Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mišljenje o tumačenju nalaza


Autor Poruka

Deni79

07.07.2017. 22:25

Poštovani,
U 3.mjesecu ove godine otkriven mi je rak lijeve dojke vel.(mjere sa MR nalaza)3,5cmu CC smijeru,2,8 cm u LL smijeru i 2,6 cm u AP smijeru.
Nisam još operirana idem prvo na kemoterapije.
Šaljem Vam nalaz core biopsije te odluku konzilija.
Ljubazno Vad molim za Vaše mišljenje te eventualno prognoze ishoda liječenja.
UZORAK:biopsija širokom iglom(6 cilindara tkiva dojke)
VELIČINA UZORKA:duljine 0,7 cm,0,8 cm,1cm,1cm,1,5cm,2cm
LOKALIZACIJA(slikovnom metodom):gornji lateralni kvadrant lijeve dojke
IZGLED LEZIJE(slikovnom metodom):proces sa mikrokalcifikatima
VELIČINA LEZIJE:3,5 cm
GRADUS JEZGRE:ll
ER:15% pozitivnih tumorskih stanica jakog intenziteta
PR: 10% pozitivnih tumorskih stanica srednje jakog intenziteta
HER-2: 3+(pozitivan)
PROLIFERACIJSKI INDEKS KI-67: 30%

PHD: Ca.inv.mammae(NST,luminalni tip B,HER 2 poz)
Lymphadenopathia mediastini susp.
Odluka konzilija:
Neoadjuvantna terapija ACx4+paklitakselx12+trastuzumabs.c.x17
U aksili nekoliko l.č. najvećeg poprečnog promjera do 11 mm bez znakova strukturne pregradnje.

Prošla sam ova 4 ciklusa kemo i napravila kontrolni UZV.Nalaze čekam no rekla mi je doktorica da se za 1mm smanjio.Da li je to dovoljno?
Ukoliko je potreban još koji podatak poslati ću Vam isto tako i nalaz kontrolnog UZV.
Sada bih Vas zamolila za mišljenje o mojim nalazima, što bi mogla očekivati, da li se mogu protumačiti kao dobri, osrednji ili loši da se tako laički izrazim.
Unaprijed hvala!
Lp

Deni79

11.07.2017. 11:40

Nisam gore navela da imam 38 godina.

Katarina Antunac, dr. med.

13.07.2017. 09:55

Poštovana,
dok god je tumor ograničen na dojku i može se u potpunosti odstraniti bilo prije bilo poslije kemoterapije, postoje šanse za izlječenje, dakle nalaz nije loš.
Na primijenjenu kemoterapiju tumor se nije smanjio (1mm je vrlo subjektivno) ali nije se ni povećao. Kad krene terapija Herceptinom kao ciljanim lijekom za tip tumora kojeg imate, za očekivati je izrazitije smanjenje. U svakom slučaju, po provedenoj kemoterapiji slijedi operativni zahvat pa će se tek uvidom u konačan patohistološki nalaz (nalaz operacije) moći reći više o prognozi i o nastavku liječenja.


Deni79

13.07.2017. 13:25

Zahvaljujem se na odgovoru!
A ukoliko su limfi zahvaćeni? Pročitala sam da ako su limfi pozitivni to znači da se proširio i na druge organe iako se to možda odmah ne vidi.Da li je to točno?
Ja sam radila sve pretrage i abdomena i ct toraksa,...svi su mi nalazi uredni,štoviše jako dobri.
Lp

Katarina Antunac, dr. med.

20.07.2017. 12:35

Poštovana,
ukoliko su limfni čvorovi pazuha zahvaćeni tumorom (što kod Vas ne znamo) to samo znači da je veći rizik da se tumor proširi na druge organe a nikako ne i da se proširio. Uostalom, učinjene pretrage nisu pokazale znakova širenja bolesti u druge organe

Deni79

03.12.2017. 11:25

Poštovanje,
6.10.sam završila s kemoterapijom i još uvijek čekam poziv za operaciju.Nakon obavljene kemo išla sam na MR i nalaz je vrlo dobar u odnosu na početak.U prijašnjoj poruci sam napisala prvi nalaz,a novi glasi:
Prikažu se simetrične,intermedijarne dojke, s gustim parenhimom obostrano u svim kvadrantima.
Na suptrakcijskim sekvencama je gotovo potpuna regresija ranije opisivanog npl.procesa na granici lateralnih kvadranata lijeve dojke,uz vidljivo zaostalo tek nekoliko oštro ograničenih fokusa izraženije postkontrastne imbibicije na mjestu ranijeopisivanog tumora,promjera do 4mm.
Na mjestu ranije vidljivog centralno, sasvim prepektoralno smještenog satelitskog nodusa, na današnjim se slojevima više ne uočava znakova patološke postkontrastne imbibicije.
U desnoj dojci bez znakova patološke postkontrastne imbibicije.
U kontrolnom intervalu došlo je i do potpune regresije ranije opisivanih umnoženih i uvećanih limfnih čvorova u lijevoj aksili,te se na današnjim snimkama vide samo pravilno oblikovani, reaktivni limfni čvorovi.
Zaključak:
Vrlo dobra, gotovo potpuna regresija npl.procesa lijeve dojke.
Prema MR morfologiji vidi se potpuna regresija aksilarne limfadenopatije lijevo.

Magnet sam radila 20.10. Sada je već prošlo skoro 2 mj.od zadnje kemo i zabrinuta sam da li se stanje može ponovno početi pogoršavati obzirom da sada već dosta dugo čekam operaciju.?
U međuvremenu i dalje redovno primam herceptin.Do sada sam primila 8 od 17 koliko sam dobila.
I ljubazno bih vas molila još ako mi možete reći u kojem stadiju sam ja počela liječenje jer ne mogu po nalazima odgonetnuti a iskreno kada god sam kod onkologa kao da zablokiram i pola pitanja koja bih postavila zaboravim.

Nisam navela da mi je kirurg odredio poštednu operaciju + diss.
Da li sam pogriješila što nisam inzistirala na odstranjivanju cijele dojke?
Unaprijed hvala na vašem mišljenju i odgovoru.

Lp

Katarina Antunac, dr. med.

07.12.2017. 10:25

Poštovana,
kao što sam i predvidjela, kad ste započeli s Herceptinom došlo je do dobrog odgovora i tumora dojke i limfnih čvorova pazuha. Kako i dalje primate Herceptin čekajući operaciju, nije za očekivati pogoršanje stanja. Kirurg koji vidi i Vas i nalaze najbolje može procijeniti kakav je zahvat najbolji ali ako ste zabrinuti i želite odstraniti cijelu dojku, razgovarajte s kirurgom.
Teško je reći koji je bio početni stadij samo temeljem pretraga a bez učinjene operacije ali to zapravo nije ni bitno. Ono što je najvažnije za Vašu prognozu je konačan patohistološki nalaz operacije koji će pokazati točan odgovor tumora na provedeno liječenje.

Deni79

10.01.2018. 21:20

Poštovanje,
Evo završila sam i operaciju, a PHD nalaz me zbunio više nego išta od početka liječenja.Naime po svemu što sam Vam gore navela imala sam jako dobre odgovore što je na koncu pokazao nalaz magneta.Nalaz poslije operacije me zbog toga iznenadio i zbunio te od nikoga nisam dobila neki odgovor koji bi mi mogao objasniti te promjene.Nadam se da ćete mi Vi pomoći,ako ništa barem objasniti na način da razumijem.
Veličina uzorka:7×5×2cm
Orijentacija:da,s 3 konca
Markiranje tumora:da,nađena klipsa
Fokalnost:jedan
Veličina tumora:1×0,7×0,3cm
Makroskopska udaljenost tumora od ruba:tumor je na 2 cm od lateralnog,2cm od medijalnog te 1,5 cm od gornjeg ruba resekcije.
Histološki gradus:tumorsko tkivo građeno od solidnih nakupina i tračaka atipičnih epitelnih stanica u dezmopladzičnoj vezivnoj stromi;nađe se 17mitoza/10HPF;celularnost tumora je oko 40%
Gradus jezgre:III
Prisutnost i udio in situ komponente:da,10%solidni tip,gradusa III
Limfovaskularna invazija:ne
Perineutralna invazija:ne
ER:0
PR:0
HER-2:3+ pozitivan
Ki-67: 70%
Uzorak:aksila
Izolirano 12 limfnih čvorova 0,3-1,5cm u kojima se ne nalazi tumorskih infiltrata.0/Xll

Bez obzira na promjenu u hormonskom statusu ipak je odlučeno da pijem Nolvadex jer je u početku bio segment hormonski ovisan.

Da li mi možete objasniti tu promjenu a najviše što mi je nejasno zašto je proliferacijski indeks ki-67 toliko narastao s početnih 30% i koliko to utječe na moju prognozu.Sve mi je nekako kontradiktorno i zbunjujuće.Nakon nalaza magneta i skoro potpune regresije dobijem ovakav nalaz.Možda on zapravo i nije loš,možda mene samo zbunjuju te promjene u odnosu na prvotni.
Unaprijed hvala na odgovoru i pomoći.

Lp

Katarina Antunac, dr. med.

11.01.2018. 12:30

Poštovana,
upravo kao što ste i rekli, nalaz nije loš. Često se događa da se nalaz MR-a i patohistološki nalaz ne poklapaju a 10 mm zbilja nije veliki tumor. Ono što je izvrsno je da nisu nađeni tumorski čvorovi u pazuhu. Isto tako nije neuobičajeno da se početni status receptora a posebno nalaz Ki67 ne poklapaju s konačnim patohistološkim nalazom. Tumor je heterogen i kod biopsije je uzet onaj dio tumora s nižim Ki67, dakle Ki67 nije narastao već je sad na raspolaganju cijeli uzorak u kojem je vrijednost drugačija. Razlike u odnosu na terapijski pristup između Ki67 30% i 70% nema. Nastavite s preporučenom terapijom.

RadmilaS

31.01.2018. 15:20

Pozdrav....iskreno,htjela bi mišljenje i drugog liječnika
Moj je dobar doktor,ali nažalost ne radi više
Krajem 2016 rađena mi je biopsija
Histološki tip tumora:carcinoma lobulare-klasični tip
Histološki gradus tumora:gradus II
Invazija limfne vodove:nije uočena u analiziranom materijalu
Perineuralna i intraneuralna invazija:nije uočena
nije prisutna
Mikrokalcifikati:nisu uočeni
Tumorske ćelije su:
IS=3;PS=5;IS+PS=TS=8
Progesteron receptor-pozitivne
IS=2;PS=3;IS+PS=TS=5
HER 2 -negativne
Ki67-prisutna jedarna pozitivnosti u 60% tumorskih ćelija
E Chaderin -fokalno pozitivne
Nakon toga slijedi hemoterapija (6 ciklusa)
Farmarubicin a 130mg;Endoxan a 800mg i 5 Fu 750 mg
uz premedikaciju Setronon amp i Dexamethason amp
I ordinira se i Zoladex 3,6 mg kao mjesečna th
Nakon toga operacija
Nalaz:Naintraoperativnu

Deni79

04.08.2018. 01:05

Poštovanje,
U prijašnjim pitanjima sam navela sve podatke do nakon operacije.Operirana sam u 12.mj 2017.g.,a zračenje je započelo 10.02.2018.Dobila sam 25+5 ciljanih na šav.Zračenje sam odlično podnijela bez opeklina i rana na koži.Nakon toga sam još nastavila primati herceptin zadnji 17.mi je bio 26.6.
Poslije zračenja sam obavila kontrolu kod kirurga i sve ok kontrola za 6 mjeseci.
28.5.sam vadila markere i krvnu sliku.Markeri odlični 5.9 kao i krvna slika.
Prije tjedan dana otišla sam privatno na ultrazvuk jer mi je nešto sumnjivo bilo na dojci.Uradili su mi punkciju i našli maligne stanice.Upravo sam dogovorila novu opetaciju i odstranjenje cijele dojke.
Možete li mi vi objasniti kako je to moguće,tako rano i ubrzo nakon prestanka terapija da se pojavi ponovno i to veličine 1,8×1,2cm.Doktor mi kaze da je mozda cijelo vrijeme bio tu ali ga nisu detektirali.Kako ga magnet nije pronašao,ako su bile mikro stanice zar ih nije zračenje trebalo uništiti,kako mi markeri nisu ništa pokazali?
Šta mogu dalje očekivati,da li me čeka isti put kojo sam već prošla ili bi to moglo proći samo sa operacijom?
Molim Vas za nekakvo Vaše mišljenje i savjet.
Unaprijed hvala.
Lp

Katarina Antunac, dr. med.

06.08.2018. 10:10

Poštovana,
kod Vas je, na sreću i zahvaljujući Vašem praćenju, recidiv tumora otkriven na vrijeme i sljedećom operacijom odstranjenja cijele dojke bi se trebao riješiti. Nažalost, sve promjene se ne vide ni magnetom, ni mamografijom ni UZV-om, a primjena kemoterapije prije operativnog zahvata još oteža dijagnostiku. Ni jedna metoda nije 100% pouzdana. Zračenje smanjuje rizik nastanka povrata bolesti u dojci, ugrubo s 20% na 5%, dakle kod dijela bolesnica tumor se vrati usprkos zračenju.
Sada, ukoliko već nije, treba obaviti dijagnostičku obradi da se ustanovi da li je se tumor samo u dojci ili se proširio. Ukoliko se tumor nije proširio izvan dojke bolest je i dalje izlječiva a nakon operacije će najvjerojatnije uslijediti kemoterapija i neki vid ciljanog liječenja- hormonska ili antiHer2 terapija.

Deni79

06.08.2018. 10:55

Poštovanje,
Hvala na brzom odgovoru.
Za sada sam obavila preoperativnu obradu,čekam nalaze i slijedi operacija.
Spomenili ste kemoterapiju poslije operacije.Hoće li to biti isti slijed kao i prvi puta tada sam imala 4xAC te 12 taxola?Doktor mi je rekao da se moraju prvo vidjeti karakteristike tumora.Postoji mogućnost da dobijem samo imunoterapiju.Primila sam 17 herceptina ali nisam primala pertazumab.
Kako će operacija ubrzo biti nisu me slali na nikakve pretrage,da li bi poslije bilo dobro napraviti PET CT?
Lp

Katarina Antunac, dr. med.

15.08.2018. 10:20

Poštovana,
baš kao što Vam je liječnik rekao, potrebno je prvo vidjeti karakteristike tumora ali sasvim sigurno nećete opet primati AC i T.
Svakako bi pretragama trebali isključiti proširenost bolesti. Vaš liječnik ima uvid u sve dosad učinjene pretrage i, u krajnoj liniji, klinički pregled i anamnezu pa će Vas uputiti na one pretrage koje bude smatrao potrebnima što može uključiti i PET CT.