Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


metastaze na jetr, Her2 +++


Autor Poruka

vvale

11.10.2008. 21:20

Poštovani,
Molim vas za vaše mišljenje o daljenjem liječenju moje mame (59 godina) kojoj su nedavno nađene metastaze na jetri, a nakon provedenog liječenja raka dojke 2004.g.

Dg: Ca ductale inv. Mammae sin
09.09.2004. Mastectomia T4N1(20/23)M
G 2
Er: 90 Pr:0
Her2/neu +++
Iz PH nalaza: tm je 5 cm, srednje diferenciran, uz rub kirurške šupljine postoji ostatak tm tkiva 3x1 cm. Od 23 pregledana l.č. aksile i ispod malog prsnog mišića 20 je prožeto.
Mama je tada (2004.g.), nakon mastektomije, primila 6 ciklusa kemoterapije po FEC protokolu, a zatim RT. Po provedenom liječenju nalazi su bili uredni te joj je propisan prvo nolvadex, a zatim je prešla na arimidex.

Zbog konstantnog laganog rasta tumorskih markera u siječnju 2008. učinjen je PET/CT na kojem se opisuje pojačan metabolizam u području aksila limfnih čvorova koji su uredne veličine. Tada učinjen UZV dojke i pazuha: nalaz uredan. Napominjem da su tada markeri bili malo iznad gornje granice i arimidex je zamjenjen sa femarom.
Zadnji nalazi:
CA 15-3: 86.7, Ca 125: 77.6, CEA:26.
UZV abdomena u lijevom jetrenom režnju hipoehogena zona 21 mm promjera, a u desnom tri slične promjene do 15 mm karaktera sekundarizma. Ostali nalazi uredni.
CT abdomena: u jetrenom parehimu nekoliko fokalnih hipodenznih promjena do 2 cm promjera suspektni na sekundarizam. Ostali nalazi uredni.
Mamografija desne dojke bez infiltrativnih zasjenjena.
Molim vas za vaše mišljenje o najboljem nastavku liječenja.
Trenutno čekamo na mišljenje konzilija, a onkolog je rekao mami da će najvjerojatnije terapija biti taxol + herceptin. Drugi onkolog je mišljenja da bi trebala koristiti xelodu, a savjetuje se čak i da kupimo lapatinab koji nije na listi odobrenih lijekova.
Također, liječnici kaže da operacija trenutno nije moguća. Čitamo po internetu o radiofrekvencijskoj ablaciji pa me vas molim za vaše mišljenje i o toj mogućnosti.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.10.2008. 23:20

Vaša majka svakako treba biti liječena trastuzumab-om("Herceptin"blunk u kombinaciji s taksanima, a to je "Taxol". To je najdjelotvornija kombinacija za vašu majku. Drugi navedeni lijekovi također se mogu upotrijebiti, međutim oni su značajno manje djelotvorni od kombinacije Herceptin + Taksol koja je vašoj majci već određena. Preporučam vam da takvo liječenje i provedete. Radiofrekvencijska ablacija nije u ovom trenutku pogodna za liječenje vaše majke te vam ju ne bih preporučio.

vvale

16.10.2009. 15:30

Poštovani,
Javljam se ponovo, nakon godinu dana, sa molbom za Vaše mišljenje o nastavku liječenja moje majke. Naime, prošle godine, nakon pronađenih metastaza na jetri ordiniran joj je Taxol i Herceptin u skladu i sa Vašom preporukom. Nakon deset ciklusa bolest se povukla i navedena terapija je prekinuta, nastavljena Femara.
Tadašnji nalazi (lipanj 2009.) bili su:
CA 15-3: 36.5 CEA: 2.7
UZV: jetra bez vidljivih fokalnih promjena
PET: u području silaznog kolona manja fokalna nakupina FDG-a koja nije bila ranije vidjljiva otvorene etiologije (polip, divertikul). U ostalim dijelovima tijela se ne registrira patološko nakupljanje.

Nakon toga u srpnju učinjena je kolonoskopija: u silaznom dijelu kolona polip 15x15 mm u cijelosti odstranjen polipektomijom. PHD nalaz: adenoma tubulovilosum (srednje do teška displazija)

Preporuka: kontrole svakih 6 tjedana i tablete Femara.

Kako je od tada stalan lagani porast tumorskih markera, preporučeno je opet PET/CT snimanje.
Najnoviji nalazi su:
CEA: 7.8, CA 15-3: 36.6, Ca 19-9<0.6, AST 39, ALT 51, GGT 43,
PET/CT: u usporedbi sa prethodnim nalazom (lipanj) vidljiva je novonastala lezija u jetri intenzivnijeg metabolizma FDG, nalaz ukazuje na sekundarizam. Zona pojačane sklerozacije u sakrumu lijevo je nešto veća, a također sada i patološki metabolizam u toj regiji kao i u S1 kralješku, temeljito suspektan sekundarizam.

Preporučeno je učiniti scientigrafiju skeleta.
Mami je onkolog spominjao moguće citostatike, a na pitanje o herceptinu rekao da vjerojatno sada neće ići jer ga je primala u prošloj terapiji (10 ciklusa). Zračenje nije spominjano.

Molim Vas za mišljenje koju bi terapiju preporučili s obzirom na novi povratak bolesti.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.11.2009. 21:10

Nakon što je prošle godine kod vaše majke postignuto potpuno povlačenje bolesti kombinacijom Taxola i Herceptina, liječenje je trebalo nastaviti samo Herceptinom do ponovne pojave bolesti. Sada prema pravilima liječenja i propozicijama HZZO-a kod vaše majke više Herceptin ne dolazi u obzir, a vrlo je mala vjerojatnost da bi od njega i bilo nekakve koristi. U slučajevima kao što je vaša majka sada je najbolje liječenje nastaviti kemoterapijom to jest citostatikom kapecitabin-om("Xeloda"blunk. To je standardno liječenje u svijetu i kod nas za bolesnice kod kojih je došlo do ponovne progresije bolesti nakon liječenja Herceptinom i Taxol-om.

Elmaz18

11.12.2009. 00:00

Postovani , ako mozemo da dobijemo vas savjet za moju majku koja je prosle godine Operisana od Raka na levu dojku Isprimala je 6 hemoterapija i produzeno joj je lijecenje sa hercept terapijom i Xeloda Tablete i Femare 2,5 mg.
Evo je dijagnoza:
- Dg: Ca ductale inv. Mammae sin
- Her2/neu +++
Ostale dijagnoze neznamo jer Je Istorija kod Lijecnika.Do sada se osjecala dobro al sada se oseca Malaksano i na noge jedva moze da hoda... A inace je i dijabeticar prima Insolin ... Doktor joj je prekinuo XELODU i FEMARU zbog toga sto sada Secer joj se povecava i Prima samo Herceptin Dok ne stabilizuje Secer pa Ponovo da joj ukljuci XELODU Pa me interesuje jel to sve Normalno... Sto se desava kod nje... Hvala unapred..!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.02.2010. 22:50

Budući ne možete navesti potpune podatke o bolesti vaše majke ne mogu vam odgovoriti nešto detaljnije. Ne znam ono najvažnije, a to je da li se karcinom dojke kod vaše majke već proširio/metastazirao ili se radi o adjuvantnom liječenju nakon odstranjenja karcinoma dojke i limfnih čvorova iz pazuha. Ako se radi o adjuvantnom liječenj tada je standardni postupak da bolesnica nakon kemoterapije prima imunoterapiju Herceptin-om i hormonoterapiju jednim od aromataza inhibitora, u slučaju vaše majke, Femarom. Međutim uz Herceptin nije standardno davati i Xeloda-u.
Svi ti lijekovi, osim Herceptina, imaju nuspojave i mogu dovesti do pogoršanja dijabetesa. Kada se oni obustave, stanje se vrlo brzo normalizira. Potrebno je, naravno, odgovarajuće liječenje dijabetesa.