Home / Forum / Bolesti i stanja / Rak dojke / Karcinom dojke

Rak dojke

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 824

Broj poruka: 3010

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Vinogradska 29
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Karcinom dojke

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

denisredza

09.05.2009. 13:00

Postovanje doktore Tomek
E ovako radi se o mojoj majci 46 godina.Posto se ja nemam puno znanja o ovome napisat cu sve po redu sto je uradjeno
Kad je prvi put otisla na mamografski pregled uoceno je da se radi o tumoru,nakon biopsije iglom tkiva iz lijeve dojke klinicka dijagnoza je tm.mammae sin.per magnum a
HERCEP TEST
Imunohistohemijska analiza prekomjerne ekspresije Her2 radjena Hercep testom pokazala je blagu pozitivnost dijela ćelijske membrane u više od 10 % tumorskih celija sto se ocjenjuje kao imunoreaktivnost 1+ i tumor svrstava u grupu Hercep TEst negativnih.
HORMONSKI RECEPTORI
Imunohistohemijska analiza prisustva estrogenskih i progesteronskih receptora radjena na tumoru dijagnostikovanombiobsijom broj***** kao CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM GLANDULAE MAMMAE GRADUS II NG2,pokazala je da su jedra do 85 % tumorskih celija izrazito pozitivna na estrogenske receptore ,dok je oko 45% jedara izrazito pozitivna na progesteronske receptore.
Imunoreaktivnost tumora prema Remmele-u iznosi za:
estrogen-12 (4x3)- tumor izrazito pozitivan
progesteron-6 (2x3)-tumor umjereno pozitivan
PHD NALAZ
CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM GLANDULAE MAMMAE GRADUS II NG2
makroskopski nalaz U materijalu primjeno sedam biopsijskih tkivnih cilindara dužine od 7-16 mm ,svi gradjeni od bjelicastog cvrsceg tkiva.Materijal se uzme u cjelosti u jedan kalup.AM


Nakon toga na konzilijumu predlozili su 3 ciklusa KT-FAC.A a poslije toga operativni zahvat.Nakon ta tri ciklusa svakih 21 dan uradjen je operativni zahvat i amputirana joj je lijeva dojka

Nakon operacije dobila je ove nalaze citiracu
Vrsta materijala:preparat 1.dojka i prvi nivo axilllae preparat 2.drugi i treci nivo axillae HER
Klinicka dijagnoza:TM MAMMAE L SIN
HERCEP TEST
Imunohistohemijska analiza prekomjerne ekspresije Her2 radjena Hercep testom na biopsiji br**** pod dijagnozom:
CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM GLANDULAE MAMMAE ET METASTATICUM LYPHONODORUM VI WT TEXTI PERINODALIS GRADUS III NG3 PT4D N2.pokazala je blagu pozitivnost djela celijske membrane oko 10 % tumorskih celija sto se ocjenjuje kao imunoreaktivnost 1+ a tumor svrstava u grupu Herceptest negativnih.
HORMONSKI RECEPTORI
Imunohistohemijska analiza prisustva estrogenskih i progesteronskih receptora radjena na tumoru dijagnostikovanombiobsijom broj***** kao CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM GLANDULAE MAMMAE ET METASTATICUM LYPHONODORUM VI WT TEXTI PERINODALIS GRADUS III NG3 PT4D N2,pokazala je da su jedra oko 60% tumorskih celija umjereno pozitivna na estrogenske receptore ,dok je oko 21% jedara izrazito pozitivna na progesteronske receptore.
Imunoreaktivnost tumora prema Remmele-u iznosi za:
estrogen-6 (3x2)- umjerena pozitivnost tumora
progesteron-6 (2x3)-tumor umjereno pozitivan
PHD
to je na latinskom pa nemogu to sve napisat

I sad ceka ponovo da ide na konzilij da vide sta ce dalje

Molim vas da date svoje misljenje o svemu Sta vi mislite sta ce konzilijum reci i da mi malo pojasnite o cemu se radi
Hvala unaprijed

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.05.2009. 05:05

Radi se o vrlo uznapredovalom visokozloćudnom tumoru dojke koji je u trenutku dijagnoze već zahvatio čitavu dojku, limfne čvorove u pazuhu i proširio se i u okolno masno tkivo u pazuhu. Tumor je bio tako proširen da u trenutku dijagnoze nije mogao biti odstranjen kirurškim pute te se moralo provesti kemoterapiju da se tumor smanji i da se može provesti kirurški zahvat. Na sreću to je uspjelo i sada je odstranjeno sve vidljivo tkivo tumora iz organizma. međutim i dalje postoji vrlo velika opasnost da bi se tumor ubrzo mogao ponovno pojavi bilo lokalno na mjestu odstranjene dojke ili što je još opasnije u vidu metastaza u drugim dijelovima organizma. Prosječno 5-godišnje preživljenje bolesnica s tako uznapredovalim tumorima je samo 40%-45%. Dobro je što tumor spada u skupinu HER-negativnih i hormonreceptor pozitivnih tumora. Svakako je nužno provesti dodatno čliječenje koje se treba sastojati od kemoterapije u koju su uključeni citotoksični lijekovi iz skupine antraciklina i taksana. Po završetku kemoterapije treba nastaviti s adjuvantnom hormonoterapijom još najmanje 5, a bilo bi preporučljivo i deset godina. Također je nužno provesti zračenje ležišta dojke i okolnih limfnih čvorova da bi se spriječio lokalni recidiv.