Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Microinvazivni karcinom dojke


Autor Poruka

pepaaaa

12.07.2017. 21:25

Majka je danas dobila nalaz koji glasi:
Imunohistokemijskom obradom ustanovi se da je oko 20% tumorskih stanica u opisanim invazivnim nakupinama pozitivno na estrogenske i progesterenske receptore dok je ki-67 proliferacijska aktivnost oko 35 %.
HER-2/neu je 3+, stoga se ovaj tumor klasificira kao luminalni B HER-2 pozitivni. RAdi se o desnoj dojci.
Onkolog je rekao da će ići na kemoterapiju, Herceptin i zračenje, ali da mora prvo obaviti uzv srca.

Molim Vas informaciju što to znači, koliko je zapravo ovaj karcinom opasan i kolika je vjerojatnost da se proširio dalje, i koliko je opasna ova vrsta u smislu preživljavanja.

Hvala na odgovoru.
Lp

Katarina Antunac, dr. med.

13.07.2017. 09:55

Poštovana,
nažalost. niste mi dali dovoljno podataka da odgovorim na Vaša pitanja, imam podatke samo o biologiji tumora iz kojih je jasno da je potrebna upravo ova predložena terapija: kemoterapija i Herceptin te hormonska terapija.
Nemam podatke o vrsti operativnog zahvata, statusu limfnih čvorova pazuha, dobi bolesnice pa Vam ne mogu prokomentirati ostale vidove liječenja te rizike.
U svakom slučaju, ukoliko je tumor u potpunosti odstranjen (što morate raspraviti s kirurgom) te ukoliko je dijagnostička obrada učinjena prije operativnog zahvata pokazala da se tumor nije proširio izvan dojke i limfnih čvorova pazuha, uz predloženu terapiju postoje šanse za potpuno izlječenje.


pepaaaa

19.07.2017. 10:50

Poštovanje. Zahvaljujem Vam na dosadašnjem odgovoru.

Majka ima 55 godina. Na otpusnom pismu piše sljedeće: Prijeoperativno se mjesto mikrokalcifikata markira žicom. Učinjena je kvadrantektomija desne dojke sa intraop.biopsijom. Prema patološkom nalazu radi se o in situ karcinomu. Majci nisu prilikom opraciji dirali limfne čvorove! Jesu li trebali?

Što se tiče terapije, rečeno joj je da će ići na kemoterapije + Herceptin, morala je učiniti UZV srca, ali onkolog je promijenio mišljenje i odredio sljedeću terapiju: RT. Zbog hormonske ovisnostti tumora preporučam u th uvesti anastrazol 1 tb dnevno.

Je li ovaj način lječenja ispravan, zašto su odustali od kemoterapije i Herceptina. I jesu li trebali prilikom operacije biti operirani i limfni čvorovi?
Zahvaljujem na odgovoru.
Lp

Katarina Antunac, dr. med.

20.07.2017. 12:35

Poštovana,
ukoliko se ipak radi samo o in situ karcinomu, terapija je ispravna.
Ukoliko je u pitanju invazivni karcinom, terapija bi trebala biti drugačija, onako kako je spominjano na početku.
Nažalost, samo iz podataka koje ste mi dali ne mogu reći o kakvom se tumoru točno radi. Najbolje bi bilo da s kompletnom medicinskom dokumentacijom i patohistološkim nalazom porazgovarate sa svojim onkologom te da Vam pojasni o čemu je točno riječ.