bio duboko u tkivu dojke.
Urađena je mastektomija sa disekcijom aksile, izvadjeno 16 limfnih cvorova. Svi su bili negativni.
Prije toga je obavljen UZV i magnet, prema kojim se radilo o dobro ograničenom i pokretnom tumoru, limfonodi nisu izgledali promijenjeni i uvećani.
Također RTG snimak toraksa i UZV abdomena je bio u redu.
Prema PHD nalazu, tumor je bio veličine 2 cm, bradavica, koža i potkožno tkivo nepromijenjeni odnosno urednih karakteristika.
Limfno vaskularna invazija nije postojala. Tumor markeri CA-15 bio je 7,8, CEA, 2, CA 125 bio je 11.
Citajući na internetu naisla sam na to da tumori smješteni u centralnim, medijalnim dijelovima ne šire se u limfne cvorove pazuha nego uz mamariu internu.
Ono što mene sada interesuje jeste da li 16 negativnih limfnih čvorova ine postojanje limfovaskularne invazije znači dobru šansu da tumor se nije proširio i na ove naprijed navedene čvorove?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Katarina Antunac, dr. med.

06.07.2017. 09:55

Poštovana,
upravo tako, ovih 16 negativnih limfnih čvorova pazuha znači da se tumor vrlo vjerojatno nije proširio uz limfne čvorove smještene uz arteriju mamariu internu odnosno vjerojatnost je tako mala da ne opravdava nikakvo lokalno liječenje tog područja.

Amina 73

06.07.2017. 12:10

Hvala Vam na odgovoru.

Srdačan pozdrav!

Amina 73

31.07.2017. 10:25

Poštovana doktorice,

Ponovo Vam pišem na istu temu - centralno locirani tumori dojke da li metastaziraju prema limfnim čvorovima uz artetriju mamariu internu.
Kao što sam naprijed napisala nakon operacije mog karcinoma PHD nalaz je pokazao da je 16 izvađenih limfnih čvorova negativno, odnosno da u njima nema metastatskog tumora.

Međutim po pitanju dimenzija tumora i njegove lokacije u dojci dala sam Vam samo osnovne podatke.
Dakle, resektat dojke je promjera 14 x 9 x2,5 sa elipsom kože dijametra 15 x 4,2 u kome se na 12 sati uz sam rub areole nalazi tumor promjera 20 x20 x19, udaljen 6 cm od krajnjeg medijalnog ruba, od fascije udaljen na 5 mm, od gornjeg ruba na 10 do 25 mm, od donjeg ruba masnog tkiva na 50 do 52 mm, od kože na 1,7 cm i krajnjeg lateralnog ruba na 7 cm.

Ovo pitanje me dosta uznemiruje, što je razlog mog ponovnog javljanja.
Interesuje me da li ovi podaci o tumoru i dojci koje Vam sada dostavljam „mijenjaju“ sliku po pitanju rizika da li se tumor mogao proširiti osim aksilarnih i na druge limfne čvorove.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Katarina Antunac, dr. med.

15.08.2017. 11:00

Poštovana,
rizik zahvaćanja čvorova uz arteriju mamariju internu je veći kod centralno i medijalno smještenih tumora a to je manji što je veći broj izvađenih i negativnih čvorova iz pazuha. Rizik mikro bolesti (dakle one koja se ne može dokazati pretragama) uvijek postoji, ne samo u pojedinim regijama limfnih čvorova koje su Vas zaintrigirale već i u drugim organima, u prvom redu kostima. Nekad se tumorske stanice "začahure" u kostima i izađu nakon 20 i više godina od postavljanja dijagnoze i završetka liječenja te tumor metastazira.
Upravo iz tih razloga se po operaciji raka dojke propisuje adjuvantno (dodatno) liječenje- kemoterapija, hormonska terapija, imunoteraoija, zračenje, već prema osobinama tumora kako bi se uklonila spomenuta mikro bolest.

Amina 73

15.08.2017. 12:00

Zahvaljujem na odgovoru.
Srdacan pozdrav!