Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mamografija-pojašnjenje nalaza


Autor Poruka

Heartbeath

17.07.2011. 03:36

Poštovani,

Prvi sam puta bila na mamografiji i dobila sam nalaz koji mi nije jasan pa bih Vas molila pojašnjenje.
Napominjem da samokontrolom nisam otkrila nikakve promjene na dojkama ni pazušnim šupljinama, te sam na pregled išla preventivno i po preporuci nakon operacije -histerektomije prije 9 mjeseci (ne uzimam nikakve hormonske nadomjesne pripravke).
38 mi je godina.

Nalaz i mišljenje su sljedeći:

Bazična mamografija pokazuje simetrične dojke intermedijarnog tipa.
Žljezdani parenhim je oskudan, fibrocistično promijenjen.
Suspektnih stelatnih lezija kao i nakupina mikrokalcifikata se ne evidentira.
Uredan je morfološki prikaz kože, potkožnog masnog tkiva, te Cooperovih ligamenata.
Oba pektoralna mišića su oštro ocrtana, a u projekciji aksila s lijeve strane vidljivi su limfni čvorovi promjera do 12mm.

BIRDS 0 - s obzirom na ostatni žljezdani parenhim savjetuje se učiniti komplementarni UZV pregled.

Unaprijed zahvaljujem,

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

28.07.2011. 00:50

Prema opisu koji ste naveli, nalaz vaše mamografije je potpuno uredan i primijenjen dobi. Liječnik koji je očitavao mamografiju ju je katekorizirao kao BI_RADS 0 što znači da mamaografija nije tehnički dobro napravljena i da nalaz nije pouzdan te zbog toga savjetuje dodatnu pretragu ultrazvukom. Mislim da nemate razloga za zabrinutost jer je opis nalaza mamografije takav da nema sumnji u postojanje nikavih tumoroznih promjena.

ana16

14.08.2011. 10:55

Poštovani ,
molim Vas da mi pojasnite nalaze koji su mi napravljeni na UZV i mamografiji 11. i 14.8 .Imam 39 godina i na pregled sam se uputila nakon što sam napipala krvžicu u desnoj dojci.Nalaz uzv od 18.11.2010. bio je uredan sa mišljenjem obostrano izražena fibrocistična displazija,bez evidentiranih žarišnih suspektnih lezija (BI-RADS2).

UZV nalaz:
Dojke simetrične,uredne strukture kože,potkožja i retromamilarnih prostora.
U desnoj dojci,na granici gornjih kvadranata vidljiva neoštro ograničena,hipoehogena formacija,inhomogene strukture sa diskretnom dorzalnom atenuacijom,promjera 13-14 mm,a u GVK iste dojke, na 10sati vidljiva također neoštro ograničena, hipoehogena formacija,promjera oko 13 mm što je temeljito suspektno na solidnu tvorbu, otvorene etiologije (inf.proces).
U desnoj aksili vidljiv i limfni čvor,promjera 9mm.
Obostrano znaci fibrocistične displazije.
U lijevoj dojci nama vidljivih suspektnih ,žarišnih lezija.
Preporuča se učiniti dodatnu nativnu mamografiju te pregled kirurga i PHD opisanih lezija.

Nativna mamografija obje dojke:
Obostrano zgusnutiji žljezdani perenhim sa znacima fibrocistične displazije.
U desnoj dojci izražena asimetrična gustoća tkiva,bez ograničenih nodoznih formacija,ali su na granici gornjih i lateralnih kvadranata vidljive multiple nakupine mikrokalcifikacija, raspoređene na mjestima ultrazvučno evidentnih suspektnih žarišnih lezija što potvrđuje sumnju na inf.proces.
U aksilama prisutne sjene limfnih čvorova,moguće reaktivnih.
Svakako se preporuča daljni kirurški tretman i PHD.

Unaprijed hvala i lijep pozdrav!
Ana

odbjegla nevjesta

23.08.2011. 18:20

Dobila sam nalaz mamografije. Prije par godina na lijevoj dojci mi je postojala neka promjena i ljekar mi je govorio da je mozda masno tkivo te da predlaze punkciju. Sada te promjene nema ali na desnoj dojci postoji "promjena" velicine jajeta. Zadnji nalaz mamografije glasi: Na nativnoj mamografiji dojki u dva smjera vidi se da je doslo do involucije zljezdanog parenhima sa fibroznotrakastim crtezom preostalog dijela sa ovalnim zasjenjenjem desno lateralno kranijalno vel.17x10mm i mikrokalicifikatima retromamilarno desno(profilna projekcija), i lateralno lijevo(C/C projekcija). U projekciji aksila bez izolovanih zasjenjenja.
Molim Vas da mi pojasnite nalaz i najjiskrenije kazete da li je nesto opasno na osnovu ovog nalaza? Je li punkcija neophodna i postoji li i najmanja mogucnost da se radi o bilo kakvoj vrsti raka? Unaprijed hvala velika

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.09.2011. 22:10

Odgovor za ana16 i odbjegla nevjesta. U obadva slučaja radi o vrlo utemeljenoj sumnji na postijanje novotvorevine to jest tumora u dojci. Iz mamografije i ultrazvučnog nalaza ne može se sa sigurnošću postaviti dijagnoza o kakvoj se novotvorini radi. Jedini siguran načain je uzimanje uzorka tkiva, biopsija i patohistološki pregled tog tkiva. Jedino se tako može postaviti potpuno sigurna dijagnoza. Niti citološka punkcija nije potpuno sigurna budući je značajna mogućnost lažno negativnog nalaza.

Mica22

22.03.2015. 22:45

Molim Vas za pomoć pojašnjenja nalaza
Priložene snimke iz 2011. I 2012.
Obostrano zastupljen gusti žlijezdani parenhim (50-75% volumena dojki)
Na današnjim snimkama jače se izdvaja simetrična gustoća tkiva u IV kvadrantu desne dojke.
Za navedeni areal potrbno učiniti daljnju obradu - ciljani UZ i spot kompresiju.
U preostalome parenhimu obje dojke ne vidi se novonastalih zasjenjenja.
Ne prikaže se gnijezda patoloških mikrokalcifikata.

Katarina Antunac, dr. med.

23.03.2015. 15:10

Poštovana,
radiolog je našao sumnjivo područje u desnoj dojci koje zahtijeva daljnju dijagnostičku obradu kako bi se ustanovilo o čemu se radi. To ne znači nužno da je promjena maligna, samo traži razjašnjenje. Naručite se, stoga na traženi UZV, ako bude potrebe učinit će se citopunkcija i onda će se znati kako dalje.

springerica

11.04.2015. 01:55

Poštovanje,
imam 51 godinu i radila sam prvi put mamografiju. Molila bih Vas da mi pojasnite nalaz.

Uredan rtg. nalaz kože i potkožnog masnog tkiva.
Unutar dojki umnoženo vezivno tkivo korpusa dojki u smislu FCM promjena srednjeg do jačeg stupnja.
Asimetrije žljezdanog parenhima na račun grublje trakaste sjene u GLK-u desne dojke.
Nema sigurnih znakova za eksp. proces.
Ne vidi se pat. mikrokalcifikacija.
Uraditi i uzv pregled.

Katarina Antunac, dr. med.

11.04.2015. 12:25

Poštovana,
mamografija nije pokazala sumnje na malignu bolest, ali svakako učinite predloženi ultrazvuk kao komplementarnu dijagnostičku pretragu kako bi se isključile sve nedoumice

ana333

31.10.2016. 22:45

Poštovani ako bi mi mogli pojasniti nalaz od majke (53 godine) i reci jeli ima razloga za brigu.
Nalaz: Kod komparativne nativne mamografije dojke su simetrično sa reduciranim žljezdanim parenhimom koji je ostatan u manjoj mjeri retromamilarno.
Obostrano retromamilarno vidi se po koji deg. kalcifikat.
Na lijevoj dojci retromamilarno prati se manja homogena zona na arealu od 5mm.
Ista se na mediolateralnoj snimci ne može jasno izdiferencirati te se preporuča dodatno učiniti sonografski pregled.
Vezivni elementi harmonično raspoređeni.
Koža je tanka.

Hvala unaprijed na odgovoru.

Zeljaa1

02.11.2016. 18:05

Molila bi pojasnjenje nalaza moje majke.

Digitalnom mamografijom sa tomosintezom dojki pokaze se intatkna koza, potkozno tkivo i mamile. U paranhimu dojke vidljivo je obilno,difuzno rasporedeno fibrozljezdano tkivo koje je izrazajnije u gornjim vanjskim kvadrantima. Unutar fibrozljezdanog tkiva vidljive su mjestimicno bljede nodozne lezije benignih karakteristika.inframamilarno desno vidljive su na manjem arealu trakaste, paralelne intenzivne sjene aspekta fibroznih promjena. Suspektnih nodoznih lezija i nakupina mikrokalcifikata se ne nalazi. S obzirom na gust fibrozljezdani parantim u obje dojke preporuca se uciniti dodatni uzv pregled. BI-RADS 2 kategorija
Hvala vam unapred

Katarina Antunac, dr. med.

03.11.2016. 11:35

Poštovana,
kod Vaše majke mamografija nije pokazala nikakvih promjena koje bi bile sumnjive na zloćudnu bolest te tražile dodatnu dijagnostički obradu. Međutim, kako u dojkama još postoji dosta žljezdanog tkiva, interpretacija mamografije je nešto otežana te radiolog smatra da bi je bilo dobro upotpuniti UZV pregledom što svakako i napravite.

Josepphine

23.11.2016. 09:55

Poštovana doktorice, molim pomoć!
Kaže: "Kod bilateralne mamografije žljezdani parenhim većim dijelom održan. Izražena blaža fibrozna mastopatija. Mikrokalcifikata se ne vidi. S obzirom da su obe dojke gotovo u cijelosti homogeno zasjenjene, obavezno činiti redovite i UZ kontrole."
Ovo mi je prva mamografija, 31 mi je godina. Znam da sam mlada, ali preventive radi. Radiolog mi je rekao da sam trebala prvo na UZ te se ta dva nalaza kombiniraju što moj liječnik opće prakse nije spomenuo. Isto tako mi nije spomenuto da bi bilo bolje ovo raditi nakon menstruacije (mammo je napravljen dan prije početka menstruacije pa su valjda radi toga homogeno zasjenjene..?). Jeli i radi toga izražena blaža fibrozna mastopatija? Preporučate li mi UZ što prije ili?
Hvala unaprijed

Katarina Antunac, dr. med.

24.11.2016. 15:40

Poštovana,
kod Vas se s obzirom na dob, građu dojki te fazu menstrualnog ciklusa ne može sa sigurnošću reći da je nalaz mamografije uredan te svakako napravite preporučeni UZV iako mislim da nema razloga za pretjeranu žurbu ukoliko nemate nikakve smetnje te niste ništa napipali u dojci.
Mamografija je bolja dijagnostička metoda u kasnijoj životnoj dobi kad žene imaju manje žljezdanog tkiva u dojkama te se eventualne promjene mogu lakše uočiti.

Sandro8

24.01.2017. 17:40

Poštovani,

Molio bih pojašnjenje nalaza ultrazvuka dojki na kojem je bila moja majka (57 godina). Naime, redovno ide na kontrole mamografijom a ovaj puta je nakon mamografije dodatno poslana na kontrolu ultrazvukom. Ništa konkretno joj nisu rekli a dobila je ovakav nalaz.
Nalaz radiologa:
"Pacijentica dolazi na UZV pregled nakon mamografije učinjene u sklopu programa MAMMA; BI-RADS: 0 (AGT desno).
Dojke miješanog tipa s prevalencijom involucije sonografski su bez znakova suspektne solidne ili cistične lezije.
Desno u II kv se vidi hipoehogeniji mastopatični konglomerat vel. 15 mm.
Cooperovi ligamenti, kutis i subkutis su uzv b.o.
Aksile sonografski nesuspektne.
B-RADS: 3
Kontrola za 6-8 mjeseci."

Da li ima razloga za brigu odnosno da li postoji kakva opasnost s obzirom na dosta ranu kontrolu?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru..

Katarina Antunac, dr. med.

26.01.2017. 10:40

Poštovani,
nalaz mamografije je bio nejasan pa je zatražen kontrolni UZV. UZV zasad nije pokazao nikakvih sumnjivih promjena koje bi tražile daljnju verifikaciju (npr. citopunkciju) ali nije ni sasvim uredan pa je zatražena kontrola za 6 mjeseci. Temeljem dostupnih mi nalaza, zasad razloga za brigu nema ali svakako treba obaviti traženu kontrolu.

Tonija4

09.02.2017. 22:25

Postovani,
2014. napravljena mamografija zbog palpabilne kvrzice,
NALAZ;
Kalcifikati vjerovatno benigni lijevo i desno
Gustoca fibrozlhezdanog tkiva >75%
Koza i potkozno tkivo obje dojke, te obje mamile u fizioloskim granicana, bez iscjetka. Na ucinjenim mamografima ne vidi se sigurno formiranih stelatnih lezija suspektnih na malignitet niti patoloskih nakupina mikrokalcifikata
Zakljucak: BI RADS 2
Preporuca se mamogr. kontrola za 2 godine, te za 2-3 mjeseca uzv dojki radi sigurnije analize obilnog ostatnog zljezdanog parenhima.

Uzv nalaz uredan

Mamografija 2017;
NALAZ;
Dojke su intermedijalnog tipa.
Ne vidi se infiltrativnih lezija niti nakupina mikrokalcifikata suspektnih na malignitet. S obzirom na palpabilnu kvrzicu u lijevoj dojci preporuca se se hitan uzv
Zakljucak: BI RADS 4
Zbunjuje me ako nema navedenih nikakvih promjena na mamografskim snimkama, uzimajuci u obzir da je kvrzica nepromjenjena zadnje dvije godine na osnovu cega se mijenja dijagnoza iz BI RADS 2 u BI RADS 4, cekam termin na uzv, pa molim pojasnjenje nalaza ako je moguce, unaprijed hvala

Katarina Antunac, dr. med.

17.02.2017. 15:05

Poštovana,
nadam se da je liječnik koji je očitavao mamogtrafiju imao i stare snimke za usporedbu te da postoji razlog zbog kojeg je promjenu preklasificirao iako se Vama čini nepromijenjena.
U svakom slučaju, UZV je neinvazivna i neštetna dijagnostička metoda pa ga napravite i otklonite svaku sumnju.

Tonija4

28.02.2017. 21:50

Hvala vam na prethodnom odgovoru, napravila sam UZV i citolosku punkciju i nalaz je sljedeci;

Status:Inspekcijski lijeva dojka nesto veca, varijanta razvoja. Obje dojke urednog koloriteta kože. Palpacijski lijevo u granici lateralnih kvadranta nadena je elasticna rezistencija pomicno spram koze. Desno je iz kanalica na 6h dobiven eksperiment tamno zelenog izgleda. Uzet za citoloski pregled - 1.

UZV: Obje dojke mijesanog tipa. U lijevoj dojci, u projekciji pappabilne tvorbe nadena je izoehogena tvorba sa straznjim sjenom mjeri 1,6x1,5x1,3cm. Ucinjena je punkcija pod kontrolom UZV-a -2. U desnoj dojci na 9h uz mamilu nadena je anehogena tvorba mjeri 0,5x0,6x0,3cm. Koza i potkozno tkivoprimjerene ehostrukture.
U obje aksile nadeno je nekoliko reaktivnih limfnih cvorova.

1. Razmaz ekprimata desne dojke.
U razmazima eksprimata nađen je pokoji makrofag i zgusnuti sekret.
Misljenje: Secernirajuca desna dojka.

2. Razmaz punktata izoehogene tvorbe u lijevoj dojci.
U razmazima punktata nadene su stanice zlijezdanog epitela dojke sa znacima umjerene atipije, vezivo, kapljice masti i zgusnuti sekret.
Misljenje: Umjerena atipija stanica zlijezdanog epitela u lijevoj dojci na granici lateralnih kvadranta oko 10cm od mamile.

Preporuca se uraditi core biopsija punktirane tvorbe. Daljnji postupak zavisno od nalaza

Oprostite na poduzem postu ali meni nije bas jasan nalaz pa ako mi ga mozete pojasniti. Unaprijed hvala

Katarina Antunac, dr. med.

02.03.2017. 10:55

Poštovana,
citologija nije pokazala zloćudnih stanica, međutim, nađene su atipične stanice a to u kombinaciji s izgledom tvorbe na UZV-u traži daljnju verifikaciju pa svakako obavite preporučenu biopsiju