Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom dojke


Autor Poruka

denisredza

09.05.2009. 13:00

Postovanje doktore Tomek
E ovako radi se o mojoj majci 46 godina.Posto se ja nemam puno znanja o ovome napisat cu sve po redu sto je uradjeno
Kad je prvi put otisla na mamografski pregled uoceno je da se radi o tumoru,nakon biopsije iglom tkiva iz lijeve dojke klinicka dijagnoza je tm.mammae sin.per magnum a
HERCEP TEST
Imunohistohemijska analiza prekomjerne ekspresije Her2 radjena Hercep testom pokazala je blagu pozitivnost dijela ćelijske membrane u više od 10 % tumorskih celija sto se ocjenjuje kao imunoreaktivnost 1+ i tumor svrstava u grupu Hercep TEst negativnih.
HORMONSKI RECEPTORI
Imunohistohemijska analiza prisustva estrogenskih i progesteronskih receptora radjena na tumoru dijagnostikovanombiobsijom broj***** kao CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM GLANDULAE MAMMAE GRADUS II NG2,pokazala je da su jedra do 85 % tumorskih celija izrazito pozitivna na estrogenske receptore ,dok je oko 45% jedara izrazito pozitivna na progesteronske receptore.
Imunoreaktivnost tumora prema Remmele-u iznosi za:
estrogen-12 (4x3)- tumor izrazito pozitivan
progesteron-6 (2x3)-tumor umjereno pozitivan
PHD NALAZ
CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM GLANDULAE MAMMAE GRADUS II NG2
makroskopski nalaz U materijalu primjeno sedam biopsijskih tkivnih cilindara dužine od 7-16 mm ,svi gradjeni od bjelicastog cvrsceg tkiva.Materijal se uzme u cjelosti u jedan kalup.AM


Nakon toga na konzilijumu predlozili su 3 ciklusa KT-FAC.A a poslije toga operativni zahvat.Nakon ta tri ciklusa svakih 21 dan uradjen je operativni zahvat i amputirana joj je lijeva dojka

Nakon operacije dobila je ove nalaze citiracu
Vrsta materijala:preparat 1.dojka i prvi nivo axilllae preparat 2.drugi i treci nivo axillae HER
Klinicka dijagnoza:TM MAMMAE L SIN
HERCEP TEST
Imunohistohemijska analiza prekomjerne ekspresije Her2 radjena Hercep testom na biopsiji br**** pod dijagnozom:
CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM GLANDULAE MAMMAE ET METASTATICUM LYPHONODORUM VI WT TEXTI PERINODALIS GRADUS III NG3 PT4D N2.pokazala je blagu pozitivnost djela celijske membrane oko 10 % tumorskih celija sto se ocjenjuje kao imunoreaktivnost 1+ a tumor svrstava u grupu Herceptest negativnih.
HORMONSKI RECEPTORI
Imunohistohemijska analiza prisustva estrogenskih i progesteronskih receptora radjena na tumoru dijagnostikovanombiobsijom broj***** kao CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM GLANDULAE MAMMAE ET METASTATICUM LYPHONODORUM VI WT TEXTI PERINODALIS GRADUS III NG3 PT4D N2,pokazala je da su jedra oko 60% tumorskih celija umjereno pozitivna na estrogenske receptore ,dok je oko 21% jedara izrazito pozitivna na progesteronske receptore.
Imunoreaktivnost tumora prema Remmele-u iznosi za:
estrogen-6 (3x2)- umjerena pozitivnost tumora
progesteron-6 (2x3)-tumor umjereno pozitivan
PHD
to je na latinskom pa nemogu to sve napisat

I sad ceka ponovo da ide na konzilij da vide sta ce dalje

Molim vas da date svoje misljenje o svemu Sta vi mislite sta ce konzilijum reci i da mi malo pojasnite o cemu se radi
Hvala unaprijed

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.05.2009. 05:05

Radi se o vrlo uznapredovalom visokozloćudnom tumoru dojke koji je u trenutku dijagnoze već zahvatio čitavu dojku, limfne čvorove u pazuhu i proširio se i u okolno masno tkivo u pazuhu. Tumor je bio tako proširen da u trenutku dijagnoze nije mogao biti odstranjen kirurškim pute te se moralo provesti kemoterapiju da se tumor smanji i da se može provesti kirurški zahvat. Na sreću to je uspjelo i sada je odstranjeno sve vidljivo tkivo tumora iz organizma. međutim i dalje postoji vrlo velika opasnost da bi se tumor ubrzo mogao ponovno pojavi bilo lokalno na mjestu odstranjene dojke ili što je još opasnije u vidu metastaza u drugim dijelovima organizma. Prosječno 5-godišnje preživljenje bolesnica s tako uznapredovalim tumorima je samo 40%-45%. Dobro je što tumor spada u skupinu HER-negativnih i hormonreceptor pozitivnih tumora. Svakako je nužno provesti dodatno čliječenje koje se treba sastojati od kemoterapije u koju su uključeni citotoksični lijekovi iz skupine antraciklina i taksana. Po završetku kemoterapije treba nastaviti s adjuvantnom hormonoterapijom još najmanje 5, a bilo bi preporučljivo i deset godina. Također je nužno provesti zračenje ležišta dojke i okolnih limfnih čvorova da bi se spriječio lokalni recidiv.