Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim odgovore -punkcija...


Autor Poruka

jana

19.11.2005. 03:50

Imam 53 god.Izvrsena je masektomija lijeve dojke prije 3 godine, sa kemoterapijom i zracenjem. Od tada idem na zakazane kontrole svaka 3 do 4 mjeseca.
Na mamogr. desne dojke nalazu od prije 9 mjeseci " verificirani mikrokalcifikati u diskretnoj progresiji "( u odnosu na mam.nalaz godinu dana ranije).

Nedavni UZ nalaz : "...desno se i dalje uocavaju znaci fibrocisticnih promjena, a na granici dva medijalna kvadranta i dalje se vizuelizira pretezno hipoehogena, uglavnom ostro ogranicena ovalna area velicine oko 8 mm koja ne pokazuje progresiju u komparaciji sa prethodnim nalazom i koja moze odgovarati fibroadenomu, cisti gusceg sadrzaja , mada sa sigurnoscu ne iskljucujemo ni drugu etiologiju. U desnoj aksili vizuelizira se nekoliko limfonoda velicine oko 1 cm koji su izmijenjeni po hronicnom inflamaternom tipu."
"...trebalo bi razmotriti i eventualnu citolosku punkciju opisane promjene na granici dva medijalna kvadranta ) onkolog radiolog me uputio na FNA.

Molim odgovore na pitanja:

Da li je punkcija neophodna? Vrsi li se pod anestezijom?
Da li se punkcijom mogu prosiriti eventualne maligne stanice po organizmu?
Da li bi MR dala isto dobru dijagnozu kao punkcija?
Sta znaci da su limfonodi "uzmijenjeni po hronicnom inflamaternom tipu"?
Hvala.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.11.2005. 18:13

Ctologija nije neophodna. Ona je samo jedna od mogućih pretraga, čiji nalaz može biti i lažno negativan. Jedino biopsija i patohistološki pregled tkiva sumnjive promjene može dati sigurnu dijagnozu o kakvoj se tvorbi u Vašoj dojci radi.
Punkcijom se ne mogu proširiti maligne stanice po organizmu.
MR bi dala nešto bolju dijagnozu nego mamografija ili ehosonogram dojke, ali niti ona ne može postaviti patohistološku dijagnozu.
Tvrdnja da su limfonodi "promijenjeni po kroničnom inflamatornom tipu" ne znači baš ništa, a najmanje da u njima nije prisutna zloćudan bolest. Limfni čvorovi veličine 1 cm predstavljaju povećane limfne čvorove, a zbog čega su oni povećani može se sa sigurnošću utvrditi jedino biopsijom i patohistološkim pregledom tkiva povećanih limfnih čvorova.

jana

29.11.2005. 02:45

Hvala na odgovoru.

Sanja

18.12.2005. 15:15

Štovani,

Molim vas da mi odgovorite na moje pitanje.
Imam 34 godine. Prije mjesec dana sam bila na UZV dojke i nalaz je bio uredan, osim što je bilo uočeno da imam dosta cista u dojkama različite veličine. Prije tjedan dana sam osjetila intezivnu i probadajuću bol,uz crvenilo u desnoj dojci.Pod prstima sam osjetila na bolnom mjestu kvržicu koju prije nisam imala. Sada je bol prestala,a i crvenilo, ali kvržicu još uvijek osjetim pod prstima.
Menstruacija mi je završila 06.12.
Molim vas da mi odgovorite o čemu se radi i da li je potreban liječnički pregled, pošto je na UZV bilo sve u redu?
Unaprijed hvala!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.12.2005. 21:22

Fibrocistične promjene u dojkama su vrlo česta i proširena pojava te nastaju u gotovo svake žene u manjem ili većem opsegu. Ciste, kada se napune tekućinom znaju biti vrlo bolne, a ponekad se razvije i upala u takvoj cisti koja tada otvrdne uslijed infiltracije upalnih stanica i nastane takozvani upalni pseudotumor koji je vrlo bolan. Ako je upaljena cista smještena neposredno ispod kože onda se pojavi i crvenilo na koži. Nakon nekog vremena upala se sama od sebe i uz liječenje antibioticima povuće, ali na tom mjestu zaostane tvrdi, oštro ograničeni, ožiljni čvorić. Kod Vas se mislim dogodio ovakav patološki proces. Koji puta se upala može proširiti i na čtavu dojku i tada nastaje mastitis, često i gnojni. Ciste napunjene tekućinom moguće je isprazniti ciljanom punkcijom pod kontrolom ultrazvuka i na taj način izbjeći upalu.
S druge strane moram istaknuti da postoji i zloćudni tumor dojke koji infiltrira kožu i koji je izgledom gotovo jednk kao i upala ciste u dojki ili mastitis. Bez pregleda liječnika te dvije bolesti je nemoguće razlikovati. Zbog toga Vam savjetujem da ipak odete na pregled liječniku koji će utvrditi o čemu se kod Vas zapravo radi.

Jana

30.12.2005. 01:50

Kad sam itisla na zakazanu citolosku punkciju, prvo su me pregledali UZ i konstatirali da je cista nestala, ako sam dobro shvatila nasli su samo "tragove" tako da nisu ni izvrsili punkciju iako je sve bilo pripremljeno za to, nego zakazali UZ kontrolu za 3 mjeseca. Bila su prisutna cetiri dr, medju kojima i ona koja je napisala prethodni nalaz - sada je rekla da nije ni napisala da treba "izvrsiti punkciju" nego da treba "razmotriti eventualnu citolosku punkciju..." i zacudila se da me je dr onkolog na osnovu tog njenog nalaza uputila na punkciju...
Molim vas odgovore:
- kako je cista promjera 8mm nestala za mjesec dana ? ( Pitala sam dr, ali mi nije odgovorila, a nisam insistirala jer mi je bilo drago sto su odustali od punkcije zbog koje sam bila uznemirena...)
- da li se iz cinjenice da je nestala moze zakljuciti nesto o karakteru njenog sadrzaja, ako da, o cemu se radi?
Hvala.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

31.12.2005. 19:19

Cista je zapravo šupljina ispunjena tekućim sadržajem (grčki, Cystis: mjehur, mjehurić). U dojci nastane tako da se tekućina nakupi u proširenoj žlijezdi ili u proširenom izvodnom kanaliću žlijezde. Tekućina iz ciste može spontano oteći izvodnim kanalićem ili, u rjđem slučaju, biti resorbirana u okolno tkivo. U oba slučaja cista nestane. Budući da žlijezda u kojoj je nastala i dalje postoji u dojci, cista može ponovno nastati na istom mjestu i ponovno spontano nestati. Ciste često nastaju i spontano nestaju u dojkama. U rijetkim slučajevima u cisti može nastati i upala i tada se cista može napipati kao tvrda, bolna oteklina u dojci, a koža iznad ciste bude crvena i topla. Budući je kod Vas cista spontano nestala, najvjerojatnije se ispraznila putem izvodnog kanalića, a sadržaj je bila serozna tekućina. Kada cista bude veća, ili ih bude veći broj znade se pojaviti žučkasti iscjedak iz bradavice. To se najčešće događa pred menstruaciju ili za vrijeme menstruacije. Nakon grubljih pritisaka ili masiranja dojki iscjedak može biti i sukrvav. Kontrolni pregled nakon tri mjeseca, u vašem je slučaju razuman postupak.

jana

01.01.2006. 04:56

Hvala na jasnom objasnjenju !

Djana

19.01.2006. 22:12

Ultrazvukom vrata pronaden mi je limfni cvor 29mm uzduzno, ispred bifurkacijekarotidne arterije lijevo nesto nize. Preporucena mi je citoloska punkcija. Pojavljuje mi se i temp. oko 37. Imam 27 god. i bojim se punkcije. Da li je bas moram obaviti i dali boli? Molim vas da mi odgovorite. Da li mi zbog toga moze biti visoka sedimentacija? Hvala!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.01.2006. 12:40

Velik broj bolesti i stanja može uzrokovati povećanje limfnih čvorova. Citološka punkcija limfnog čvora je jednostavna, bezbolna i potpuno sigurna pretraga nalaz koje može postaviti prilično sigurnu(nažalos ne uvijek i 100% sigurnu) sumnju na pojednine bolesti i stanja i usmjeriti daljnje pretrage. Na taj način ubrzava se put do konačne dijagnoze, pošteđuje vas se nepoželjnih pretraga i neugodnosti, a naravno i smanjuju troškovi za nepotrebne pretrage. Preporučam vam stoga da se podvrgnete preporučenoj pretrazi. Zbog povećanog limfnog čvora može biti povišena temperatura i sedimentacija, ali isto tako povećani limfni čvor i ovi suptomi mogu imati neki skriveni zajednički uzrok. Pojava tih simptoma nerijetko ukazuje da se možda radi i o nečem ozbiljnijem. Toliko za sada. Nije poželjno niti dozvoljeno upuštati se u postavljanje dijagnoze samo na temelju opisa stanja od strane bolesnika putem interneta ili telefona jer to može dovesti do pogrešne dijagnoze na štetu vas samih.

vesna

15.02.2006. 23:46

Molim Vas da mi odgovorite na moje pitanje.
Imam 30 godina. Prije dvije i pol godine dijagnosticiran mi je fibroadenom u gornjem unutarnjem kvadrantu desne dojke veličine 14mm bez uvečanja aksilarnih limfnih čvorova. Drugi pregled obavila sam nakon 9 mjeseci te je utvrđeno da je fibroadenom bez promjena no uz sitne limfne čvoriće u aksilima obostrano. Zadnji UV obavila sam u siječnju ove godine te nalaz pokazuje da je fibroadenom i dalje bez promjena, no u desnoj dojci vidljivi su reaktivni limfni čvorovi reflektivnog centra dužeg dijametra do 10mm. S obzirom da mi majka boluje od raka dojke, možete li mi objasniti što znači i koliko je opasno uvečanje limfnih čvorova? Je li ta promjena povezana s fibroadenomom ili ne? Da li se odlučiti na odstranjivanje fibroadenoma s obzirom da sam počela osjećati neku vrstu boli/zatezanja u desnoj dojci, pogotovo na dodir.
Hvala!

Iva

20.02.2006. 08:37

Poštovani!

Na UTZ dojke dobila sam slijedeći nalaz: ...u I kvadrantu izdvaja se hipoelogeni areal uklopljen u žljezdani parenhim koji mjeri 5x4 mm, izoehogen s masti. Naručena sam na kontrolu za 3 mjeseca.
Da li se trebam brinuti zbog nalaza? Majka mi operirana od karcinoma dojke prije 15 godina, ja imam 31. Da li su potrebne neke dodatne pretrage?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.03.2006. 17:02

Reaktivni limfni čvorovi, ili bolje rečeno reaktivno povećani limfni čvorovi su limfni čvorovi u kojima se zbiva imunološka reakcija izazvana nekim antigenom/agentom s kojim je organizam došao u dodir, a to različiti virusi, bakterije i alergeni s kojima smo svakodnevno u dodiru putem zraka ili hrane. Reaktivni limfni čvorovi su normalna pojava i obrana su organizma od antigena iz naše okoline.
Što se tiče fibroadenoma, radi se o benignom tumoru koji se tijekom vremena može povećati i vrlo često postane bolan. Odstranjenje fibroadenoma se preporuča pa to svakako vrijedi i za Vas.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.03.2006. 17:04

Za sada nemate razloga za zabrinutost. Opisana lezija ima potpuno benigne karakteristike. Postupite prema savjetu vašeg liječnika i otiđite na kontrolu za tri mjeseca.

dina

20.03.2006. 03:19

Poštovani
Imam 26 godina u sedmom mjesecu protekle godine samopregledom sam pronašla kvržicu na desnoj dojci, odmah sam otišla liječniku. Tada sam na UZ dojki dobila sljedeći nalaz:
U desnoj dojci na 9 sati lateralno hipohogena jasno ograničena promjena ima retrogradno pojačanje, 1,2x1 cm /fibroadenom/, iznad nje na 11 sati u fibroznom tkivu hipohogena promjena 8x6 mm/masno tkivo/, lijevo nema nodoznih promjena. nema povećanih limfonoda u aksilama. Urađena je citološka punkcija obe promjene u desnoj dojci.
Nalaz govori za degerativno promjenjen fibroadenom i da maligne stanice nisu pronađene. Tada su mi preporučili kontrolu za 3 mjeseca i dogovor za ektirpaciju. Dolaskom na kontrolu promjena se nije povečala ali su mi tada rekli da nije potrebna ektirpacija. Problem je u tome što prije citološke punkcije nisam osjećala nikakve tegobe ni bol u desnoj dojci (osim prije mjesečnice) a sad ih ponekad osjetim, i to na mjestu punkcije, javljaju se noću. Kad sam im prilikom kontrole liječnici to priopćila rekli su mi da je to normalna pojava, a mene je strah. Da li da se odlučim na odstranjivanje i da li je istina da se odsranjivane fibroadenoma vrši ambulantnim zahvatom? postoji li mogućnost da promjena na 11h postane veći problem jer u nalazima punkcije piše da su pronađene nešto golih biopolarnih benignih jezgra????? Imaju li ovi bolovi veze s tim što često radim noćne smjene?

Zlata

23.03.2006. 17:03

Poštovani Dr. Tomek

Dana 21.3.2006. došla sam kod vas na razgovor u vezi daljnjeg liječenja sa herceptinom ili trastuzumabom. Kontaktirala sam povjerenstvo HZZO-a u Bjelovaru i saznala da je lijek na njihovoj listi te ga samo treba propisati vaše bolničko povjerenstvo. U iščekivanju povoljnog odgovora, srdačan pozdrav

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.03.2006. 19:22

Poštovana gospođo Zlata !
Kao što sam Vam i rekao kada ste bili kod mene na razgovoru, Herceptin se nalazi na listi lijekova HZZO-a, ali samo za jednu indikaciju, a to je liječenje metastatskog/proširenog raka dojke. Za dodatne informacije i potvrdu onoga što sam Vam rekao, savjetujem, i Vama i vašim "savjetodavcima" iz bjelovarskog povjerenstva HZZO-a, da na internet adresi:
http://www.hzzo-net.hr/lista_lijekova/Lista_lijekova_01032006.doc, na stranici 61, pročitate upute br. 59 u kojima su navedene indikacije i smjernice po kojima se trastuzumab(Herceptin) može propisati na račun HZZO-a. Ako niti to nije dovoljno, preostaje jedino da zatražite autentično tumačenje propisa od upravnog viječa HZZO-a.
Srdačan pozdrav.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.03.2006. 20:56

Nemate razloga za zabrimutost. Bol u dojkama je posljedica fibrocističnih promjena koje se javljaju kod svih žena u većoj ili manjoj mjeri, a posljedica su stalnih hormonalnih stimulacvija i destimulacija tkiva dojke u tijeku menstruacijskog ciklkusa. Također, bolovi u dojkama nemaju veze s noćnim radom. Fibroadenom je benigni tumor sastavljen od vezivnog i žljezdanog tkiva, a javlja se uglavnom kod mlađih žena. Izuzetno rijetko u njemu se može pojaviti zloćudni tumor. Tijekom vremena obično se u njemu javljaju degenerativne promjene i tada može postati bolan. Preporuča se ekstirpacija/vađenje.

Zlata

27.03.2006. 22:07

Zahvaljujem vam se na odgovoru, s poštovanjem Zlata Mauher

Ella

20.04.2006. 20:32

Poštovani,
Molim vas da mi odgovirite na moje pitanje,
Imam 27 godina, 29.03.2006 god. bila sam kod doktora jer su me jako bolile grudi, inace nikada prije nisam osjecala bolove ni pred menstruaciju niti poslije nje.Sada imam uzasno jake bolove u grudima u lijevoj dojci posebno, a prije svega ne razumijem ovaj nalaz jer se ne razumijem toliko u medicinu pa vas najljespse molim da mi odgovorite.

Uradila sam ultrazvucni pregled i dobila sam ovakav nalaz:

EHOGRAFIJA DOJKI I AKSIULA
U toku ehografskog pregleda se vidi da su dojke zljezdanog tipa,lijevo se u laterokranijalnom kvadrantu samo na pojedinim slojevima vidi ovsalna/moguce i dvije/hipoehogena, ostro ocrtana area promjera 14x5mm.fibroadenom amme.Ehografski nema uvecanih limfonoda u aksilima.
Kontrola 3 do 4 mj.
MMode/2D Measurements&Calculations

Pozdrav,