Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


metastase


Autor Poruka

Mladen

17.11.2005. 18:24

Postovane dame i gopodo,

Anamnesa.Cp.CapT3a,pN1 02/2004-Hysterektomia i Adnexetomia i

10.1.05-CT toraxa pokazao multiple metastase u plucima 3mm-1cm

Nakon kemoterapije carboplatinom (6x Zadnja je bila 13.6.2005 pokazala se tendencija smanjivanja 90% metastasa)
nakon 5 mjeseci bez kemoterapije povecanje metastasa za 50%
lijecnici predlazu terapiju Taxolom 12x svakih deset dana
Molim da mi kazete kakva su iskustva sa Taxolom,nuspojave , koliko se vremena dobiva i da li se to isplati s obzirom na kvalitetu danjeg zivota. Moja majka ima 73 godine,povisen tlak, terapiju carboplatinom je dobro podnijela.

sa zahvalnoscu Mladen

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.11.2005. 18:24

Iz vaše poruke ne mogu sa sigurnošću znati o kojoj se bolesti radi. Pretpostavljam, da se radi o karcinomu jajnika ili karcinomu trupa maternice. Kod tih bolesti može se provesti liječenje Taksolom. Koliko bi se time dobilo ovisi o više čimbenika koje ne navodite u vašem pitanju. O tome je najbolje raspraviti s liječnikom koji je liječenje preporučio i koji će liječenje provesti. Taxol, ako se primjenjuje na opisani nači, to jest 1 puta tjedno u dozi od 30-90 mg/m2, ima manje nuspojava. Nuspojave su; anafilaktoidne reakcije, gubitak kose, bolovi u kostima i zglobovima, periferna neuropatija(pečenje i trnci u stopalima i dlanovima), gubitak apetita i pancitopenije s povećanom sklonišću infekcijama i krvarenjima.

tanja222

02.04.2016. 21:05

PoštoVanje, ja imam pitanje za vas,naime mama mi je operirala rak zeludca 2008, dobro se oporavila ,imala kje kemo i zračenja, onda je 2013 dizala jajnike i ispostavilo se da je i ispod njih bilo tumorskih stanica i tad je primala malo,i sad prije mjesec dana se pojavila metastaza na zdjeličnu kost,. mene sad zanima :dobila je kemoterapiju ( cis+5FLU) prima 3 dana pa 21 dan pauza,ali neznam koiko ciklusa.tako piše u nalazu, a prije toga kad je primala za ovo prethodno navedeno dobro je podnosila,-neznam kako se zvala. nije imala povracanja i mučnine i nije joj ispala kosa samo je bila malo umorna i malaksala. Dali mi možete reći kakve bi mogle bit nuspojave od te kemoterapije ,dali ispada kosa i velike mučnine s povraćanjima
. Unaprijed se zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

17.04.2016. 23:20

Poštovana,
od navedene kemoterapije mogu se javiti mučnine i povraćanje te proljevi, umor, utrnulost i peckanje u prstima ruku i nogu ali podnošenje kemoterapije je vrlo individualno. Rjeđe dolazi do opadanja kose.

tanja222

06.10.2016. 19:05

Poštovanje,mama (1963 godiste)ima dijagnosticiran sekundarnu zlocudnu novotvorinu kosti i kostane srzi., 2008 god.operirala karcinom zeludca .odradila kemmoterapiju i zracenje,proslo je sve dobro.,nije joj cak ni kosa otpalaa ,2013 uklanjala jajnike ispod kojih je bilo tumorskih stanica,odradila kemoterapije nesto malo za "preventivu" i to je sad metastaziralo na sjednu lijevu kost.prosla je sad opet 6 ciklusa kemoterapije cics+5FLU i opet ih je donekle dobro podnijela i pauza mjesec dana i sad novi nalaz da ima jos jedna novotvorina na SI zglob.tako pise..i pise sto znaci progresija.molim vas po vama kakve su sanse za prezivljavanje,za bilo kakvu nadu za nesto poduzeti..hvala

Katarina Antunac, dr. med.

13.10.2016. 10:25

Poštovana,
nažalost, kad se tumor proširi na druge organe, kao što je slučaj kod Vaše majke, više nema mogućnosti izlječenja. Međutim, ovisno o stupnju proširenosti bolesti te o općem stanju bolesnice, može se primjenjivati specifično onkološko liječenje (kemoterapija) s ciljem zaustavljanja ili usporavanja napredovanja bolesti te ublažavanja tegoba. Ukoliko su presadnice (sekundarizmi, metastaze) na kostima bolne svakako bi trebalo provesti zračenje. Ako su iscrpljene sve mogućnost aktivnog liječenja, adekvatno potporno liječenje: terapija protiv bolova, dodaci prehrani, pripravak za poboljšanje apetita i sl. može ublažiti smetnje i poboljšati kvalitetu života.